Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Sopron és Dunaszerdahely is hívja az űrben lévő Simonyit

A két évvel ezelőtti amatőrrádiós kapcsolatokhoz hasonlóan idén is többször fognak magyar szavak elhangzani a rádión keresztül Charles Simonyi űrutazásakor. Április 3-án, pénteken a Kárpát-medencéből 15 település vált szót a Nemzetközi Űrállomással, másnap pedig repülőgépre, hőlégballonra, sárkányrepülőre, hajóra szállnak veterán rádiósok, hogy rekordot megkísérelve lépjenek kapcsolatba az űrturistával. A harmadik alkalommal, azaz vasárnap tíz kiválasztott diák kérdésére válaszol Charles Simonyi.
Idén március 26-án indul újabb űrutazására Charles Simonyi. Az amatőrrádiós kapcsolatok szervezése már tavaly ősszel elkezdődött. A szervezők nem szerették volna szimplán megismételni a két évvel ezelőtti gyors bejelentkezést és diákkérdéseket, hanem valami újat szerettek volna kipróbálni. Bacsárdi László, a rádiókapcsolatok sajtófelelőse a Független Hírügynökségnek elmondta: idén is arra törekedtek, hogy a Kárpát-medence minél több részén teremtsenek lehetőséget az űrhajóssal való kapcsolatra.

Április 3-án, pénteken késő délután az osztrák-magyar határtól Erdélyig 15 különböző rádióklub fog beszélni a Nemzetközi Őrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Sopron, Siófok, Dunaszerdahely, Süttő, Vác, Budapest, Gyöngyös, Ózd, Szeged, Bokros, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Csíkszereda településeken működő rádióamatőr klubok fogják meghívni a Nemzetközi Űrállomást. Hozzájuk több klub és iskola csatlakozik, akik hallgatni fogják az eseményeket. Több helyen fiatal rádióamatőr tanulók is beszélhetnek Simonyival.

Bacsárdi László arról is beszélt, hogy április 4-én lesz az úgynevezett "mobil multi-expedíció". A Velencei-tóról indul egy hőlégballon, Győrben és Dunakeszin felszáll egy-egy repülőgép. Vitorlás és komp hajózik ki egy-egy balatoni kikötőből. Sőt, a rádiósok még kerékpárra és sárkányrepülőre is szállnak, hogy egymás után szép sorban - egy soha nem látott mozgó kapcsolat részeseként - a Föld felett száguldó Charles Simonyival beszéljenek.

Április 5-én tíz kiválasztott diák teheti fel egy-egy kérdését az űrhajósnak. A diákok az ország különböző településeiről, sőt, a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek Budapestre, hogy a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban a mikrofon mögé állhassanak. Beszélgetésüket azonban saját városukban is hallhatják az érdeklődők - fűzte hozzá a sajtófelelős.

Az esemény szervezésében a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub (HA5KHC), a Magyar Űrkutatási Iroda, a Műegyetemi Rádió Club (HA5MRC), a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Magyar Asztronautikai Társaság, magyarországi rádióamatőrök és az alapításának idén 140. évfordulóját ünneplő Természet Világa vesz részt.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. március 27. 12:46
    „Siminyi remélem hoz a pelusba valamit a rajongóinak az űrből!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyatejet pancsolt egy nő - egy kisfiú rosszul lett

Tehéntejjel és tápszerrel kevert anyatejet adott el egy hódmezővásárhelyi asszony egy kisbabának -… Tovább olvasom