Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Mészely József

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Mészely József
Ujhelyi Imre Általános Iskola, Mosonmagyaróvár

A mosonmagyaróvári Ujhelyi-iskola tanárát, Mészely Józsefet a gyerekek és az igazgató egész egyszerűen „polihisztornak" nevezik. A Sepsiszentgyörgyről érkezett pedagógus rajzot, honismeretet, történelmet tanít, erdei iskolai programokat szervez, iskolaújságot szerkeszt, versesköteteket ír, s lelkes természetbarát.
– Bár Magyarországon is elindult egy folyamat az intézményi pénzelvonások vonatkozásában, azért itt még így is jobb a helyzet, mint Erdélyben. Az iskola itt jóval gyermekközpontúbb, s a diákoknak sem kell megbirkózniuk a román nyelv tanulásával. A hon- és népismeret számomra egy kedves tantárgy, melyben szó esik a határon túli magyarságról, s annak művelődéstörténetéről. Én ezeken az órákon is tudok személyes élményeket hozni a gyerekeknek, mely segítheti a megértést. Ötödik éve tanítok Mosonmagyaróváron, s mostani osztályommal korábban többször jártam erdei iskolában a Börzsönyben és Zala megyében: idén az Őrségbe készülünk. Mindegyik tábornak „más témája" volt: a gyerekek megtanulnak egymásra figyelni, fogékonyak az új ismeretekre. Rajzórán például jó néhány városi gyereknél kiderült, hogy nem tudja, hány lábat is rajzoljon a tehénnek. A táborokban növényeket azonosítunk, megismerkedünk az állatok élőhelyeivel. Az intézményünkben sok a tehetséges gyerek, de rajzórán nem csak velük kell foglalkoznom: a jó rajzosokkal külön szakkörön fejlesztjük a kreativitásukat. Nemzetközi és országos szinten is szép sikereket értek el. A Comenius-pályázaton német, görög és lengyel iskolákkal közösen mutattuk be egymás szakácsművészetét, játékait, naptárt készítettünk. Ez már a globalizáció, az európai sokszínűség pozitív hatása: a gyakorlati tapasztalatokat ötvözzük a tanult ismeretekkel.

Ha nincs élmény egy óra mögött, akkor „széthull" az az óra. A mai pörgős világban rengeteg információt kapnak a diákok. Nem elég azonban ezeket elmélyíteni, az órán kívüli foglalkozások, versenyek még pluszmotivációt jelentenek. Szeretném a munkámat minél jobban végezni, otthon mindig megfelelően felkészülök a tanításra. Van még néhány megvalósulatlan álmom: ötödik verseskötetemen dolgozom, mely madarakról, virágokról szól majd.

Ajánló: Bérci Andrea (5. b)
– Józsi bácsi Erdélyből, Sepsiszentgyörgyről érkezett hozzánk. Eredetileg tanító, de nálunk rajzot tanít, bennünket második osztálytól kezdve. Elkísért minket erdei iskolába és nyári táborokba, nemrégiben a Börzsönyben voltunk. Nagyon megszerettük, ezért kértük, hogy ő legyen ötödik osztályban az osztályfőnökünk. Segítségével az iskola több tanulója ért el jó eredményeket rajzversenyeken. A tehetségesebbeket külön szakkörökön segíti. Hon- és népismeretet, valamint történelmet is tanít. Mindig kedves és segítőkész, ezért javasoltam őt az általános iskolai tanító kategóriában.

Igazgató: Bednarik György
– Ő egy „polihisztor". Művelt, nagy tudású, sokoldalú tanár. Nagyon jól járt vele az iskola, amikor Erdélyből érkezve nálunk kötött ki. Amikor először beszélgettem vele, úgy éreztem: egy huszonegyedik századi Móra Ferenccel találkoztam. Amikor Mosonmagyaróvárra érkezett, egy hét múlva térképpel a kezében végigjárta az egész várost, s már betéve ismeri annak történetét is. Az iskolai élet bármely területén számíthatok rá, s a gyerekek is értékelik tudását és módszereit. Amiben tudjuk, kollégáimmal is támogatjuk munkáját, melyben mindig felhasználja gyakorlatban szerzett ismereteit.

Tóth Szandra (5. b):
– Szeretem az óráit: mindig megértem, amit szemléletesen elmagyaráz, nagyon segítőkész és megértő.

Lázár Norina (5. b):
– Ha valamit nem értek történelemórán, akkor többször is elmagyarázza. Jó programokat szervez, vele megyünk erdei táborokba is.

Maszlovszkij Evelin (5. b):
– Nagyon kedvelem: ő szerkeszti például az iskolaújságot. Emellett túrákat szervez, rajzokat készít és kitűnően tanít is.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ripoff Raskolnikov–Nagy Szabolcs

Tovább olvasom