Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Árvízi készültség van majdnem 700 kilométeren

A magyarországi folyókon összesen már csaknem 675 kilométeren van érvényben árvízi készültség, többségén elsőfokú, de a Felső-Tiszán, nagyjából 28 kilométeres szakaszon már harmadfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek, a belvízzel elöntött területek nagysága már a 41 ezer hektárt is meghaladja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtöki jelentése szerint Magyarországon jelenleg 647 km-en van elrendelve elsőfokú árvízvédelmi készültség. Ezek érintik a Felső-Tiszát, a Szamost, Krasznát, a Bodrogot, a Tarnát, a Túrt és a Zagyvát.

A jelentésben kifejtették: a Tisza Záhony alatti szakaszain feltorlódott jég duzzasztó hatására a Záhony térségében az elmúlt órákban lassan tovább emelkedtek a vízszintek. Szerda este óta szinte folyamatos emelkedés volt észlelhető, melyek eredményeként csütörtökön 13 órakor 727 centiméteres vízállást észleltek - írta az OMIT, megjegyezve: a Záhonynál valaha mért eddigi maximális érték 758 centiméter.

A Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszain másodfokú készültségi szintek körüli, lejjebb, Tiszalöktől kezdődően pedig az elsőfokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások valószínűsíthetőek. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak.

A belvíz miatt összesen 35 szakaszon védekeznek, tizennégy szakaszon másodfokú, huszonegy szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 41 700 hektár, ebből több mint 22,5 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani. A legfrissebb előrejelzések alapján tartósan csapadékmentes időjárás várható - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az enyhülés miatt a Duna magyarországi szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget.

A Rábán érkező árhullám által megemelt jégtáblák a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, amely jelentősen megemelte a vízszintet. A kialakult vízszint, illetve az azon érkező jégtáblák megközelítették a rábahídvégi híd alsó élét. Az érintett szakaszokon a vízügyi szakemberek ideiglenes vízmércéket, és éjszakai figyelőszolgálatot állítottak fel. A területileg illetékes Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a hidakat kezelő közúti és vasúti szakemberekkel - olvasható az OMIT jelentésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aranyáron mért hal áfáját is 5%-ra tervezik csökkenteni

Az aranyáron mért hal áfáját is 5%-ra tervezik csökkenteni
Várhatóan a jövő évi költségvetés előkészítésekor nyújtják be az áfacsökkentés javaslatát. Tovább olvasom