Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Ár és belvíz: szivattyúzás hat helyen

Győr-Moson-Sopron - Az áradó folyók és a megemelkedett belvízszintek miatt másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábca menti és a Mosoni-Duna menti szakaszon szombaton – tájékoztatta a Kisalföldet Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) vezetője. Hat szivattyútelep – a bácsai, a győrzámolyi, a lesvári, a börcsi, a mosonszentmiklósi és a győrsövényházi – éjjel-nappal dolgozik. A Fertő zsilipje a magas vízszint miatt nyitva van.
A megyében meghaladja a kétezer hektárt a belvízzel elöntött terület nagysága, ami hozzávetőlegesen ötöde a három-négy héttel ezelőttinek. Emlékezetes, hogy korábban március 6. és 20. között volt belvízvédelmi készültség Győr-Moson-Sopronban.

Janák Emil azt is közölte: az elmúlt napokban a Lajta vízgyűjtőjén is megindult a hóolvadás. Ennek hatására a Schwarza-folyón kisebb árhullámok alakultak ki, ami a Lajta teljes szakaszán fokozatos és lassú emelkedést idézett elő. Emiatt szombaton elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A Duna és a Mosoni-Duna ugyancsak áradt az elmúlt napokban, de a készültség elrendelésére nem volt szükség. A szakember hosszú ideig magas vízállást vár, de a következő egy hétben jelentős árhullámra nem számít.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budaházy emberei és a gárdisták majdnem összeverekedtek

Budapest - Néhány százan maradtak a Kossuth téren vasárnap este fél kilencre, miután a radikális… Tovább olvasom