Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Magyar Gárda: Feloszlatva

Feloszlatta a Magyar Gárda egyesületet és a mozgalmat is a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden.

Az ügyészség által a civilszervezet feloszlatása érdekében két éve indított polgári per felülvizsgálati eljárásában az LB elutasította a gárda ügyvédjének kérelmét, és helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla júliusban kihirdetett jogerős határozatát.

Az ügyészség azért indított pert, mert álláspontja szerint a Magyar Gárda alkotmányellenes, rasszista mézetek terjesztéséhez nyújtott intézményes kereteket.

Az elsőfokú bíróság az egyesület feloszlatását rendelte, el, melyet a másodfokon eljáró tábla jogerős ítéletében kiegészített azzal, hogy az egyesülettől elválaszthatatlan a mozgalom, ezért azt szintén fel kell oszlatni.

Az LB kedden szóbeli indoklásában az ítélőtáblához hasonlóan rámutatott arra, hogy "az egyesület tevékenységével túllépte a szabad véleménynyilvánításnak azt a határát, ami még alkotmányos védelemben részesülhet", konfliktushelyzetet idézett elő, és saját alapszabályától is eltért, mely szerint tevékenysége a magyar kultúra és történelem ápolására, illetve a rend és a polgári nyugalom megőrzésére irányul.

Az LB szóbeli indoklása szerint a gárdarendezvények "fajgyűlöletről" tettek tanúbizonyságot, és az a tény, hogy nem történt erőszak, nem jelenti, hogy nem állt fenn annak közvetlen veszélye. Például volt olyan rendezvény, ahol az egyik oldal azt üzente a másiknak, hogy "le leszel vágva az összes purdéddal együtt", mire jött a válasz: "idehozunk 5000 cigányt, aztán majd meglátjuk, mi lesz".

Ezek az események nyilvánvalóan nem a megoldást szolgálták, hanem újabb feszültségeket gerjesztettek - fejtegette a bíró.

Az LB hivatkozott az egyesülési törvényre, mely szerint az egyesülési jog gyakorlása nem ütközhet az alkotmányba, nem valósíthat meg bűncselekményt, és nem is hívhat fel arra, továbbá nem sértheti mások jogát és szabadságát. A Magyar Gárda oly módon sértette meg ezeket a törvényi rendelkezéséket, mely jogszerűen vonta maga után a szervezet feloszlatását.

Az LB a tábla jogerős döntésével egyezően kifejtette azt is, hogy a Magyar Gárda mozgalom nyilvánvalóan az egyesület része. Ezt támasztja alá az egyesületnek, illetve képviselőinek több korábbi nyilatkozata, melyben arról beszéltek, hogy a mozgalom és az egyesület "egy család", az egyesület a "mozgalom szellemi iránytűje", továbbá, hogy az egyesület hozta létre, támogatta és szervezte a mozgalmat, így pedig azonos megítélés alá esnek, és a mozgalom a feloszlatásban is osztja az egyesület sorsát.

A határozathozatalt követően az LB épületében újságíróknak Gaudi-Nagy Tamás ügyéd és Vona Gábor, a Jobbik elnöke, illetve a Magyar Gárda képviselője egyaránt azt mondta, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a magyar bíróságok döntései miatt.

Gaudi-Nagy Tamás szerint a "magyar jogtörténet szomorú fejezete", hogy az alkotmányos talajon álló, erőszakmentes, jó célokért, például "a cigány-magyar együttélés", vagy a rossz közbiztonság miatt kiszolgáltatott emberek érdekében fellépő Magyar Gárdát törvényen kívül helyezik a magyar bíróságok.

Az ügyvéd szerint mostantól reális a veszélye annak, hogy minden hasonló, valós társadalmi problémákat felvető kezdeményezést elfojtsanak a hatóságok.

"A probléma felvetőit iktatták ki, a probléma helyett" - jegyezte meg Magyar Gárda ügyvédje.

Vona Gábor azt emelte ki, hogy a bíróságok nem tudtak ellenállni a rájuk nehezedő nyomásnak, de a valós társadalmi problámákat felszínre hozó Magyar Gárda ügye már akkor félresiklott, amikor azt az állami szervek érdemi megoldás helyett jogi útra terelték.

"Tudomásul vesszük, de nem tudjuk elfogadni az ítéletet" - mondta Vona Gábor, aki hangsúlyozta azt is, hogy álláspontja szerint az Új Magyar Gárda Mozgalom résztvevőinek joguk ebben a szervezetben tevékenykedni.

Korábban: Magyar Gárda-per: kordon a bíróság körül

Fémkordonokkal zárta körbe a Legfelsőbb Bíróság (LB) fővárosi, Markó utcai épületét a rendőrség kedd reggel, mielőtt a bíróságon megkezdődött volna a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ügyében a nyilvános ülés.

Az LB épületét úgy vették körbe kordonnal, hogy a szemközti járdán szabadon lehet közlekedni. Az épület körül és a környező utcákban több helyen rendőrök várakoznak. Az épületnél mintegy ötven rendőrt lehet látni.

A Magyar Gárda egyenruháját viselő ember nem jelent meg, de néhány, fekete kabátot viselő szimpatizáns feltűnt a környéken.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője nem sokkal reggel 9 óra előtt érkezett a bíróságra.

A Magyar Gárda Egyesület felülvizsgálati kérelmében elsődlegesen a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezését és az ügyészségi kereset elutasítását kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.

A Fővárosi Bíróság 2008. december 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletében elrendelte az egyesület feloszlatását. A szervezet fellebbezése után a Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-án helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú döntést, s a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is. Az ítélőtábla az egyesület, illetve a mozgalom tevékenységét vizsgálva azt állapította meg, hogy annak rendezvényei közvetlenül és ténylegesen fajgyűlölő és kirekesztő megnyilvánulásokkal a közrendet és a köznyugalmat támadták, és ennek következtében sérült a biztonsághoz és szabadsághoz való jog.

Olvasóink írták

256 hozzászólás
 • 256. lótusz 2009. december 22. 18:51
  „2004 ápr 14-én izrael nagykövete fogadást tartott magy.országon ahol megállapodást kötött hazánk árulóival. eu-s izraeli akcióterv amit orbán is aláírt. pontjai:
  magyarország befogadó célország. ha izraelt agresszió éri 500000 zsidót kell befogadni

  izraeli áruk európai terjesztése

  izraeli vállalkozások állami pénzen való támogatása. hát erre van pénz. salgótarjánban 1 milliárd ft-al támogattak egy gyémántcsiszoló üzemet

  zsidó kultúra hangsúlyos megjelenése. pl mikor a holokauszt csöpög a csapból de a kommunizmus áldozataival nem foglalkoznak

  gyűlölettörvény elfogadtatása

  nemzeti pártok beszüntetése.. ezért akarják a jobbikot és magyar gárdát eltaposni”
 • 255. lótusz 2009. december 22. 18:11
  „itt nincs demokrácia. itt diktatúra van. a szemkilövető rendőrség, bocsi izraeli el-inal meg beleszólni hogy ki mit vehet magára, és a gyülekezési jog eltiprása sem demokrácia. a bíróság élén is korrupt emberek állnak. itt nincs semmiféle igazság.eleve az egész kormány alkotmányt sért. kettős állampolgárok nem állhatnak magyarország élén.miféle bíróságról beszél ez. a draskovics maga is bűnöző.”
 • 254. pancser 2009. december 22. 13:57
  „Már a <moderálva> is tudják mi az a demokrácia sőt tanítják. MO-on demokrácia van, ezt szögezzük le. azok kormányoznak akiket megválasztottak. Az hogy ki lop meg csal és ki a bűnös a bíróság állapítja meg nem egyesek óhaja szerint bűnös vagy nem bűnös valaki.”
 • 253. load 2009. december 21. 18:35
  „250. vonLichthofen
  vonLicht,
  Ebben egyetértünk.”
 • 252. load 2009. december 21. 18:32
  „249. kolombela
  Nem kolombela, én még csak futólag sem gondoltam sem az MSZP-re, sem az SZDSZ-re, sem a FIDESZ-re.
  Én csupán arra gondoltam, hogy ha itt a - rengeteg hibábval működö - de mégis csak liberális demokrácia helyett, egy Sztálin, Mao, Todor Zsivkov, vagy Fidel Castro kormányozna, Vona Gábort már akkor kóterba vágták volna, amikor leválasztották az anyatejről.”
 • 251. lótusz 2009. december 21. 16:40
  „igen. ez benne a csalás. a mindenevő nép felé kiabálják egyenlő bánásmód, demokrácia van. de mindez hazugság elvén alapul mert itt semmiféle demokrácia nincs, sőt diktatúra. meg egyenlő bánásmód sincs. úgy állítják be mintha a cigányságnak kellene küzdenie holott vígan bűnözhetnek. itt bizony a magyarságnak kell küzdenie míg nincs késő. mert mi leszünk a kisebbség. és ezt a küzdő réteget akarják eltakarítani.azt mondják félelemkeltő. az emberek nagyrésze tudja ez nem igaz. és a kormány fél az elszámoltatástól csak ők félnek mert van miért”
 • 250. vonLichthofen 2009. december 21. 16:07
  „load247,
  csak egyetérteni lehet azzal amit a lib.dem. ról írsz.

  Azonban, láthatni a legcsekélyebb nyomát is annak a mai Magyarországon, hogy ez egy Liberális Demokrácia lenne?
  Ebből az országból és politikai-gazdasági felépítéséből gyakorlatilag hiányzik az az ellenőrző és kiegyensúlyozó /checks and balances/ erő ami egy liberális demokráciát kormányozhatóvá, működőképessé és legfőképpen lakhatóvá tesz a polgárai számára.
  Ami itt folyik szinte történelmi méretekben az nem más mint jó esetben dilettantizmus, rossz esetben - s ez a valószínűbb - az éppen kormányon lévők jellemtelensége és erkölcstelensége.

  Egy igazi és működő liberális dem.ban is vannak csalók, törvénysértők stb, de ott legalább megvan az esélye annak, hogy a helyben levő törvények és az azokat végrehajtató szervek előbb utóbb számonkérik ezeket a törvénysértéseket.

  Ennek sajnos itt semmi nyoma sincs, az általad felsorolt három ismérvet naponta tagadják meg azok, akik betartása és betartatása tisztük volna.”
 • 249. kolombela 2009. december 21. 12:18
  „248. load 2009.12.21. 11:27
  Hát persze, mert szerinted a mszp és a szdsz az szalonképes a fidesszel karöltve.
  A jobbik meg egy üldözendő párt, mert másképp gondolkodik a jelenleg hatalmat bitorlókhoz képest (nemzeti politikát folytat a globalista pénzoligarchia politikája helyett).”
 • 248. load 2009. december 21. 11:27
  „246. kolombela
  Eszem ágában nincs az egekig emelni, csak pillanatnyilag nem tudok jobbat, ami ezt helyettesíthetné.
  Egyébként, ha Magyarországon nem liberális demokrácia működne, az általad hatalomba kívánt Jobbik a pártalapításig sem jutott volna el.”
 • 247. load 2009. december 21. 11:26
  „245. ggg

  Az általad idézett kijelentésem egy részletező felsorolás.
  A liberalizmus (liberális demokrácia) magában foglalja a szabadság, az egyenlő elbánás és a szólásszabadság fogalmait is. Ha ezek bármelyike hiányzik, nem beszélhetünk liberalizmusról.
  A vitánk meg nem aktuálpolitikai témával kezdődött.
  A 234-es hozzászólásodban liberális szeméttel teletömött agyú embernek tituláltál, amire én bátorkodtam megkérdezni, hogy mi a bajod a liberalizmussal.
  Te válaszul cigánygyerekekkel, rendőrökkel meg Budaházyval kezdtél el példálózni, amire én azt mondtam, hogy ez engem nem érdekel, mert nem érinti a köztünk levő nézeteltérés lényegét. Ha belemegyünk ebbe, az lett volna az igazi félredumálás.
  A lényegre viszont nem válaszoltál.
  A stílusod meg - látod - a moderátornak sem tetszett.
  Igaz, az enyém sem. :(”
 • 246. kolombela 2009. december 21. 09:15
  „244. load 2009.12.20. 23:22
  Azt hiszem, te teljesen félreértettél. Én azt tartom nagyon nagy bajnak, hogy a jövő az a liberalizmus, ami ma a világban folyik és amit te megprobálsz az egekig emelni.”
 • 245. ggg 2009. december 21. 07:40
  „load
  bár te írtad, ide másolom még egyszer:
  "A világ valamennyi prosperáló országát a liberalizmus, a szabadság, az egyenlő elbánás és a szólásszabadság elve alapján kormányozák."
  mint írtam, a liberalizmus ok, mármint, h az van a fejlettebb országokban. a maradék hármat, már te is kihagytad a második nekem címzett hozzászólásból. és mi az, h nem az aktuálpolitikára vonatkozólag írtad? szted itt miről folyik a vita? az ókori állapotokról? netán 2147-ről? ne röhögtess. csak a félredumálás megy, meg a stílus boncolgatása. tények, észérvek. ezektől a liberális gondolkodású embereknél mindig felmegy a pumpa. na vajon miért?”
 • 244. load 2009. december 20. 23:22
  „241. kolombela
  "Ha ez a jövő, akkor bizony nagyon nagy a baj."
  No látod!
  A 238-ban erről beszéltem.”
 • 243. load 2009. december 20. 23:17
  „242. ggg
  Sajnos nem érted a lényeget.
  Hogy jön ide a magyar aktuálpolitika?
  Ráadásul ebben az összefüggéstelen, logikátlan, .... stílusban.
  Hagyd a púdert és sorold azokat az országokat, amelyek az egy főre jutó GDP tekintetében az első 50-ben vannak (fejlett jóléti államok) és nem liberális alkotmány szerint szerveződnek!
  Ugyanis ez lett volna az állításom lényege.
  Ha ennek megértése számodra nehézséget okoz, ne érezd szükségét, hogy válaszolj rá!”
 • 242. ggg 2009. december 20. 21:21
  „"A világ valamennyi prosperáló országát a liberalizmus, a szabadság, az egyenlő elbánás és a szólásszabadság elve alapján kormányozák."
  ezt te se hiszed el. a liberalizmus ok. de a szabadság, pláne egyenlő elbírálás meg szólásszabadság??? ne viccelj! a cigány ráfogja 5 rendőrre, h megvert, meg fejbelőtte (!!!), a zsarukat leszerelik (nem kár értük). a két sünt, akik végignézték révész máriusz megverését (érte sem kár), azokat meg felmentik. Budaházyékat mindenféle bizonyíték nélkül tartják fogva több, mint fél éve. a cigánygyereket, aki úgy megverte suli után a magyargyereket, hogy az belehalt, 1 évre ítélték 4 évre felfüggesztve.
  ha a tényeket nézzük, a dumád lóf*szt nem ér. csak mellébeszélés, liberális maszlag...”
 • 241. kolombela 2009. december 20. 21:00
  „240. load 2009.12.20. 20:44
  Ha ez a jövő, akkor bizony nagyon nagy a baj.”
 • 240. load 2009. december 20. 20:44
  „239. kolombela
  Köszönöm, de a múlt nem érdekel.”
 • 239. kolombela 2009. december 20. 20:18
  „238. load 2009.12.20. 19:08
  Inkább mi szólunk neked időben.”
 • 238. load 2009. december 20. 19:08
  „234. ggg
  A világ valamennyi prosperáló országát a liberalizmus, a szabadság, az egyenlő elbánás és a szólásszabadság elve alapján kormányozák.
  A te szebbjövős lázálmodat viszont Kubában és Észak-Kóreában építik.
  Ne mondd, hogy nem szóltam időben!”
 • 237. lótusz 2009. december 20. 17:12
  „igen, ezt én is olvastam. és még ki is tüntették a gyilkosokat.nálunk is ez lesz ha a folyamat nem áll meg. csak sok ember ehhez túl buta hogy felfogja mi van itt.egy két zsidó elv amit most épp váltanak valóra. gojh semmibevétele, kizsákmányolása.”
256 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bozótvágó késsel ölt: mindkét áldozat meghalt

Meg nem erősített információk szerint meghalt a hétfő esti bozótvágó-késes támadás másik áldozata… Tovább olvasom