Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Szakma lesz a gépkocsi-vezetés

Az EU több tagországában a gépkocsi-vezetői tevékenységet szakmaként kezelik, s most hazánk is beáll a sorba. Hamarosan a C és a D kategóriás jogosítvány megszerzéséért folyó tanfolyamokba is beépíthető lesz az alapfokú ismeretek megszerzése.
A régi rend, hogy a vezetői engedély állásvállalásra jogosítás miatt különleges bejegyzést tartalmazott, megszűnt. Magyarországon azonban ma is van jogszabályban elrendelt képesítés-megszerzési kötelezettség az autóbusszal vagy tehergépkocsival, a díj ellenében belföldi vagy nemzetközi forgalomban személy-, illetve árufuvarozást végző járművezetők részére.

Ugyanakkor döntés született arról, hogy a tehergépkocsi- és autóbusz-vezetői tevékenységet szakmának kell tekinteni, és meg kell jelentetni az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). A közlekedési tárca az előkészítői munkát elvégezte, és az OKJ e két szakmával történő kiegészítésére elkészült a jogszabály-módosítás tervezete. Ha elfogadják, a két szakma megjelenhet a jegyzékben.

Az EU ez év szeptemberében elfogadta azt az irányelvet, ami az autóbusz- és a tehergépkocsi-vezetők esetében új alapokra kívánja helyezni a szakmai ismeretek megszerzését. Az irányelv 2006 szeptemberéig ad határidőt valamennyi tagállamnak, hogy alakítsa át a tehergépkocsi- és autóbusz-vezetők különböző szintű képzésével kapcsolatos nemzeti előírásait.

Az EU-irányelv alapján a C és a D kategóriás vezetői engedély megszerzésére létrehozott tanfolyami képzésekbe is beépíthető az alapfokú szakismeret megszerzése.
Vagyis miközben a jelöltet megtanítják tehergépkocsit, autóbuszt vezetni, ehhez kapcsolódóan ha a tagország úgy dönt, hozzá lehet tenni még egy alapszakmai képesítés megszerzését is. Az EU-direktíva szerint 2006-tól első körben az autóbusz-vezetőknek kell megszerezni az alapszakmai képesítést.

Mivel 2006 szeptemberéig minden EU-tagországban létre kell hozni az erre vonatkozó jogszabályt, 2004-ben már elő kell készülni a nemzeti jogszabályok megalkotására és EU-harmonizációjára, hogy legalább 2005-ben ezeket ki lehessen hirdetni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevin Costner romantikus leánykérése

Kevin Costner hollywoodi sztár úgy kérte meg imádottja kezét, hogy rózsaszirmokkal terítette be a… Tovább olvasom