Hallgassa élőben!
Fotó: 123rf.com

Így segít a megfelelő vitaminbevitel a koronavírussal szemben

A koronavírus-járvány rengeteg problémát okoz nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is. Van azonban pozitív hatása is a covid-19 megjelenésének. A lakosság egy része tudatosabban kezdett foglalkozni az egészségével, az immunerősítéssel és a mindennapos higiéniával is.

Természetesen a legjobb védekezés a járvánnyal szemben az lenne, ha teljesen elszigetelnénk magunkat a kórokozóktól és a többi embertől. Ez azonban nem kivitelezhető. Meg kell elégednünk az egészségügyi maszkok, fokozott higiénia és a védőtávolság nyújtotta lehetőségekkel. Nagy előrelépés lehet a pandémia megfékezésében az oltóanyagok megjelenése.

A természetes immunitás megőrzése azonban a jelenlegi járványtól függetlenül is fontos. Egyrészt a koronavíruson kívül más kórokozókkal szemben is fel kell lépnie a védekező rendszerünknek, másrészt az oltások után kialakuló védettséget is csak egy egészséges immunrendszer képes biztosítani.

Hogyan segítenek a vitaminok?

Az emberi test főbb építőanyagai a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, amiket a szervezetbe étkezéssel juttatunk be. Azonban, hogy a tápanyagokat lebontsuk és újra összerakjuk belőle saját sejtjeink anyagait, ahhoz rengeteg biológiai átalakulás szükséges. Ezeket az átalakulásokat enzimek segítik, amelyek felépítéséhez és működéséhez elengedhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségben.

A vízben oldódó vitaminokat, mint amilyen a C- vagy a B-vitamin, folyamatosan pótolni kell, mert a szervezeted nem tudja tárolni. Az A-, D-, a K-, és az E-vitaminok zsírban oldódnak, ezeket tudja raktározni a szervezet. Ezeket a vitaminokat kúraszerűen is elegendő szedni.

A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége nagyon fontos tényező. A készítményeken RDA-ként van feltüntetve, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség. A legtöbb enzim, hormon és testi folyamat egészséges működéséhez több vitamin és ásványi anyag egyidejű jelenléte szükséges. Ezt nevezzük szinergiának. Tehát ha valaki csak egyféle vitaminból is hiányt szenved már az is okozhat problémát.

Ezért fontosak a multivitamin készítmények, amelyekben a vitaminok mellett a szükséges ásványi anyagok is megtalálhatóak. A sejtek és sejtrészecskék felépítésre is igaz, hogy minden alkotóelemnek megfelelő mennyiségben kell rendelkezésre állnia. Például a vérben lévő hemoglobin sejtben egy vas ion is található, ami az oxigént köti meg. Hiába van meg az összes építőelem a sejthez, ha nincs elég vas, nem tud felépülni megfelelően a hemoglobin, ez okozza a vérszegénységet.

A példából tehát látszik, hogy mennyire fontos tényező a szinergia, hiszen akár egy vitamin vagy ásványi anyag hiánya is okozhat bajt. Ezért hasznos olyan multivitamin készítményt szedni, amelyben komplexen megtalálhatóak a szükséges vitaminok és ásványi anyagok.

Milyen vitaminok a leghatékonyabban a kórokozók ellen?

A kórokozókat a szervezet immunrendszere pusztítja el, illetve hatástalanítja. A sejtes immunitás során az immunsejtek felfalják vagy ellenanyaggal megölik az idegen sejteket, vírusokat. Az antigén termelés pedig azt akadályozza, meg hogy a vírus kapcsolódni tudjon a sejtekhez, így nem tudja megbetegíteni.

A vitaminok és ásványi anyagok, ahhoz kellenek, hogy az immunsejtek illetve a védekező rendszer mechanizmusai megfelelően működjenek. Tehát, akinek vitamin- és ásványi anyag hiány miatt eleve gyenge volt az immunrendszere, annak az oltás után sem fog megerősödni magától. Ahhoz feltétlenül szükséges az egészséges táplálkozás és vitaminbevitel, amely a „muníció” a vírusok elleni harcban.

Ebből a szempontból legfontosabb anyagok a következők:

  • A D-vitamin véd a légúti megbetegedésektől, amilyen a koronavírus is. A szervezet napfény hatására természetes módon tudja előállítani. A nyári-, tavaszi időszakban tehát mindenkinek, aki napon van, megemelkedik a D-vitamin szintje. Télen mikor nem jutunk elegendő napfényhez, a D-vitamin szintje lecsökken, így könnyebben alakulnak ki járványok. Ezért ősszel és télen különösen fontos a D-vitamin pótlása.
  • A D-vitamin mellé fontos a K-vitamin fogyasztása is, a megfelelő kalcium-felszívódás érdekében!
  • A C-vitamin vagyis aszkorbinsav mindenki számára ismert immunerősítő. Betegség esetén ezeket a pirulákat kapkodjuk be. Serkenti az immunrendszer sejtes immunitását, a falósejtek működését és az antitestek termelődését. De szerepet játszik a sejtek vírusokkal szembeni ellenálló képességében is. Vírusos időszakban akár 2000-4000 mg is szedhető felnőttek számára. Túladagolni csak extrém mennyiségben lehet.
  • A B-vitaminok és a béta-karotin – amely az A-vitamin elővitaminja – a bőr- és a haj regenerálódását segítik. Bőröd a napsütéssel szemben is jobban ellenállóvá válik a béta-karotin hatására. Kevésbé fogsz leégni és a barnulás is könnyebben kialakul.

Ásványi anyagok immunerősítő hatása

Az omega-zsírsavak esszenciális zsírsavak, amelyeket nem tud előállítani a szervezet. A sejtmembrán fontos alkotói, így a test minden sejtjére pozitív hatással vannnak. Különböző magvakból kinyert olajokban megtalálhatóak. A kender- és lenmag nagyon jó omega-zsírsav-forrás.

Szintén fontos szerepet játszik a cink a sejtmembrán kialakulásában, de számos enzim működésében is szerepe van. Az egészséges bőr szempontjából is elengedhetetlen a cinkpótlás, már kis mennyiségben is hatékony. Természetes módon a tojásból, a hüvelyesekből, a húsokból és a tengeri halakból juthatunk hozzá.

Az egészséges táplálkozással elméletileg fedeztetjük a testünk számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Sajnos a rengeteg feldolgozott élelmiszer fogyasztása miatt ez nem mindig van így. A gyümölcsök, zöldségek mindenképpen szerepeljenek napi szinten az étrendben. Téli időszakban illetve járványok esetén a szervezet készletei hamarabb kimerülnek. Ezért érdemes kapszulák, étrend-kiegészítők formájában pótolnod az esszenciális anyagokat. Legjobb, ha olyan multivitamint választasz, amelyben a szervezet számára megfelelő arányban találhatóak meg a szükséges anyagok.

Az immunrendszered egészséges működését folyamatosan biztosítanod kell, járványoktól függetlenül is. Az egészséges táplálkozás mellett a különböző multivitaminok, és táplálékkiegészítők is segítenek ebben, és ne feledd a rendszeres mozgás jótékony hatását sem, az elhízás ugyanis minden betegség esetén rizikófaktor!

(X)

Kitálalt a szomszéd: visszatért Törőcsik Mari nevelt fia Velembe
A szomszéd boldogan mesélt Son gyerekkoráról és hogy mikor volt szerinte a legboldogabb a színésznő.
Korlátozások nélkül utazhatnak a magyarok Spanyolországba
Spanyolországban napokon belül újabb lazítások várhatók, ugyanis a kormány eltörli a kötelező, kültéri maszkviselést.
A japánok több mint fele ellenzi a vészhelyzet feloldását
Sőt, keményebb intézkedéseket alkalmaztak volna a pandémia terjedésével szemben.
A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat a szakemberek
Ugyanakkor a mászóösvények mindegyike biztonságos.
Gyász
,,Beteg teste elpihent már, de a lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az, kit elfelednek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, anyósom, ÖZV. AJKAI GYULÁNÉ szül. Bakacs Rozália életének 97. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. június 22-én, kedden 16.30 órakor lesz a beledi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
90. születésnapja alkalmából emlékezünk TÓTH LÁSZLÓ kis Tóth győrzámolyi lakosra. A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre Rád emlékeztet. Szerető feleséged, lányaid és családjaik
Egy perc az élet, és nincs tovább! Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Rád 45. születésnapod alkalmából. CZINDER ZOLTÁN Jonny 9 hónapig hordtalak szívem alatt, most már örökké a szívemben vagy. Emlékszem mikor először karomba vehettelek, már akkor féltettelek! Te voltál és vagy a büszkeségem, fogtam kezed, s csillogott a szemed. Nem kívánok mást, az angyalok vigyázzanak rád! Szeretlek: Édesanyád! Szerető édesanyád, húgod:Brigi, imádott kersztgyerekeid: Regina és Lacika, sógorod: Laci és barátaid
Fájó szívvel emlékezünk STRUBLIKNÉ BARANYI ERZSÉBET halálának 4. évfordulójára! Csendre int az élet minket, egy álom véget ért, Neked otthonod az ég. Távol vagy tőlünk, mégis oly közel, mert szívünk mélyén rejtettünk el. Szerető családod
Mély fájdalommal emlékezünk... ÖRKÉNYI GÉZÁRA születésének 103., halálának 38. évfordulójára (december 15.). ÖRKÉNYINÉ KOVÁCS TERÉZIÁRA, születésének 100., halálának10. évfordulójára (június 22.). Fiatok: Géza, Unokátok: Dávid, Menyetek: Fuzsi
,,Nem bírtad hát tovább, tested megszökött, de lélekben itt maradtál szeretteid között. Hiába omlik rád a sír komor göröngye, emléked itt marad a szívünkben örökre. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, BENCSICS ZOLTÁN életének 65. évében elhunyt. Temetése 2021. június 22-én, kedden 14.30 órakor szentmisével egybekötve lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még, Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédim, anyósom és rokonunk, BILSZKY FERENCNÉ SZÜL. NAGY KATALIN ANNA életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. június 23-án, szerdán 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül a szívetekben tovább élhetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérem, keresztapánk, sógorunk, CSAPÓ KÁLMÁN életének 79. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 22-én 16 órakor lesz az osli temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és rokonunk, FÖLDES SÁNDORNÉ életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése június 22-én, kedden 15 órakor lesz a mosonszentjánosi temetőben. Előtte 14.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájó szívvel tudatjuk, hogy férjem, édesapánk, nagyapánk és rokonunk, HORVÁTH SIMON Simi bácsi volt bencés öregdiák életének 87. évében váratlanul elhunyt. Kérésének megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-nádorvárosi temetőben. Emlékét szeretettel megőrizzük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KESZEI ISTVÁN soproni lakos 77 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2021. június 25-én 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghalt is, élni fog. és mindaz, aki él, és hisz énbennem, nem halhat meg örökre. (Jan 11, 25-26) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHMIDT GYÖRGY építésztechnikus életének 90. évében hazaérkezett a Teremtőjéhez. Temetése 2021. június 23-án, szerdán 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerettei
,,Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt már időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, csak nézzetek fel az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, keresztanyánk és rokonunk, SEMPERGER FERENCNÉ szül. Csóka Mária Margit ,,Marga, ,,Csumi életének 76. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 24-én (csütörtökön) 16.45 órakor lesz a petőházi temetőben. Előtte, 16 órakor engesztelő szentmise lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZEDENIK BÉLÁNÉ Kati nővér életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 23-án, szerdán 15 órakor lesz a soproni Szent György-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Véget ért a szenvedése, a szívében nyugalom. A miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZITA ÉVA szül. Bodó Éva a Soproni KPVDSZ üdülő, majd a Soproni Hotel Szieszta, valamint a büki Hotel Répce és Répce Gold volt igazgatója méltósággal viselt, gyógyíthatatlan betegségben, rövid szenvedés után, 74 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Drága halottunktól polgári megemlékezéssel búcsúzunk 2021. június 24-én, csütörtökön 14 órakor a soproni Szent Mihály-temető ravatalozójában. Egyházi temetésére egy későbbi időpontban a szülőfalujában kerül sor. Aki virággal szeretne búcsúzni Tőle, kérjük egy szállal tegye meg. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család