Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Egyre több európai országot képvisel nő a diplomáciában

Európában divat lett nőt választani külügyminiszternek: Göncz Kinga is, de saját országában a brit Margaret Beckett és a lengyel Anna Fotyga is az első nő ezen a poszton. A jelenség a politológus szerint hasznos, de ettől még ugyanúgy folydogál a világpolitika, ahogyan eddig.
Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter fogadja Göncz Kingát. Sógornők, egymás között
Európában divat lett nőt választani külügyminiszternek: Göncz Kinga is, de saját országában a brit Margaret Beckett és a lengyel Anna Fotyga is az első nő ezen a poszton. A jelenség a politológus szerint hasznos, de ettől még ugyanúgy folydogál a világpolitika, ahogyan eddig. Mert szép, ha egy kis országot jó kompromisszumkészséggel megáldott asszony képvisel – egy nagyhatalom diplomatájának viszont nem elég keménynek látszania. Annak is kell lennie. Ilyen például Condoleezza Rice.

„Ez kib...ott jó!" Egyes hírek szerint így kiáltott fel négy hónappal ezelőtt Margaret Beckett, amikor megtudta, neki szánja Tony Blair brit kormányfő a külügyminiszteri széket. A 63 éves, sajátos stílusú asszonyt nem nagyon ismerik a diplomáciában, korábban környezetvédelmi miniszter volt, nagy figyelem övezi minden szavát. A brit sajtó összevonta a szemöldökét, amikor kiderült, Margaret asszony a közel-keleti válság dacára nem halasztja el nyaralását. Férjével „franciaországi gasztronómiai körútra" indult, lakókocsiban laktak. Aztán hazatért, és fölemelve mutatóujját, „rendkívüli óvatosságra, visszafogottságra szólította fel Izraelt".

Érdekes karakter az osztrák Ursula Plassnik is, aki ugyan nem az első nő ezen a poszton a szomszédban, de a hozzáértők szerint megújulást hozott az osztrák külpolitikába, és munkája új értelmet adott a semlegesség fogalmának. Nem csak Ausztriában hívta fel magára a figyelmet, amikor egy keresztény hitre tért, s ezért hazájában bíróság elé állított afgán férfi védelmében rászólt Afganisztán elnökére. Milosevic halálakor pedig figyelmeztette Belgrádot: a történtek után is át kell adnia a háborús bűnökkel gyanúsított embereket a Hágai Törvényszéknek. „A szőke, félhosszú hajú, bájos arcú Ursula Plassnik csaknem két méter magas, s akárhogyan is próbálják cseles székekkel, asztalokkal kiegyenlíteni a különbséget, Schüssel – és mindenki más – alaposan eltörpül mellette" – olvashatjuk egy Ausztriáról szóló turisztikai honlap magyar vendégköny-
vében.

Condoleezza Rice zongorázik. Fotók: MTI
Lengyelországban is először tölti be nő a külügyminiszteri posztot május óta, Anna Fotyga személyében. A közgazdász végzettségű Fotyga először azzal tűnt föl, hogy magyarázatot kért a német diplomáciától egy újságcikkel kapcsolatban. A Lengyel újkrumpli című írás a lengyel államfő németellenes beállítottságán viccelődött.

Bár nem európai, de a legérdekesebb jelenség a diplomáciában Condoleezza Rice. Keresztneve egy olasz zenei utasításból ered. Con dolcezza azt jelenti: édesen. Apja lelkész, anyja zenetanár, és ő maga fiatalon ismert zongoraművész volt, emellett tanulmányt publikált 1983-ban az 56-os magyar forradalomról, elemezve Nagy Imre magatartásának és a szovjetek döntéseinek mechanizmusát. A világ mégis úgy tartja számon, mint a 2003-ban megkezdett iraki háború egyik szorgalmazója. Miniszteri kinevezését sokan ellenezték, mert úgy vélték, kritikátlanul valósítja meg az elnök diplomáciai elképzeléseit. Mások szerint ellenfelei azt nem tudták megemészteni, hogy nő, hitét gyakorló keresztény, tehetséges kutató, ráadásul fekete.

Romániában jár a kézcsók, itthon már nem

Eddig sohasem érezte hátrányát annak, hogy férfiak között dolgozott Csókási Eszter, a szegedi székhelyű DKMT Kht. ügyvezető igazgatója, akinek, munkája révén, három ország diplomáciai szokásait kell ismernie. Cége a három dél-alföldi megye, romániai megyék, valamint Vajdaság közös programjait, fejlesztéseit szervezi; Eszter tárgyal a tartományi kormánnyal éppúgy, mint a romániai megyék vezetőivel, s magyar politikusokkal. Azt mondja, ami a női mivoltának szóló reakciókat illeti, érezhető a különbség: Romániában és Szerbiában még inkább különlegességnek számít nőként ilyen beosztásban, megkülönböztetett tisztelet övezi, a kézcsók magától értetődő. Magyarországon már nem olyan nagy csoda a megjelenése egy tárgyaláson – bár a többi megyei fejlesztési ügynökség vezetője Magyarországon is férfi.
– Olykor előfordul, hogy két politikus nagyon nem ért egyet, és beszélgetés közben egyre jobban felemelik a hangjukat – mondja Eszter. – Ám velem sohasem üvöltenének.

A magyar Göncz Kinga kinevezésén sokan meglepődtek, külföldön is. A Süddeutsche Zeitung nevű német lap azt írta, az édesapa, Göncz Árpád népszerűsége sokat számított – ő erre azt mondta a Szólás szabadságában, hogy biztosan így van, de ez felelősség is, meg kell felelnie az emberek elvárásainak. Általános orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a konfliktuskezelés szakembere. 2002 óta politizál, államtitkár, majd miniszterként vezette a szociális és esélyegyenlőségi tárcát. Azt nyilatkozta, nem tervez jelentős változást a magyar külpolitikában.

– Nem jellemző, hogy önmagában jelentősen változtatna egy ország diplomáciáján az, ha nőt bíznak meg a külügyminiszteri szereppel – cáfolja jó szándékú, de naiv hiedelmünket Ilonszki Gabriella egyetemi docens. A budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében működő Elit Kutató Központ munkatársa lapunk felvetésére elmondta: – Egy külügyminiszter munkáját meghatározza korábbi karrierje is, de a döntő körülmény annak az országnak a helyzete, amelyet képvisel. Tehát lehet azt mondani, egy nőnek fejlettebb a kompromisszumkészsége, és ez hasznos a diplomáciában, de ha például az amerikai külügyminiszterre gondolunk, róla pont nem ez jut eszünkbe.

Ilonszki Gabriella szerint az viszont mindenképp előny, hogy Göncz Kinga nálunk is bevezet, megalkot egy szerepet, amikor egy hagyományosan férfiasnak tartott posztot tölt be. Ami az ismertség hiányát illeti: a kutató úgy véli, nem Göncz Kingát minősíti, hogy az esélyegyenlőség témaköréből ritkán választanak vitatémát a magyar politika szereplői.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom