Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Faragnak nagy hátrányukból a falvak

Győr-Moson-Sopron - Minden három forint személyi jövedelemadóból kettőt a városiak fizettek be a megyében a 2007-es adóév után. A falvakban élők évről évre faragnak hátrányukból.
A megyeiek összesen 72 milliárd 938 millió forint személyi jövedelemadót (szja-t) fizettek be a 2007-es adóév után az államnak, 14,7 százalékkal többet, mint egy esztendővel korábban – mindez abból a rangsorból derül ki, amelyet a Kisalföld a Magyar Közlönyben nemrégiben megjelent adatok alapján készített el. Ahogy a korábbi években, úgy most is azt tekintettük kiindulási pontnak, hogy az egy lakosra jutó szja jelzi a településen élők anyagi erejét. Tavaly ilyenkor 13, tavalyelőtt pedig mindössze 4,4 százalékos növekedésről tudtunk beszámolni.

Ugyan a megye lélekszáma majd 1800-zal nőtt 2007. január 1. és 2008. január 1. között, az egy lakosra jutó szja mégis meredeken emelkedett. A 2006-os adóév után ez a szám még csak 143.973 forintot tett ki, míg most 164.453-at. Az adat 2005-ben 127.644, 2004-ben 122.607, 2003-ban 119.468, 2002-ben 119.643 forint volt.


Győrújbarát az örök első?

A települési lista élmezőnyében kevés változás található az egy évvel korábbihoz képest. Győr húzóerejét jelzi, hogy az első 11 helyet a megyeszékhely, valamint hozzá közeli községek foglalják el. Mindez arra a folyamatra is rávilágít, hogy a városból sok tehetős ember költözött a szűkebb agglomerációba. Emiatt bérelhette ki magának Győrújbarát évek óta a lajstrom élét, és emiatt előzheti meg Győrújfalu magát Győrt is.

Az első húszban mindössze négy, Győri kistérségen kívüli település van. Mosonmagyaróvár 21,3 százalékos növekedést produkálva négy helyet lépett előre. Petőházán a 2007-es adóév adataiban még nem érződik a helyi cukorgyár tavalyi bezárása – nem lenne meglepő, ha a falu mélyrepülésbe kezdene az egy év múlva elkészülő listán. Sopron két esztendő alatt a 10. helyről a 16.-ra esett vissza. A szűk elitbe beférkőzött a rábaközi, alig több mint félezer lelkes Vág, amely a 121. helyről ugrott előre.

Felvételünk illusztráció
Felvételünk illusztráció

A lista első felében a városok

A megyei kisebb városok közül Csorna a 21., Fertőd a 27., Fertőszentmiklós a 29., Pannonhalma a 34., Tét az 58., Kapuvár a 66., Jánossomorja pedig a 79. – azaz mindegyik a rangsor első felében foglal helyet. Nem véletlen, hogy a magasabb közigazgatási rangú településeken élők összesen 49 milliárd 141 millió forint szja-t fizettek be a 2007-es adóév után, azaz a teljes összeg 67,4 százalékát (miközben a lakosságnak csak 58 százaléka városi). A kétharmadot is meghaladó arány amúgy csökkenést takar: a községek a 2006-os 1 százalék után 2007-ben újabb 0,5 százalékkal tudták növelni részarányukat.

A Győri kistérség előnye kiemelkedő teljesítménye ellenére is csökkent, mert 11,7 százalékkal nőtt egy esztendő alatt az egy lakosra jutó szja-ja, ami a soproni 13,1 százalék mellett a legkisebb érték a megyében. A Csornai, a Kapuvári, a Mosonmagyaróvári, a Pannonhalmi és a Téti kistérségben 19,2–19,7 százalékos volt a növekedés.


Szárnyaló kisközségek

A megyében mindössze két olyan település található, ahol a 2007-es egy főre jutó szja kisebb, mint a 2006-os. Mezőörs kereken 30 százalékot zuhant, Bakonygyirót pedig 6,6-et. Stagnálásközeli állapot jellemezte Agyagosszergényt. Tíz százalék alatti növekedést tizenhét város és falu produkált: Győr, Bezenye, Csér, Bodonhely, Tápszentmiklós, Babót, Rábaszentmiklós, Halászi, Szerecseny, Kisbajcs, Lipót, Hédervár, Und, Rétalap, Nagybajcs, Vének és Nemeskér.

A másik végletet azok a helységek jelentik, amelyek az átlagot messze meghaladva szinte szárnyaltak. Közöttük sok a kisközség, aminek a magyarázata az lehet, hogy az alacsony lélekszám folytán egy lakosra jutó értéküket már az is megdobhatja, ha csak néhány helybeli elhelyezkedik, vagy jobban fizető állásba kerül.

Ebből a szempontból három rábaközi település a dobogós 89, 85, illetve 66 százalékos növekménnyel, Vág, Tárnokréti és Maglóca. 35 százalék feletti értékkel további 12 település büszkélkedhet, Románd, Vadosfa, Bakonypéterd, Rábaszentmihály, Szakony, Rábasebes, Lázi, Mérges, Gyalóka, Répceszemere, Ebergőc és Farád.


Hogyan készült?

A Magyar Közlöny január 30-i számában jelentek meg az önkormányzatok idei finanszírozási adatai. A rubrikák egyike a 2007-es szja helyben maradó összege helységenkénti bontásban. Ennek mértéke 8 százalék. Ebből a 100 százalékot kiszámolva kiderül, az egyes falvakban, városokban élők mennyi szja-t fizettek a 2007-es adóévben. Ezt a 2008. január 1-jei lakosságszámmal elosztva – amit a Magyar Közlöny szintén tartalmaz – megkapjuk az egy lakosra jutó szja településenkénti összegét.

Pillanatfelvétel a Rába Futómű Kft. kovácsüzeméből. A győri jármű- és gépipari cégek nagy szerepet játszanak abban, hogy a városban és környékén magas az egy főre jutó személyi jövedelemadó összege. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cozma-gyilkosság lerántott egy leplet

A kollégák mindent megtettek annak érdekében, hogy elfogják az elkövetőket - ezt mondta a… Tovább olvasom