Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Másra bízzák a borkészítést

A Pannonhalmi borvidék versenyét nem megyénkbeli gazda nyerte, ráadásul nem először.

Nagy Géza
Furcsának tűnhet, hogy a Pannonhalmi borvidék versenyét nem helyi, még csak nem is megyénkbeli gazda nyerte, ráadásul nem először. Ám a szakmabeliek azt mondják, ez így egészséges: van, aki termeli a szőlőt, van, aki feldolgozza.

– Több mint tíz éve a kárpótlás keretében sokan jutottak szőlőterülethez, viszont nincs feldolgozási kapacitásuk. De már korábban is a nagyobb gazdaságok felvásárlási piaca volt a Pannonhalmi borvidék – mondta el a  szőlészeti munkamegosztás eredetéről Balogh Mihály, a hegyközségi tanács titkára.

– A borászat pénzkérdés. Jóval több kell hozzá, mint a szőlő megműveléséhez, ezért sokaknak nincs más lehetőségük, mint hogy eladják termésüket és a nedűkészítést másra bízzák – tette hozzá Nagy Géza gazda, akinek Szemere és Baráti környékén vannak ültetvényei, de az olasz- és a rajnai rizlinget fel is dolgozza. Azokból még tud olyan jó bort érlelni, amely a piacon versenyképes lehet. A sauvignont, a chardonnay-t viszont eladja. Azokból szerinte csak a neszmélyi  korszerű feldolgozótechnológiája képes jó minőséget produkálni. Ha nyerne a lottón,   ő is olyat hozna létre.

A neszmélyi Szőllősi Mihállyal, aki megnyerte az idei borvidéki verseny nagyarany díját a Pannonhalma környékén felvásárolt szőlőkből készített nedűjével, Nagy Géza évekkel ezelőtt találkozott. Hamar  megegyeztek az árban,  mert többet fizet, mint a többi felvásárló, a szállítást is megoldja és még edényt is ad, amibe szüretkor a szőlőt kell szedni.

A laikus úgy számolgat, hogy  a szőlőnek az eladása nem hozhat akkora hasznot, mint a belőle készülő bor értékesítése. Szőllősi Mihály azonban azt állítja, a dolog nem ennyire egyszerű, mert a borászat óriási beruházást kíván. Az Ászár–neszmélyi borvidékhez (Komárom-Esztergom megye) tartozó pincészetében például egy francia gépsor működik és hatalmas a tárolókapacitás. Így tud olyan minőséget előállítani, amit elismer a piac. A termelők pedig biztosak lehetnek abban, hogy nem marad a nyakukon a szőlő.

A borász, aki már harmadszor nyerte meg a Pannonhalmi borvidék versenyének nagydíját, emiatt hozott létre a leghíresebb francia és német borvidékek társulásaihoz hasonló pinceszövetkezetet: neszmélyiek, soproniak, pannonhalmiak, akik termelik a szőlőt. Az se tiltott persze, hogy maguk is előállítsanak nedűt.

Balatonfelvidéki, soproni bortermelők is vásárolnak Pannonhalma környékén szőlőt és néhányan helyben  megveszik társaik termését. A  megtermelt mennyiség egyharmadát értékesítik a gazdák szőlőként, tudtuk meg dr. Vaszari Lászlótól, a hegyközségi tanács elnökétől. Szerinte nem baj, hogy nem megyénkbeli nyerte a  versenyt. Az a fontos – és kötelező is –, hogy a palackokon fel kell tüntetni, hol termett a szőlő, amiből az ital készült. Ha rajta van az üvegen, hogy pannonhalmi, és  jó minőségű, több versenyen is nyer, akkor a készítője javítja az egész borvidék hírnevét. A versenyen egyébként 18 helybeli gazda is arany fokozatot ért el saját nedűjével.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerje meg az Angyalbőrben c. lemezt!

A nagysikerű TV-sorozat zenéje újradigitalizálva, bónusz dalokkal újra kapható. Tovább olvasom