Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A Paloznaki tekergőből indulva bringáztunk a csodás Káli-medencében - sok-sok fotó

A Paloznaki tekergőből indulva bringáztunk a csodás Káli-medencében - sok-sok fotó
Paloznak után Balatonfüred érintésével megcéloztuk a Káli-medencét két keréken. Igaz kincsre leltünk az egyedi, hangulatos vidéken.
Nyolc tekergő túra

Mint arról a kisalfold.hu hírt adott tavaly, kedvezményes kerékpár-kölcsönzővel, a Balaton-felvidék keleti részét behálózó túrajavaslatokkal útjára indult a Paloznaki tekergő. A Balaton körül évről évre egyre többen tekernek, nyáron gyakori a csúcsforgalom a több szakaszon rossz állapotú kerékpárúton. A Paloznaki tekergő ötletgazdai abból indultak ki, hogy nem csak közvetlenül a vízpart mentén érdemes bringázni.
Az összes útvonal részletes leírása térképpel a Balatontipp.hu-n olvasható.
 
Csodás a kilátás a Balatonra.

Római út és virágözön

A tematikus, nyolc túrajavaslat több ponton "csalogatja" meseszép vidékekre a bringásokat. Olyan utakra, amelyek kevésbé ismertek, mint a Balaton-parti települések kerékpárút-hálózata. Maga Paloznak olyan kistelepülés, ami karnyújtásnyira - pár km-re - van a balatonfüredi "nagybetűs élettől", mégis nyugalmat biztosít az ide látogatóknak. A központ környezete illusztris, a templom környéki kert virágözönbe borult.

Az északi parton Paloznak azért kiváló kiindulópontja a kerékpáros kirándulásoknak, mert az egykori római úton vezet Csopakra, Balatonarácsra, majd Füredre. A hivatalos, Balaton körüli bringaút is klassz, ám ezt a pincéktől, szőlőbirtokoktól övezett régi utat vétek kihagyni! Olyan panoráma nyílik innen a legnépszerűbb magyar tóra, amely ritkaságszámba megy a Balaton északi partján. (A déli oldalon több ilyen van, nem véletlenül tartja magát a mondás, hogy a szebb az északi part, de ez a déli partról látszik jól.)
 
Virágok minden mennyiségben.

Tüneményes Káli-medence

A feleségemmel mi két napot túráztunk legutóbb a Balaton környékén, szombaton és vasárnap is "nyújtottuk" a Paloznaki tekergőt a Káli-medencében. Régiesen szólva Kállai-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, hazánk egyik tüneményes vidéke. A rengeteg itteni levendula miatt sokan hasonlítják a franciaországi Provence-hoz, ami nem rossz marketing fogás, de kétélű fegyver. Miért kell ezt az ennyire egyedi vidéket más ország nevezetes tájegységéhez hasonlítani?

A Káli-medencében élő embereknek, településeknek, domboknak, szikláknak megvan a maguk története, csak fel kell fedezni! A kis falvakat gondosan rendben tartják. Más világ ez, itt elvétve látni elhajított szemétet, annál több virágba boruló portát. Tömegek nem járnak ide kirándulni, nem kell tartani bringások, gyalogosok hadától.
 
A Káli-medence szívében.

Veteránautók

Első nap Kapolcs körül tettünk egy kört. Bringaszállítóval érkeztünk a Művészetek Völgyének egykori fővárosába, majd Taliándörögd, Öcs, Pula, Vigántpetend következett, végül újra Kapolcs. Ha az ember alaposan szétnéz a parányi falvakban, akkor 30-35 km-t tesz a lábába. A táv nem hosszú, de szintemelkedések folyamatosak. Autók ritkán járnak ezen a vidéken. Mi kivételesen azért találkoztunk több tucattal, mert tekerésünkkor veteránautó versenyt rendeztek itt. Időutazás volt a 40-50 éves Mercedesekkel, Alfákkal, Opelekkel azonos úton haladni. Ami kár, hogy kevés kocsmát találtunk nyitva, frissíteni jobb híján nyilvános csapok segítségével tudtunk. (A vigántpetendi babgulyásról, velős langallóról lásd keretes írásunk.)
 
A veteránok.

Kőtenger

Második nap Pécsely-Vászoly-Dörgicse-Balatonakali-Zánka érintésével érkeztünk Köveskálra, majd innen még felfedeztük Szentbékkállát és Mindszentkállát. Félúton utóbbi két falu mellett vétek kihagyni a kőtengert. Bizarr sziklaformákban, a kőmélyedésekben telepedő növények, virágok ritka csodás együttesében gyönyörködhetnek az erre kalandozók. Ezen a vidéken kár sietni, hajtani a másodpercekért – a látvány mindent visz! A kirándulás nekünk bő fél napot vett igénybe, visszafelé érdemes ejtőzni a pici, ám annál hangulatosabb Tihany melletti sajkodi strandon.
 
Bátorságpróbát is kínál a kőtenger.
 
Gasztro tippek

A vigántpetendi kemencésház a langallójáról híres, de a Balaton partján kevés helyen adnak olyan sűrű babagulyást 1200 Ft-ért, mint itt, a 77-es főút melletti kis házban.

Az aszófői halsütő alap, a Balaton egyik klasszikus halsütőjéről beszélünk, ahol gyakran kígyózik a sor a pult előtt. Pontytól kezdve harcsán át fogasig, hekkig, süllőig terjed a kínálat. Néha még gardát is paníroznak. Az árak korrektek.

Ez igaz a Sajkodhoz közeli Apáti Étteremre is, ritka jó pizzával várják a vendégeket. A négysajtos pizza valóban négy sajttal készül.
 
Cézár saláta Sajkodon.

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve történt: ár, csak volna vége már

2013-ban ezekben a napokban volt a legveszélyesebb a helyzet a Mosoni-Duna töltésénél. Tovább olvasom