Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Tíz éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya Lukács János

Szeged - Törvényesen, szakszerűen, tisztességesen! Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját tíz évvel ezelőtt Lukács János. Az akkor ezredesi rangban szolgáló rendőrtiszt ma már dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, s egyike annak a két főkapitánynak, aki egy évtizede tölti be ezt a posztot.
Lukács tábornok úgy értékeli, munkatársaival jól dolgoztak az elmúlt esztendőkben, s a jövőben is arra törekszik, hogy még szakszerűbben működő, a lakosság igényeit magasabb szinten kiszolgáló rendőrség legyen a munkahelye.

Főkapitányi megbízatásának átvételekor a Kálvária téri arab–roma csatározás híre borzolta a szegediek kedélyeit. Azon nap hajnalán, mikor Csongrád megye közgyűlése előtt ismertette programját, terveit, az egyik autókereskedés udvarára kézigránátot dobtak. Főkapitányi kinevezését megelőzően néhány nappal pedig a József Attila sugárúti Delhi bár előtt robbantottak fel egy Mercedest. Babonásabb, félősebb rendőrtiszt ilyen előjelek után alighanem ezerszer átgondolja, érdemes-e belevágni a Csongrád megyei rend és biztonság szolgálós-védős irányításába.

Nem félős ember

– Soha nem voltam félős ember, a többéves rendőri gyakorlat idején volt időm megedződni is, éppen ezért azokban az igencsak viharos időkben is csak arra koncentráltam, hogyan lehet ezen a nem éppen rózsás közbiztonsági helyzeten változtatni – emlékezett főkapitányi munkájának első időszakára Lukács tábornok, aki éppen tíz esztendeje az első számú főrendőr Csongrád megyében.

– A következőket mondtam munkatársaimnak: törvényesen, szakszerűen, tisztességesen kell végezni a munkát. Céljaim között megfogalmaztam a lakossággal rendszeresen és jól kommunikáló testület kiépítését, az embereket leginkább irritáló bűncselekmények gyors felderítését és megnyugtató bizonyítását. Gondolok itt az emberölésekre, az erőszakos jellegű, garázda, a közterületek és a szórakozóhelyek rendjét sértő bűnökre, a gépkocsilopások, a lakásbetörések számának visszaszorítására.

Lukács tábornok jelentős sikerként könyveli el, hogy a bűncselekmények felderítési eredményessége minden évben meghaladta az országos átlagot, amiért külön köszönet illeti a rendőrséggel együttműködő lakosságot. A főkapitányság minőségfejlesztő törekvéseit 2004-ben a IIASA SHIBA díj adományozásával ismerte el egy nemzetközi zsűri – emelte ki Lukács János.

Karrier

Lukács János 1954-ben született Hódmezővásárhelyen, 1981 óta nős, felesége pedagógus, három gyermekük van. A kiváló kézilabdásként híressé vált fiatalember 1972 és 1974 között a Hajdú-Bihar megyei rendőrségen dolgozott polgári alkalmazottként, s 1982 óta teljesít szolgálatot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, abban az évben szerzett jogi diplomát a JATE-n, majd 1985-ben sikerrel diplomázott a rendőrtiszti főiskolán is. 1997 őszétől kinevezett főkapitánya lett Csongrád megyének. 1991 óta a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék tudományos munkatársa.

Bűn és feszültség


– Az elmúlt tíz évben az életritmus rendkívül felgyorsult, a megye útjai megteltek autókkal, szinte minden zsebben ott már a mobiltelefon, a rendőrség technikai háttere is megnyugtatóan fejlődött. Ugyanakkor jóval indulatosabb lett a világ, olyan feszültségek terhelik az emberi kapcsolatokat, amilyenekkel a 90-es évek második felében még nem találkoztunk. Gondolok itt például az elmúlt években lezajlott fővárosi eseményekre. Szerencsére ez a politikai feszültség, valamint a rendőrséget érő kritikák nem érték el megyénket, ilyen szempontból a mi vidékünkön béke honol – értékelte a helyzetet Lukács János. – A rendőrség tekintélye – kár is lenne tagadni – csökkent az utóbbi időszakban, s ezt a tekintélyt csak maga a rendőrség tudja visszaszerezni alázatos, szakszerűbb és a lakosságot szolgáló munkával – fogalmazott a tábornok.

– Arra biztatom kollégáimat, hogy viták helyett erejüket a még megoldatlan bűnügyekre összpontosítsák. Mert sajnos ez elmúlt tíz év szolgált néhány tanulságos kudarccal is. Adósak vagyunk nem is egy gyilkosság felderítésével. De egyetlen olyan ügyünket sem zártuk le, ahol még ismeretlen a tettes.

Lukács János korosztályából szinte már alig maradt valaki a rendőrségen. A Csongrád megyei főkapitányság állományában összesen négy(!) olyan vezető beosztású rendőrtiszt dolgozik, aki elmúlt ötven- éves. Megszámlálni sem könnyű, hány országos főkapitánytól köszöntünk el azóta, hogy Lukács János főkapitányként dolgozik.

Évi 15-19 ezer ügy

– Nézzük csak: Forgács László nevezett ki, majd jött Orbán Péter, Salgó László, Bene László és most Bencze József a főnököm. Az egy pozícióban eltöltött időt tekintve a főkapitányok között pedig majdhogynem magamra maradtam, ugyanis csupán Komárom-Esztergom megye főkapitánya, Illés László tábornok tudhat maga mögött tízéves főkapitányi múltat – sorolta a neveket Lukács János.

Most éppen a rendőrség és a határőrség összevonása adja a legfőbb feladatot. És közben persze meg kéne oldani évente úgy 15-19 ezer ügyet – a Csongrád megyei rendőrstatisztikáka szerint. Hogyan lehet ezt erővel bírni? – vetettem fel.

– Először is a biztos családi hátteret említeném. Én ilyennel büszkélkedhetem. Emellett igyekszem a rendőri hivatással járó kiszámíthatatlan napirendbe egy kis rendszert belopni. Akik jól ismernek, tudják, minden napomat úszással kezdem, előfordul, hogy 3 és fél, 4 kilométert is leúszom, mielőtt bemegyek a munkahelyemre. Még az is a megnyugvást szolgálja számomra, amikor beírhatom a határidő naplómba, aznap mekkora távot teljesítettem. Így tudtam összeadni: tavaly csupán 80 napon nem úsztam, és összesen 853 kilométert hagytam magam mögött – mosolyodott el Lukács tábornok. Majd megemlítette másik kedvenc időtöltését, a zenehallgatást is.

– Minden műfajt nagyon szeretek, de leginkább a könnyűzene áll hozzám közel. Évtizedek óta az Illés zenekar rajongója vagyok. Ott voltunk Csíkszeredában, és a búcsúkoncerten is a Szigeten. De szívesen teszek fel egy-egy Jimi Hendrix, Eric Clapton, Deep Purple vagy John Mayall lemezt is. Több hanghordozó őrzi az újévi koncertek emlékét, de a legbüszkébb szegény Gregor Jóska DVD-jére vagyok, amelyet a családtól kaptam. Másfél évtizede a szegedi egyetem jogi karán oktatok kriminalisztikát, ami szintén olyan agytornát jelent, ami kikapcsol a rendőri munkából – engedett egy kis betekintést magánéletébe Lukács János. De megjegyezte: a kikapcsolódásra szánt időben sem sikerül megfeledkeznie arról, ami leginkább fel tudja dühíteni. Ez pedig a rendőrök által elkövetett bűnök. Ugyanis egy jogsértő rendőr nem csupán magára, de társaira is szégyent hoz, és ez nem megbocsátható – mondta Lukács János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tüzes Naomi a táncparkettet is meghódította

Naomi Campbell a kifutókon is tüzes temperamentumával hódított. Tökéletes lépéseivel kivívta… Tovább olvasom