Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Egyre többen a Balatonon

Balaton - Átlagosan négyesre értékelték idén a fürdőzők a balatoni strandok szolgáltatásait. A vendéglátók felemás szezonról számolnak be: a tó tisztább, mint valaha, az időjárás azonban ezt „sikeresen" ellensúlyozta a nyáron.
A Balaton tíz éve nem volt ilyen tiszta, mint most – vallja minden megkérdezett, akár turistaként, akár vendéglátóként van köze a magyar tengerhez. „Még a kétméteres bója körül is lelátni az aljáig, s míg három éve alig 60 centis volt a vízszint, idén 112 centivel kezdtük a szezont, s még most is 80 felett járunk!" – újságolja büszkén Hegyi Zoltán, a balatonalmádi strand vezetője, akinek csak akkor komorul el az arca, amikor a nyári időjárás kerül szóba. Amilyen „nyögvenyelősen" indult a szezon, úgy is folytatódott, mondja, s a gyülekező strandolókra mutat: mivel az előző napokban gyakran alig volt több húsz foknál, lesz két óra is, mire megtelik a strand, pedig jó esetben már tizenegykor telt ház van... „Idén nem fordult elő, hogy a három hétvégi nap mindegyikén strandidő lett volna, nemhogy egy teljes hétig..." – hangzik el szájából a balatoni vendéglátók legnagyobb panasza. Nem csoda, hogy az ideális háromnapi 5 milliós bevételnek általában alig több mint a fele folyt be...
Na de keseregjenek ezen az érintettek, ugyanis a vendégek általában meg vannak elégedve a balatoni nyárral – már ami a szolgáltatásokat illeti.

Ez derül ki a Balatontipp Strandkalauz (www.balatontipp.hu) internetes oldalának felméréséből, ahol tíz szempont alapján bárki személyes tapasztalata alapján értékelheti a strandokat, fürdőhelyeket. Az eddigi szavazás szerint a part és a park gondozottságát, a szolgáltatások színvonalát és a kereskedők viselkedését értékelték a legjobbra, ötös skálán átlagosan 4,5-re. A gyerekjátékok és a pancsolási lehetőség 4,1-es, míg a sportolási lehetőségek választéka 4-es „osztályzatot" kapott. Ugyancsak „jó"-nak értékelték a látogatók a víz és a meder állapotát és a szolgáltatások ár-érték arányát. A legrosszabb értékelést – 3,8-et – az illemhelyek, zuhanyzók állapota kapta. Rögtönzött körképünk szerint sok helyen még ez is erős túlzás, amit Hegyi Zoltán strandvezető is megerősít.

A Balaton partján még reménykednek, hogy augusztus utolsó egy hete kedvez a nyaralóknak.
A Balaton partján még reménykednek, hogy augusztus utolsó egy hete kedvez a nyaralóknak.

– Mondjuk ki, a vécék és öltözők környéke maga a Balkán... Nem beszélve arról, hogy a kismamáknak gyakran az irodámban kell szoptatniuk – mondja, majd hozzáteszi: a szolgáltatások színvonalát egyébként is emelni kell. A büfék elavultak – nem egy 15–20 éves épületben működik –, s hiába a Balaton körüli kerékpárút, a kulturált biciklitárolók hiányoznak.

Kritika ide vagy oda, a strandolók többnyire értékelik, hogy egyre több a szolgáltatás az üdülőhelyeken. A győri Milkovics családdal a strandon találkozunk, az egynapos „mininyaralásukra" útravalóul hozott Kisalföldet szúrtuk ki a parton.

A győri Milkovics családdal a strandon találkoztunk, ők is úgy gondolták, hogy érdemes leruccanni a tópartra. Fotó: Krizsán Csaba
A győri Milkovics családdal a strandon találkoztunk, ők is úgy gondolták, hogy érdemes leruccanni a tópartra. Fotó: Krizsán Csaba

– Igaz, mindenért fizetni kell, de örülünk, hogy sokkal kényelmesebb a strand, mint évekkel ezelőtt, szépek a padok, vannak nyugágyak, nagy játszótér. Az árak korrektek, és a büfékkel sincs gondunk – mondja Gál Gabriella, aki szintén csak az öltözők higiéniáját kifogásolta. Utóbbit mi is teszteltük: három helyen jártunk, de a legnagyobb jóindulattal sem tudtunk hármasnál jobb osztályzatot adni...

Ami külön örömhír, az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt a magyar vendégek száma a Balatonon. Kiszeli Pál, Balatonfüred alpolgármestere legalább néhány százalékos javulást remél az idei nyártól – pedig már a tavalyi is tízzel múlta felül a 2006-ost –, s bár egyre többen keresik a magasabb kategóriájú szállodákat, úgy látja, kezd visszatérni a klasszikus szobakiadás divatja.

– Nemcsak közvetlenül a parton, hanem a külterületeken is keresettek a kiadó szobák, 2500–3000 forint/fő áron kínálják a kétágyasokat. Már messze nem „sufnikiadásról" van szó, a minőség, a tisztaság kezd presztízskérdéssé válni – mondja az alpolgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Óvatos 2008. augusztus 21. 20:03
    „Idegenforgami szakemberként óvatosan értékelném a szezont. A megépült M7-es a potenciális vendégek többségét már idén az Adriára vitte. A szolgáltatások árai az olasz árszinttel vetekszenek. Ingatlanfronton pedig tengernyi telket és nyaralót KÍNÁLNAK eladásra, ennek megfelelően az árak is padlón vannak, talán éppen a reális szinten. Lassan megszűnik a tó túlértékeltsége.
    Nagyon helyesen.
    A vendégek összetétele: Lengyel, szlovák, cseh és 4-ként német.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező különbségek - Nem mindegy férfiak vagyunk-e vagy nők

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésekor nem mindegy, hogy 25, 35 vagy 42 évesek… Tovább olvasom