Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Simonyi ˝hajózik az űrben˝

Budapest–világűr - Simonyi Károly szerint az űrállomás olyan, mint egy hajó, kicsi, de biztonságos – ezt a soproni Kovács Gábor kérdésére válaszolva mondta el. Az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező űrturista egy nappal tovább marad az űrállomáson.

Sikeres volt a rádióamatőrök hétvégi kísérletsorozata. Először még pénteken a soproni rádiósok létesítettek sikeres kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomáson lévő Simonyi Károllyal. A tervek szerint szombaton Győrből szállt volna fel egy repülőgép, fedélzetén az adó-vevő készülékkel. Mindez azonban elmaradt. Információink szerint azért, mert a budaörsi repülőtér technikai okok miatt erre nem adott engedélyt.

A kapcsolatfelvétel előtt Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója tartott előadást az űrturizmusról. Elmondta, eddig 37 ország 490 űrhajósa járt az űrben, összesen 32.543 napot, 40 órát és 6 percet töltve a kozmoszban. Ez 81,9 évnek felel meg. A rekordidőtartam 803 nap, 9 óra és 39 perc.

Az előadás után megpróbáltak kapcsolatot létesíteni, amely sikerült is a két évvel ezelőttihez hasonlóan. A budapesti Puskás Tivadar  Technikumban előzetesen kiválasztott kilenc diák tehette fel kérdését.  Köztük volt a soproni Kovács Gábor is.

A soproni Kovács Gábor (a kép bal szélén) kilenc kiválasztott társával együtt tehetett fel kérdéseket Simonyi Károlynak. Fotó: Czitrovszky Balázs
A soproni Kovács Gábor (a kép bal szélén) kilenc kiválasztott társával együtt tehetett fel kérdéseket Simonyi Károlynak. Fotó: Czitrovszky Balázs

A Széchenyi István Gimnázium egykori diákja afelől érdeklődött, hogy milyen érzés elszakadni a földi bezártságtól, és egy sokkal kisebb helyen, azaz az űrállomáson tartózkodni. Az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező űrturista válaszában elmondta,  az űrállomás olyan, mint egy hajó, igaz, attól, hogy kicsi, még biztonságos.

A szintén soproni Bacsárdi László, az összeköttetést szervező csoport szóvivője a Kisalföldnek elmondta, a rendezvénnyel elérték céljukat, azaz  felhívták a fiatalok figyelmét az amatőr rádiózásra és az űrkutatásra. A kapcsolatfelvételi kísérletsorozatról korábban már beszámoltunk. A sort a  soproni rádióamatőrök kezdték, igaz, a legnehezebb körülmények között. A pénteken Írország felett járó Nemzetközi Űrállomással való  kapcsolatfelvételt nehezítette, hogy a Soproni-hegység „eltakarta" a  jó vételi szöget. Ám ez sem akadályozta meg a soproniakat abban, hogy beszélni tudjanak Simonyi Károllyal. A sikeres kapcsolatfelvételt egy kölcsönös emléklappal igazolják.

Egy nappal tovább marad

Egy nappal elhalasztották a Simonyit is szállító Szojuz űrhajó  leszállását. A magyar származású kétszeres amerikai űrturista így  honfitársa, Michael Fince és az orosz Jurij Loncsakov társaságában  szerdán landol Kazahsztánban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ár és belvíz: szivattyúzás hat helyen

Győr-Moson-Sopron - Az áradó folyók és a megemelkedett belvízszintek miatt másodfokú belvízvédelmi… Tovább olvasom