Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Állam és egyház kapcsolata

Július 26-ra hívta össze a vatikáni megállapodás tapasztalatainak értékelésére felállított, a kormány által létrehozott bizottság első ülését Tamás Pál, a testület elnöke.
A bizottság munkájának keretében a tervek szerint közvélemény-kutatás készülne, nyilvános meghallgatásokat tartanának, feltérképeznék az európai uniós országokban létező konkordátumokat – az állam és a Vatikán viszonyát szabályozó szerződéseket – és pénzügyi áttekintést állítanának össze az egyházak támogatásáról – mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szo-

ciológiai Intézetének igazgatója.

Elismerten érvényes az egyezmény

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány több tagja július 5-én megbeszélést folytatott a történelmi egyházak veze-

tőivel, ezt követően Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be: a kormány bizottságot hoz létre, hogy értékelje a vatikáni megállapodás tapasztalatait; a testületnek szeptember 30-ig kell elkészítenie jelentését.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány joghatályos, érvényes egyezménynek tekinti a Magyarország és az Apostoli Szentszék között 1997-ben létrejött megállapodást.
Hiller István ismertette a bizottság névsorát is; eszerint Tamás Pál elnök mellett a testület munkájában részt vesz Horányi Özséb, a Műegyetem és a pécsi egyetem professzora, Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, Kozma Tamás, a debreceni egyetem professzora, Lamm Vanda, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója, Máté-Tóth András, a szegedi egyetem tanszékvezetője és Wildmann János, a pécsi egyetem docense.
Tamás Pál az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a 26-i tanácskozással kezdik meg a munkát, majd szeptemberben szeretnének nagy gyakorisággal nyilvános üléseket tartani; a bizottságnak lenne egy nyilvános weboldala is.
Augusztusban a tervek szerint közvélemény-kutatást készítenek. A bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek közepétől három nagy vizsgálatot végeztek az állam és az egyház kapcsolatáról, 2000 óta azonban nem volt ilyen felmérés. A mostani közvélemény-kutatás az utolsó kérdőívet venné alapul, kiegészítve annak kérdéseit. A majdani és a korábbi eredmények évtizedes folyamatot mutatnának meg, képet adhatnak arról, hogyan formálódott az emberek véleménye tíz év alatt például az egyházak szociális, oktatási, spirituális szerepéről vagy a vallásosság szerkezetéről – mondta.

Pénzügyi áttekintéssel

A szociológus szólt arról is, hogy még szeptemberig szeretnének elkészíteni, illetve elkészíttetni egy összefüggő pénzügyi áttekintést arról: az állam szerint mekkora támogatást adtak az egyházaknak, az egyházak szerint pedig mennyit kaptak az elmúlt években.
A bizottság konzultálna az egyházakkal és a világi szakemberekkel, és ugyancsak szeptemberben nyilvános meghallgatásokat szervezne, amelyek keretében a társadalmi erők képviselői nyilvánosan válaszolnának a kérdésekre.

Nemzetközi tapasztalatok tükrében

Tamás Pál közlése szerint a testület mindemellett adatokat gyűjtene arról, hogy az

Európai Unió országaiban milyen konkordátumok léteznek. A tervek között szerepel az is, hogy meghívnak néhány nemzetközi szakértőt; érkezne szakember a Vatikánból, valamint Franciaországból, hogy az állam és az egyház szétválasztását tekintve megjelenhessenek a legkülönbözőbb álláspontok.
Mint a testület elnöke kiemelte, szeretnék megmutatni a magyar közvéleménynek, hogy erről a fontos és érzékeny kérdésről lehet nyugodtan, higgadtan, a másik felet nem megsértve beszélni. Mint hozzátette, számára talán ez még fontosabb, mint az eredmény.

Pénzvisszatartásról szó sincs

A szociológus leszögezte: a munka nem arra irányul, hogy pénzt tartsanak vissza az egyházaktól; különben is elsősorban helyzetképet és elvi megoldási módozatokat, lehetőségeket kell majd a kormánynak bemutatniuk. Ha tesznek javaslatokat, nem olyan változtatásokat indítványoznak majd, hogy az egyház rosszabbul járjon, ne kapja meg mindazt, amit eddig – tette hozzá.
Tamás Pál hangsúlyozta, hogy a bizottság nem támogatási összegekről szeretne vitatkozni; a kérdés közlése szerint az, miként lehet a juttatásokat a leghatékonyabban, a legigazságosabban, a közvélemény számára a legmegnyugtatóbban elosztani. (mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom