Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Megnyitják a nagymányoki szénbányát

Ünnepélyesen megnyitják szombaton a külszíni fejtésű szénbányát a Tolna megyei Nagymányokon, ahol 45 éves kihagyás után indul újra a szénbányászat.

A bányát Borbála, a bányászok védőszentja napján, jelképesen nyitják meg, mivel a bányakapitányság engedélye még nem jogerős, a termelés csak jövő év tavaszán indulhat el - mondta az MTI-nek Verbőci József, a pécsi Calamites Kft. ügyvezető igazgatója szombaton.

Korábbi kutatások adatai szerint Nagymányok mellett 42 hektáron 2-100 méteres mélységben mintegy 2,3 millió tonna, kilogrammonként 19,8 megajoule fűtőértékű feketeszén rejlik. A cég tervei szerint 2010-ben 40 ezer, azután évi 100 ezer tonna szenet termelnek ki külszíni fejtéssel. A bánya műszaki engedélyének jogerőre emelkedéséig várhatóan két hónap telik el, ez alatt a terület előkészítését végzik - mondta a cégvezető. Verbőci József hozzátette: a fő cél az, hogy a szénmező centrumában, Máza és Váralja térségében 10,5 négyzetkilométeres területen rejlő jelentősebb, 438 millió tonnás feketekőszén-vagyont kitermeljék. Mint mondta, nem tartják egyetlen célnak a szén energetikai hasznosítását.

A magas fűtőértékű szenet egy Nagymányok mellett tervezett energetikai mintaparkban működő, úgynevezett tisztaszén technológiájú erőműben főként villamos energiává alakítanák, a szén egy részét pedig a szénvegyészetnek, műanyagiparnak kínálják hasznosításra. A kft. ügyvezetője szerint nemzetközi érdeklődés van a térség szénkincse iránt, az üzleti partnerek próbaanyagra várnak, de a tüzépek tömeges érdeklődése esetén is gazdaságossá tehető a nagymányoki bánya. "Nem befektetőkre koncentrálunk, hanem a műszaki terveket pontosítjuk úgy, hogy a lehető legkisebb önköltséggel működő bányát alakítsunk ki" - fogalmazott .

A szakember azt mondta, bízik abban, hogy "Magyarországon a szén kikerül abból a karanténból, amiben eddig volt". Kalmár István, a kft. üzletfejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: a nagymányoki beruházás 1-1,5 millió euróba kerül, amelyet a cég hitel nélkül, saját forrásból finanszíroz; közlése szerint a Máza-váraljai mélyművelésű bánya ennél jóval nagyobb, több százmillió eurós beruházás lesz. Karl Béla, Nagymányok független polgármestere a bányanyitás kapcsán úgy vélte, hogy a szénbányában és a szintén 2011-ben nyíló, önkormányzati tulajdonú mészkőbányában kezdetben közel százan dolgozhatnak, később azonban a foglalkoztatottak száma megközelítheti az ezret.

A 2009-ben várossá vált, 2450 fős Nagymányokon a múlt század elejétől 1965-ig folyt mélyművelésű szénbányászat, a bányára épülő brikettgyár évi százezer tonna fűtőanyagot állított elő. A Mecsekben a mélyművelésű szénbányászat az 1990-es évek végén, a külszíni fejtés pedig 2002-ben szűnt meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Nemzet: nem árverezik, biztonsági zár alá vették Bakonyi ingatlanjait

Egyelőre mégsem árverezik el Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója tulajdonában lévő… Tovább olvasom