Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Kevesebbet keresnek, de megéri

A Burgenlandban dolgozó magyarok átlagosan 20 százalékkal kevesebbet kapnak, mint a helybeliek.
Miközben egy magyar szakmunkás átlagosan nettó 1080 eurót (270 ezer forint) kap havonta munkájáért Burgenlandban, ugyanezért egy osztrákot 1340 euró (335 ezer forint) illet meg. A mezőgazdaságban még nagyobb a különbség, a 30 százalékot is eléri: 850, illetve 1200 euró a kereset. Képzettséggel nem rendelkező magyar munkavállalók havonta nettó 730 eurót keresnek az összehasonlított burgenlandiakkal szemben, akiknek 880 euró a keresetük. Viszont akik az ingázást vállalják, Magyarországon átlagban az ausztriai jövedelmük egyharmadát keresnék csak meg.
Burgenlandban évente átlagosan 8 ezer magyart foglalkoztatnak, többségük szakképesítéssel vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, s nagyjából 40 százalékuk nem a tanult szakmájában dolgozik.

Tóth Eszter, a projekt vezetője az adatokról a Kisalföldnek elmondta: a tanulmány csak a Burgenlandban legálisan foglalkoztatottak helyzetéről ad tájékoztatást, erre az értelmezéskor feltétlenül tekintettel kell lenni. Ugyanis például a mezőgazdasági ágazatban a tanulmány szerint a munkavállalók 73 százaléka férfi. A határ túloldalán magyaroknak működtetett jogsegélyszolgálat szakemberei viszont tapasztalatból tudják: a mezőgazdaságban főként nőket foglalkoztatnak – illegálisan.

Kattintson a képre >>
A felmérést végző IFES 504 Burgenlandban legálisan foglalkoztatott magyar munkavállalót kérdezett meg. A tanulmányból kiderül, hogy a magyarok 17%-a első – bejelentetlen vagy szabványos – foglalkoztatását már közvetlenül a vasfüggöny megszűnése után felvette.
A mező- és erdőgazdaság területén a legálisan foglalkoztatott magyar munkavállalók aránya 45%-os az összes foglalkoztatotthoz képest, a szálloda- és vendéglátóiparban foglalkoztatottaknak pedig 27%-a hazánkfia. A harmadik e sorrendben az építőipar, ahol 8% a magyar foglalkoztatottak aránya. Leginkább a magasabb jövedelem miatt vállalják a megyénkbeliek az ingázást. Ez a megkérdezettek 74%-ának nagyon fontos, 21%-ának fontos. A másik oka a burgenlandi munkavállalásnak a jobb, biztonságosabb munkafeltétel.

A tanulmány azt is megmutatja, hogy a magyar munkavállalóknak szinte kivétel nélkül magasabb iskolai végzettségük vagy szakképesítésük van, mint ami jelenlegi munkájukhoz kellene, viszont a megkérdezettek több mint fele szakmájában dolgozik. Arányuk kiváltképp az építőiparban (75%) és a szálloda- és vendéglátóiparban (71%) magas, a közlekedés és a hírközlés területén (38%), a mezőgazdaságban (40%) alacsony.
Arra a kérdésre, hogy osztrák munkaadójuktól minden járandóságukat megkapják-e, a magyarok 37%-a „biztos"-sal felelt, további 43%-uk meggyőződése szerint „inkább igen". Az „inkább nem" válasz aránya viszonylagosan az építőiparban, a mezőgazdaságban és a közlekedési szektorban magas.

A valóság azonban másképp néz ki, a magyar munkavállalók gyakran csak reménykedve, információk hiányában állítják, hogy minden őket illető járandóságot megkapnak. Ezért is keresik fel olyan sokan az IGR ingyenes magyar nyelvű jogsegélyszolgálatát, ezért volt annyira népszerű, amikor szakértőiket lapunk vendégül látta és olvasóinknak telefonon adtak tanácsokat. Az IGR szolgáltatásairól Eisenstadtban, a Wiener Straße 7. szám alatt, a 02682/770-00-ás osztrák telefonszámon vagy a 96/512-720-as hazai számon, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségénél lehet érdeklődni.

2009-ben megszüntetik a korlátozásokat

A munkajogi segélyszolgálat működtetője, az ausztriai magyar munkavállalókat segítő IGR készíttette a határtérség munkaerőpiacáról szóló tanulmányt is. Az IGR, a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyar- ország az Osztrák Szakszer-

vezeti Szövetség (ÖGB) szervezete. Az ÖGB pedig azért volt kíváncsi a határtérség munkaerőpiacának fejlődését kimutató tanulmány adataira, mert 2009-ben előreláthatólag teljesen megszüntetik az osztrák munkaerőpiac védelmére főként a bérkülönbségek miatt létrehozott magyar munkavállalásra vonatkozó korlátozásokat. Az osztrák érdekvédők pedig szeretnék megelőzni a változtatás helyi munkavállalókat érintő esetleges negatív hatásait.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó, ha az oktató csak egy helyen oktathat?

Tovább olvasom