Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kukorelliné Etl Erika

Kukorelliné Etl Erika, a győri Vocational Academy matematikatanára nyugdíjazásakor elhatározta, hogy szakít a katedrával.

Kategória: középiskolai tanár

Név: Kukorelliné Etl Erika
Vocational Academy, Győr

Kukorelliné Etl Erika, a győri Vocational Academy matematikatanára nyugdíjazásakor elhatározta, hogy szakít a katedrával. Fél évig bírta, aztán visszahúzott a szíve a gyerekekhez...
 
A ma már óraadóként dolgozó tanárnő világéletében arra törekedett, hogy ne csak egyszerűen átadja a tananyagot a diákjainak, hanem gondolkodni is megtanítsa őket. Azt is bátran vállalja, hogy egy pedagógusnak igenis meg kell szerettetnie magát a gyerekekkel, még akkor is, ha ezzel – népszerűséghajhászásnak tartva – több kollégája nem ért egyet.

– Egy új osztálynál az első két hónap mindig azzal telik, hogy megszeressenek a diákok. Ha ez sikerül, a kedvemért még a matematikát vagy a fizikát is hajlandóak megtanulni – mondja a tanárnő, aki többször is ráébredt arra, hogy „tanítás nélkül nem élet az élet". Hiába tett egy kis kitérőt egy nyugodtabb állás felé, hétévi pályaválasztási tanácsadói munka után rá kellett jönnie, hogy az a munka – hiába szélesítette a látókörét – nem neki való: jobban érzi magát a gyerekek között. Nem tudott kibújni a bőréből akkor sem, amikor nyugdíjba ment.
Ez a pszichológiai érzék különösen elkel a kamaszoknál, akik kemény diók. Látszólag, Kukorelliné szerint ugyanis sokan a látszat alapján ítélik meg – rosszul – a gyerekeket.

– Rengetegszer hallom, hogy a mai fiatalok ilyenek meg olyanok, pedig nincs velük semmi baj, csak kamaszok. Időt kell szánni rá, hogy a viselkedésük, a gondjaik mögé nézzünk, hogy megismerjük őket, mindegyikükhöz meg kell találni a kulcsot. Közel kell engednünk magunkhoz őket!

Ez nem mindig könnyű, amikor a kamaszok próbálgatják az „oroszlánkörmeiket", Kukorelliné mégsem nyúl soha a szokásos fegyelmező módszerekhez. A világért sem írna be például a diákok ellenőrzőjébe.

– Ha írnék a szülőnek, hogy problémám van a gyerekével, az olyan lenne, mintha ő levelezne velem azért, mert a csemetéje nem dobja be a szennyesbe a ruháját. Ha gondom van, nekünk kettőnknek kell megoldanunk, és szerencsére ez általában sikerül is. Most már, hogy nyugdíjasként nincs akkora felelősség a vállamon, még jobban élvezem a tanítás minden percét.

Ajánló: Finta Violetta előbb a tanítványa volt, majd kollégája lett a tanárnőnek, akit egyben a példaképének is tart.
– Ő nemcsak a katedrán tanár, hanem az órákon kívül is, őszintén érdeklődik minden diákja iránt. Korábban a Bartók általános iskolában dolgoztunk együtt, s most látom csak, mennyire megtalálja a hangot a középiskolásokkal is; sokukkal még az interneten keresztül is tartja a kapcsolatot! Nem tekintélyelvűen, erőszakkal akarja „beleverni" a gyerekekbe az anyagot, hanem megnyeri őket az „ügynek". A diákjai megbíznak benne, adnak a szavára, emberként is sokra tartják. Szülők, gyerekek, kollégák egyaránt bizalommal fordulhatnak hozzá bármilyen problémával. Igyekszem úgy tanítani, ahogy ő, bár van még mit tanulnom!
 
Igazgató: Benkő Csabáné:

– A diákok legkedvesebb tanárainak egyike, akit talán a mérhetetlen gyerekszeretetével lehetne leginkább jellemezni. Ez a gyerekszeretet a fő vezérfonala a tanítási módszerének is, a személyiségén keresztül sikerül megszerettetnie a matematikát a diákjaival. Pedig ez nem könnyű, figyelembe véve, hogy a középiskolában összeverbuválódó osztályokban ahány gyerek, annyi szinten állnak, ami a tudásukat illeti. Rendkívül toleráns, a tanítványai életében egy kicsit pótszülői szerepet is vállal, megosztják vele a legtitkosabb dolgaikat, gondolataikat is. Fontos az is, hogy kiváló a humorérzéke, ezzel tudja oldani a feszültséget: egy kis humorral a gyerekek nem esnek kétségbe a matematika magasságaitól sem.   
 
Palócz Vivien:

– Segítőkész, az ember mindig megérti, amit magyaráz, sokszor játékosan érteti meg velünk a matekot.
 
Fábián Zsófia:
– Mindent megtesz, hogy megértsük és megtanuljuk az anyagot, még a szünetekben is „feláldozza magát" és itt marad segíteni.
 
Rigó Alojz:
– Mindig van türelme a gyerekekhez, mindenkire külön odafigyel, és nagyon közvetlen velünk.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórichidán is lesz végre csatorna

Sokévi huzavona után elvégzik a csatornázást Mórichidán.

A Rábaszentmiklóssal és… Tovább olvasom