Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Csónakból drágább pecázni - kiegészítő jegy kell a megyei horgászszövetség vizein

A megyei horgászszövetség vizein idén 20 ezer forintba kerül a parti folyóvízi jegy, s bevezetik a csónakos jegyet is, ami éves szinten ötezer forintot jelent. Januártól ingyenessé válik a horgászvizsga, több lesz a halőr és a haltelepítés. A tavalyi jegyek január 31-ig érvényesek.
Egy néhány hete elfogadott parlamenti törvénymódosítást követően a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) 2019- től közfeladatot ellátó szervezetté vált. A jogszabályváltozások szigorításokat is tartalmaznak: növekednek a büntetési tételek a szabálytalanul horgászókkal szemben (1–5 év lehet az eltiltás, nagy ponty esetén kilogrammonként 15 ezer forint a büntetés).

 A hivatásos halőrök bemehetnek az állami és önkormányzati vizekre ellenőrizni a horgászokat és a telepítést. Egy területi jegy váltható, ha valaki eléri a kifogható kvótát, akkor sem válthat abban az évben új jegyet (de hal elvitele nélkül horgászhat). Bevezetik a bemutató horgászatot is a gyerekek oktatására.Január közepétől elindul az úgynevezett Horinfó rendszer az állami jegy kiadásához. Ehhez kapcsolódóan fontos tudni: a tavalyi állami jegyek 2019. január 31-ig érvényesek. A horgászvizsga januártól ingyenes.
Nagyobb esély – Ladikból a teljes vízfelületen lehet pecázni, ezért nekik idén már többe is kerül a területi jegy. Fotó: illusztráció
Új, a megyére érvényes szabály, hogy a szövetség kezelte vizeken a csónakos horgászathoz kiegészítő jegyet kell váltani. A parti folyóvízi jegy így 20 ezer, a csónakos folyóvízi (a kiegészítővel együtt) 25 ezer forintba kerül. „Jegyáraink országos viszonylatban így is nagyon olcsók" – mondta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a sporthorgász-egyesületek megyei szövetségének ügyvezető elnöke. A csónakos jegy kapcsán úgy indokolt: a halgazdálkodási területeik jellemzően folyóvizek, ennek teljes felülete csónakból horgászható, míg a parti pecás annak csak harmadán tud hódolni szenvedélyének. A csónakosoknak egyébként a jövőben sólyaépítésekkel kedveznének. Hozzátette, a jövőben tovább növelnék a haltelepítéseket (saját vizeikbe tavaly több mint 71 millió forintért vásároltak halat). Ezt őrizni is kell, a halőrök számát is folyamatosan emelik, hogy az élményt kereső horgászok megtalálják a számításaikat, a rapsicokat viszont kiszorítsák. Folytatják a kormoránok gyérítését is, s szeretnék, ha a horgászok kulturált körülmények között tudnák bedobni a csalit. A megyében egyébként 23 ezer 768-an váltották ki az állami jegyet.
Csónakos jegy

25 ezer forint: ennyibe kerül a csónakos folyóvízi jegy. A parti horgászat ára 20 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a cigi, csökken az áfa - Így változik az élet 2019-ben

Drágul a cigi, csökken az áfa - Így változik az élet 2019-ben
Csökken a tej áfája, drágul a cigi, a pálinka; emelkedik a nyugdíjkorhatár, több adót is eltörölnek,… Tovább olvasom