Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Havasi János: Egy hangszer voltam Isten kezében

Pécsi Géza zenepedagógus pályaképéről szól Havasi János Egy hangszer voltam Isten kezében című portrékötete, amelyet szerdán mutattak be a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban Pécsen.

A szerző elmondta, az idén 85 éves Pécsi Géza egész életét azoknak a fiataloknak szentelte, akik az intézményes zenei nevelésből kimaradtak. Havasi János magyarázatként hozzáfűzte, az általános iskola elvégzése után erre csak a gimnazistáknak volt lehetősége, a szakmunkástanulóknak nem. Őket inkább a munkára, az ipari-kereskedelmi tárgyakra koncentrálva nevelték. Pécsi Géza úgy gondolta, hogy évente negyedmillió fiatal személyiségfejlődését ez hátrányosan érinti, ezért kidolgozott egy zenepedagógiai módszert. Ennek lényege az volt, hogy a fiatalok évente egyszer részt vehettek egy reprezentatív koncerten, ezt megelőzően egész évben szaktanárok készítették fel őket a hangversenyre. Pécsi Géza tankönyvcsaládot hozott létre és lemezeket készített a cél érdekében, módszerét az ország több helyén használták.

A jelenleg a Magyar Televízió közéleti főszerkesztőjeként tevékenykedő Havasi János fiatal újságíróként a baranyai megyeszékhelyen 1978-ban találkozott a hangversenysorozattal. Ekkor ismerte meg Pécsi Gézát is, aki az akkor illegális Kolping-mozgalomban is részt vett, karitatív munkát végzett. A kötet szerzője elmondta, már akkor látta, hogy mennyi "gáncsoskodás" mellett sikerült véghezvinnie a zenepedagógusnak azt, amit eltervezett.

Az évek alatt a pécsi zenepedagógusról és munkásságáról sok anyaga gyűlt össze Havasi Jánosnak, aki 1985-ben egy kis könyvet jelentetett meg arról, hogy - amint ő maga fogalmazott - Kodály Zoltán országában miért nem kapnak a szakmunkások zenei nevelést.

A most megjelent művel kapcsolatban megjegyezte: az volt a kiindulópont, és most jutottunk el arra a pontra, hogy Pécsi Géza életművét feldolgozzuk, erre, és munkássága elemzésére engem kért fel.

A portrékötet 300 oldalas, bőven illusztrált, szép kivitelű, keménytáblás mű, amely már kapható a zenei könyvesboltokban és a Kulcs a muzsikához kiadónál, amely Pécsi Géza tankönyvcsaládját is gondozta.

Havasi János kiemelte, a könyv a szakmai közönségen, a pécsieken, baranyaiakon, a zene és az oktatás iránt érdeklődőkön kívül mindazoknak szól, akik nehéz emberek élettörténetére kíváncsiak. A szerző hozzátette, egy olyan férfi portréját akarta felrajzolni, aki elképzeléseit tántoríthatatlanul végigviszi, és példaként állítható felnőttek és fiatalok elé egyaránt.

Havasi János leszögezte, mindez nem csak egy ember, egy pedagógus fantazmagóriája, hiszen nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a két agyféltek kiegyensúlyozott működése szükséges az egészséges élethez, e nélkül szakbarbárrá, agresszívvé válhatunk. A szerző kiemelte, fontos az esztétikai, zenei nevelés, és erre, valamint az érintett több millió fiatalra az oktatásirányításnak jobban oda kellene figyelnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pécsi városvezetés Iványi Dalma mellé állt

A pécsi városvezetés elfogadta a csapatkapitány Iványi Dalma felajánlását, így mégis kész… Tovább olvasom