Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A villamos művek megvette a nagylózsi szélkerekeket

A vásárlással a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tulajdonába került 23 megawattnyi megújuló energiakapacitás, a hazai szélerőmű-termelés 18 százaléka.

 A szélerőműparkot üzemeltető Hungarowind Kft. a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. tulajdonában van. Lendvai Péter, a Hungarowind Kft. ügyvezető igazgatója az eladásról elmondta, a fő tulajdonos a Raiffeisen Bank úgy ítélte meg a jelenlegi piaci környezetet, hogy az értékesítéssel megtérül a befektetése. Mint megtudtuk, a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. nem tett le arról, hogy megyénkben tovább bővítse a szélturbina kapacitását. Bőny határában a tervek szerint december elején kezdi meg működését a 25 megaWattos szélerőműpark. Ez utóbbi eladása - egyelőre - nincs napirenden.

A nyolc szélkereket üzemeltető Hungarowind Kft.-t a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től vásárolták meg, a tranzakció értékéről mindössze annyit árultak el, hogy összhangban van az európai szélerőmű-létesítési költségekkel, és lehetővé teszi a befektetés piaci hozamoknak megfelelő megtérülést.

Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója jelezte, hogy az MVM további szélerőmű-akvizíciókat tervez a megújuló energia hasznosításának növelése érdekében.

A Magyar Villamos Művek tulajdonosként és résztulajdonosként több ezer megawatt beépített erőművi kapacitás felett rendelkezik a hagyományos energiahordozók - egyebek mellett atom, gáz - területén, megújuló energiakapacitása a mostani tranzakcióval lett 23 megawatt.

Nagylózs és Sopronkövesd határában az ország egyik legnagyobb szélerőműparkját még 2008. májusában adták át. A nyolc turbina egy év alatt 50 millió kilowattóra áramot termel, amely eladásából a tulajdonos 1,2 milliárd forintra számíthat. A beruházás mintegy tízmilliárd forintba került, és tíz éves megtérülési idővel számoltak.

Lendvai Péter, a Hungarowind kft. ügyvezető igazgatója korábban azt nyilatkozta, véleménye szerint a jelenlegi törvényi szabályozás inkább gátolja, és nem segíti a szélerőművek telepítését. A törvény előírja, hogy egy nappal korábban negyedórás lebontásban kell jelezni az áram átvevője felé, hogy mennyi energiát szolgáltatnak. Ezt száz százalékos pontossággal képtelenség meghatározni, már csak azért is, mert az időjárást, a szélerősséget és az irányt egy órás lebontásban kapják meg. Amennyiben eltérnek a tervtől, büntetésre számíthatnak.
A sajtótájékoztatón Tari Gábor, a rendszerirányító MAVIR vezérigazgatója elmondta: a szélerőművek beilleszkedését a hazai áramellátásba a jogszabályok támogatják, a villamosenergia-rendszernek kötelező átvennie az így termelt áramot. A szélenergia sajátossága, hogy termelése kiszámíthatatlan, a termelés bővülése fokozott feladatot jelent a rendszer kiegyensúlyozásában. Tari Gábor beszámolt arról, hogy a Hungarowinddel sikerült megkötni az első olyan szerződést, amelyben az energiatermelő rendszerszintű szolgáltatásként vállalta, hogy visszaterheli az erőmű teljesítményét, amennyiben ezt az energiarendszer biztonsága szükségessé teszi.

Magyarországon jelenleg 180 megawatt szélerőmű-termelőkapacitás van, a MAVIR által kiadott építési kvóta 740 megawatt.

Olvasóink írták

 • 17. janika 2009. december 04. 10:07
  „Általában a szélhámosok begyűjtik a közpénzt támogatásokkal együtt a lakosság verejtékével összegyűjtögetett pénzüket utána meg jó haszonnal eladják a további pénzbehajtási, szerzési lehetőségeket is!”
 • 16. janika 2009. november 28. 18:04
  „Nincs itt valami "szélhámosság"?”
 • 15. FREDDY/S 2009. november 28. 15:36
  „Csak egy jogszabályra lenne szükség egy két büntetési tétellel, s máris előnyben részesülne a környezetbarát energia valódi hasznosítása, nemde...”
 • 14. pistika 2009. november 28. 13:02
  „A hagyományos nagyerőműveket és Paksot nem lehet rángatni a fogyasztás kénye-kedve szerint, ám a gázmotoros erőműveknél (pl. soproni távhő) minden további nélkül lehetséges a távszabályzás. Persze ez nem érdeke a kogenerációs üzemeknek, még akkor sem, ha a bevitt gáz 40-45%-a hőként távozik az utca felé, hiszen a támogatott villanyár fedezi a pocsékolást.”
 • 13. Hedon 2009. november 27. 21:32
  „#6

  Sajnos teljesen jól gondolod. A visszaterhelés ugyanis pontosan ezt jelenti.
  Vagyis ha a rendszerben "túl sok áram van" akkor nem csak a szén vagy gáztüzelésű
  erőművet állítják le hanem a szélerőműveket is. Vajon miért ?? Csak nem Kapolyi...

  Bár lenne igazad de Én nem így tudom.
  A kvóta rendszer továbbra is megmarad, méghozzá teljesítmény függően kerül
  kiadásra. Egy 3MW-os erőművel többre lehet szerződni még akkor is ha valójában
  magyar viszonyok között a 2MW-os gépek az optimálisak.
  A némileg pozitív változás annyi, hogy jó szél esetében átveszik az előrejelzéshez
  képesti többlet áramot is viszont a 10-15 évre leszerződött kereted előbb elfogy.”
 • 12. MotorosPista 2009. november 26. 20:59
  „Aztán legyen ám kvóta azoknak a kerekeknek:))))”
 • 11. vanessa 2009. november 26. 15:36
  „szép napot!azért osztrákoknál bevált a szélkerék,lassan ott olcsobb az áram mint nálunk,januártol megint emelnek,lasan nem merek villanyt felkapcsolni,szél ingyen van,ez az eladás valakinek jol jött ,de aki megvette nem fogja üzelmeltetni mert nem lesz ez neki nyereséges,kis ember meg már lasan sötétségben fog élni(((”
 • 10. FREDDY/S 2009. november 26. 15:12
  „A szélenergia ugyanolyan biztos mint a búzatermesztés, mert az is időjárásfüggő, mégis újra és újra ültetik, pedig nem biztos, hogy az előző évi mennyiség megterem, akkor felesleges olyant követelni ami már előre is köztudott, csak az illetékesekhez nem jutott még el, nemde...”
 • 9. Bokk 2009. november 26. 10:24
  „Nálunk nincs szélerőmű, mert a nemzeti park szerint legyilkolja a madarakat. Az osztrákok körbeépítették a Fertőt... 8 szélerőművel az ország egyik legnagyobb szélerőműparkja... hmmm

  Én értem, hogy van egy elavult erőműrendszer, amelyet nem lehet visszafogni, ezért a bizonytalan szélenergiának nincs benne hely, és ezen csak igen sok pénzzel lehetne változtatni, mert korszerű erőművek, valamint nagy vízerőművek kellenének, de biztosan lehet más kiaknázási lehetőséget is találni a szélenergia számára. Pl. termelhetnénk vele gőzt a távfűtés részére. Ok, a gáz elégetésével hatékonyabban állítható elő, de a szélenergia az egyszeri beruházás megtérülése után a karbantartás, üzemeltetés költségébe kerül, hosszú távon mégiscsak megérné(?)

  Még csak annyi, hogy a jelenleg 180 megawatt hazai szélerőmű-termelőkapacitás esetén a 23 megawattnyi megújuló energiakapacitás hogyan lehet a hazai szélerőmű-termelés 18 százaléka?”
 • 8. mauz 2009. november 26. 09:45
  „Biztosan jó buli ez annak is, aki megépítette, majd rövid úton továbbadta az MVM-nek.”
 • 7. 13.István 2009. november 26. 05:58
  „3.4; Tökéletesen igazatok van! Arra viszont kíváncsi lennék a telepítésükkor ki adott,vagy volt rá valamilyen
  állami vagy EU -s támogatás?”
 • 6. hehe08 2009. november 25. 21:51
  „aztán gondolom majd leállítják, mert nem lehet kezelni a túltermelést......
  hm....
  amíg van szén meg gáz meg olaj addig sajnos nem kellenek a szélkerekek.....
  pedig a szél ingyen van..... itt nálunk pl fúj ha kell ha nem .....
  sopronban a szél mentes napok száma átlagosan 5nap/év!!!!!
  igen, a többiben termelné az energiát ha lenne a városnak ilyesmije.....”
 • 5. Intel 2009. november 25. 20:12
  „4. Ezen jogszabály jővőre megváltozik...
  Az is változik, hogy nem szabják meg, ki mennyi energiát termelhet...”
 • 4. miracle 2009. november 25. 17:53
  „Az MVM remélem saját magát is bünteti majd, ha nem tudja saját magának negyedórásban bontásban előre megadni. Vagy csak a kicsikre vonatkozik a törvény?”
 • 3. Intel 2009. november 25. 17:00
  „2.

  Kapolyi László érdekeltségébe kerültek...”
 • 2. kolombela 2009. november 25. 15:30
  „Már csak arra leszek kiváncsi, hogy KINEK (kiknek) vette meg a szélkerekeket.”
 • 1. FREDDY/S 2009. november 25. 15:28
  „A környezetbarát energia hasznosítása jelenleg sajnos alamuszi módon hasznosul, mivel eddig csak az ellehetetlenítésére fordították a hangsúlyt az illetékesek, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a mobilnezetők száma

A három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma októberben 803 ezerre… Tovább olvasom