Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Martonyi: a holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma

A külügyminiszter szerint konstruktív együttélésre van szükség.
A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi konferencián szerdán az Országházban.

A magyar külügyi tárca vezetője a kétnapos rendezvényen tartott záróbeszédében azt hangoztatta: a magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen, az elkövetők és az áldozatok egyaránt magyarok voltak, számunkra ez a legnagyobb nemzeti trauma, amivel szembe kell nézni.

"Elfogadjuk a felelősséget" - tette hozzá Martonyi János, aki Navracsics Tibornak a konferencia előző napján tartott beszédével kapcsolatban megjegyezte, hogy a miniszterelnök-helyettes a magyar kormány, az ország és nemzet nevében beszélt. A külügyminiszter szavait a résztvevők tapssal fogadták.

Kedden Navracsics Tibor kijelentette: a magyar állam is felelős volt a holokausztért, szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket.

Martonyi János szerdai záróbeszédében kiemelte: a külpolitikának értékalapúnak kell lennie, és ahol vannak eszmék, ideák, ott van felelősség is, és ha Izrael államról beszélünk, soha nem szabad megfeledkezni a felelősségről.

A külügyminiszter szerint konstruktív együttélésre van szükség. Hiszünk a zsidó reneszánszban Magyarországon - tette hozzá.

Kitért arra: ez a konferencia nemcsak arról szól, hogy fel kell lépni a gonosz ellen, hanem, hogy lehetőségeket kell felmutatni. Ez a konferencia gesztus a zsidóság felé, de még inkább segít nekünk az együttélésben - mondta Martonyi János.

A kétnapos rendezvényen részt vett többek között Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Kovács László volt szocialista külügyminiszter, az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon volt kormányfő, Réthelyi Miklós volt erőforrás-miniszter, Szili Katalin korábbi házelnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint a Jair Lapid izraeli pénzügyminiszter és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László a lengyel szejm elnökével tárgyalt

Egyebek mellett a lengyel és a magyar parlamentek közötti együttműködés bővítésének lehetőségeiről… Tovább olvasom