Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza Romániában

Romániában a jelek szerint megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza. Már Brassóban is felütötte fejét a madárinfluenza, összesen 37 település fertőzött Romániában. A háttérben felelőtlenség, a szabályok kijátszása és a csoport-, vagy magánérdek egyaránt megtalálható.
A madárinfluenza jelenlétét a gyorstesztek összesen hét megye 37 településén mutatták ki, több mint felét Brassó megyében. Itt egyelőre nyolc esetben a bukaresti szaklabor is megerősítette a fertőzést, most már két város, a 45 ezer lakosú Fogaras és a húszezres Feketehalom is vesztegzár alatt van.

Az erdélyi Brassó város egyik negyedében is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét. Ugyancsak kimutatták a betegséget Valcea, Vrancea, Buzau, Bákó, Szeben és Kovászna megyében, ez utóbbi esetében Szitabodza falu egyik háztáji gazdaságában. Összesen tíz biztosan megállapított góc van az országban, ahol a bukaresti szaklaboratórium is megerősítette a fertőzést.

Most már biztos, hogy a Feketehalom közelében lévő baromfineveldék közül kettőben a többszázezer szárnyast elpusztítják. Ezekből a fertőző gócokból terjedt el az ellenőrizetlenül eladott, beteg csirkék lévén a madárkór. A két feketehalmi nagy farm tulajdonosát letartóztatták. Azzal vádolják őket, hogy a tömeges baromfipusztulást nem jelentették a hatóságoknak, és ezzel a mulasztással hozzájárultak a járvány terjedéséhez. Országszerte több baromfitenyészetről derült ki, hogy nem tartják be az egészségbiztonsági szabályokat.

Hivatalos szinten is "hullanak a fejek": az országos állategészségügyi hatóság két központi vezetőjét és brassói munkatársukat elbocsátották állásukból.

A bukaresti járványtani intézetben több személy is jelentkezett influenzás tünetekkel, de egyikük sem kapta el a H5-ös vírust, egy másfél éves feketehalmi gyermeket szintén Bukarestben ápolnak, végleges diagnózist pénteken tudnak megállapítani az orvosok - mondta a román járványtani intézet igazgatója.

Az állategészségügyi hatóság közlése szerint csütörtökig összesen 325 tonna baromfihúst foglaltak le az ország területén, ez mind a fertőzés "eredőjének" bizonyult Feketehalomból származik.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a… Tovább olvasom