Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Aktívan az állásbörzén

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Ha tavasz, akkor állásbörzék. Jó, ha az egyetemisták felkészülten érkeznek a börzékre és nem akarnak egyetlen napon mindenkinek bemutatkozni...

"Ötödéves, végzős közgazdász hallgató vagyok, idén először veszek részt állásbörzén. Milyen tanácsokkal tud ellátni, hogy okosan és eredményesen használjam ki ezt a lehetőséget?" - kérdezi Korláth Hedvig.

Ahhoz, hogy ne csak passzív résztvevői legyünk az állásbörzéknek, valóban érdemes megszívlelni néhány jótanácsot. Csaknem minden felsőoktatási intézmény tart áprilisban, májusban börzét, előtte pedig úgynevezett felkészítő napokat. Ezeken érdemes részt venni, mert nemcsak arról van szó ilyenkor, hogy milyen lehetőségeket nyújthat a börze, hanem arra is kitérnek az előadók, hogy milyen a korrekt önéletrajz, hogyan viselkedjenek állásinterjún, stb.

Az egyetem, főiskola honlapját is hasznos ilyenkor áttekinteni, hiszen az állásbörzén regisztrált cégek sorát itt megtalálhatjuk. Ennek alapján "készülhetünk", jóelőre elgondolkodhatunk azon, melyik cégek standját keressük majd fel mindenképpen. Válasszunk ki öt-hat vállalkozást, amelyeknek feltétlenül be szeretnénk mutatkozni. Legyen nálunk több példányban fényképes, legalább két nyelvű önéletrajz, amelyen ne felejtsük el elérhetőségeinket is feltüntetni.

Sokan abba a hibába esnek, hogy minden kiállítónál lejelentkeznek, s végül azt sem tudják, kivel, miről beszéltek. Sokkal jobban jár az, aki felkészülten megy a börzére, s az érdeklődésének megfelelő cégnél időzik el többet. Tehát menjünk úgy állásbörzére, hogy tudjuk mit akarunk (vagy legalább azt, mit nem akarunk)!

Csalódás érheti azokat az egyetemistákat, akik a fejvadász cégek standjain az aktuális állásajánlatokra  pályázva munkát remélnek. Persze ilyesmi is előfordul, de ritkán. A most üres állások réges rég be lesznek töltve, mire a hallgató végez tanulmányaival.

Végül még egy praktikus tanács. A kiszemelt cégek személyzetiseitől kérjünk névjegykártyát, s végzés után akár a beszélgetésre is hivatkozva érdeklődhetünk az aktuális ajánlatok után. 

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom