Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Putyin elhagyta az országot, januárban megindul az építkezés Pakson

Putyin elhagyta az országot, januárban megindul az építkezés Pakson
Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott hétfőn a budapesti dzsúdó-világbajnokság megnyitójára, kétoldalú megbeszélést is tartottak.
21:33 - Felszállt a másik Putyin-gép is - közölte az Index.

21:18 - A Putyin-flotta egyik gépe elhagyta Ferihegyet - írja az Index.

21:07 - Szijjártó: januárban kezdődhet az építkezés Pakson

A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson, a Paks II. atomerőmű építését "nem állíthatja meg most már semmi" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a cselgáncs világbajnokság kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szijjártó Péter a megbeszélésről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át. Úgy látják, hogy "a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni", pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson. A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél - hangsúlyozta.

19:50 - Elindult a Momentum fáklyás menete a Gellérthegyre, itt a forgatókönyv szerint Fekete-Győr András beszédet is mond - olvasható az Indexen.

17:50 - Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin már elhagyta a díszpáholyt - írja az Index.
Vlagyimir Putyin Budapesten. fotó: MTI (galéria)
"Örülök, hogy egy sportrendezvény helyszínén beszélhetek a kétoldalú kapcsolatokról. A nehézségek ellenére jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Tavaly volt egy kisebb, kilenc százalékos csökkentés a kereskedelemben, az idei év első félévében viszont a 27 százalékot is elérhette a növekedés" - idézte a Ria Novosztyi az orosz elnököt.

17:01 - "Hajrá, magyarok, Putyin, takarodj!" feliratú molinót tartottak fel a Papp László Sportarénában. Többen maszkban tiltakoztak, de kivezették őket, nagyjából nyolcan lehettek. Azóta a molinó is eltűnt - olvasható az Index tudósításában.
Vlagyimir Putyin Budapesten. Fotó: MTI (galéria)
16:53 - Vlagyimir Putyin már együtt ül Orbán Viktorral a díszpáholyban - írja az Index.

A Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnök egy azeri továbbjutót nézhetett meg először.

16:02 - Színpompás nyitóünnepség elnöki köszöntőkkel

Színpompás nyitóünnepséggel kezdődött meg hivatalosan a cselgáncs-világbajnokság hétfő délután a Papp László Budapest Sportarénában.

A műsor Al Bano fellépésével indult, a 74 éves olasz énekes előadta a Nemzetközi Judo Szövetség himnuszát, majd mintegy húszperces koncertet adott. Ezt követte a részt vevő 140 ország zászlójának behozatala, majd a vb kabalafigurája, Judogi köszöntötte a nézőket. A zenés-táncos ünnepi műsorban íjászok, kopjások, huszárok és csikósok mellett Molnár Levente operaénekes is színre lépett.
f

Üdvözlő beszédében Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte a helyszínen tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt, továbbá a dzsúdós család valamennyi tagját. Az MJSZ első embere külön köszönetet mondott a kormánynak - a vb megrendezéséhez nyújtott támogatásáért -, a nemzetközi szövetségnek (IJF) és a több mint 400 önkéntesnek.

Marius Vizer, az IJF vezetője ugyancsak köszönetet mondott a kormánytámogatásért, majd megnyitotta a sportág első magyarországi világbajnokságát.

A nyitónap éremküzdelmei 16 órától zajlanak a Papp László arénában.

15:25 - Földet ért Ferihegyen az orosz elnök repülőgépe - olvasható az Index folyamatosan frissülő cikkében. Putyin gépe a Fekete-tenger felől jött, Gyulánál lépett Magyarország légterébe.
f
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. augusztus 28-án. Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként érkezett a budapesti cselgáncs-világbajnokságra.
Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

15:18 - Orbán Viktor már a Sportarénában van. Közben leszállt az egyik orosz gép Budapesten, a második is hamarosan landol - írja az Index.
f
Orbán Viktor miniszterelnök (k) Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke (b) és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke társaságában a cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsodi Balázs

Korábban írtuk:

Fél éven belül ez már a második látogatása az orosz elnöknek hazánkban - legutóbb február 2-án tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Putyinról korábban is lehetett tudni, hogy rajong a küzdősportért, ezért is fogadta el a magyar miniszterelnök meghívását a 31. cselgáncs-világbajnokság megnyitójára. Mindemellett a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is tartanak, viszont egyelőre nem tudni, lesz-e közös sajtótájékoztatójuk.

A Magyar Idők Orbán Viktor sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól megtudta, az orosz elnök a déli órákban érkezik a fővárosba, a találkozóra és a tárgyalásra is a Papp László Sportarénában kerül sor. Putyin látogatása miatt Budapest több pontján terelésekre, forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell majd számítani, az érintett területekre sem autóval, sem gyalog nem lehet majd bemenni.

A flashmobokat szervező Fülesmob vasárnap egy életnagyságú Orbán-figurát állított fel a Nyugati téren, amely szüntelenül ismételte a délután folyamán Orbán 2007-es, orosz politikát bíráló beszédét. A bábut hétfő reggelre darabokra szedték.
 

A Fülesmob mellett a Momentum is megmozdult: ők kommunista időket idéző utcatáblákkal ragasztották tele Budapestet, így köszöntve Putyint.

A hétfőn startoló világbajnokság küzdelmeiben 18 magyar versenyző érdekelt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A KENÓ hétfői nyerőszámai
Elő a szelvénnyel! Tovább olvasom