Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A magyarok többsége magasabb bérért sem dolgozna tovább nyugdíjazása után

A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését.
A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését - derül ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég Workmonitor című felmérésének adataiból.

A felmérést 18-65 éves, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozók körében végezték, és azt szerették volna megtudni, hogy a dolgozók mennyire motiváltak a nyugdíjazás utáni munkavégzésre. A felmérés során összesen 2.430 magyar munkavállaló válaszolt a kérdésekre. A Randstad adati szerint nemzetközi viszonylatban alacsony azon magyarországi munkavállalók aránya, akik a hivatalos nyugdíjkorhatár után is szívesen dolgoznának.

A nemzetközi felmérésben részt vevő magyarok mindössze 18 százaléka válaszolta, hogy a nyugdíjazása után is munkába állna, míg ugyanerre a kérdésre az angoloknál 55, a lengyeleknél pedig 62 százalék válaszolt igennel az európai uniós országok közül. A kutatásban azt is vizsgálták, hogy hányan dolgoznának abban az esetben, ha 5 százalékos fizetésemelést kapnának nyugdíjazás után.

"Erre a kérdésre a magyarok 30 százaléka adott pozitív választ, ami azt mutatja, hogy a fizetés motiváló erővel bír ugyan, de a többség még így is inkább a pihenést választja" - idézi a közlemény Sinka Edinát, a Randstad Magyarország operációs vezetőjét.

A nemzetközi adatok alapján két típus figyelhető meg: vannak olyan országok, amelyek polgárait jelentősen befolyásolja a nagyobb fizetés, másutt azonban inkább a munka öröméért és az állással járó megbecsülésért dolgoznának tovább a nyugdíjazás után. Japánban például 56 százalék boldogan dolgozna tovább a nyugdíjas éveiben is, és csak 46 százalék válaszolta, hogy magasabb fizetésért munkát vállalna nyugdíjasként is.

Az indiaiak körében kiemelkedően magas, több mint 80 százalékos azoknak az aránya, akik szívesen dolgoznának tovább - akár fizetésemelés nélkül is - a nyugdíjazás után még két évig. Törökországban a megkérdezettek 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen dolgozna, és csak a válaszolók felét motiválja ebben a magasabb fizetés.

A fizetésemeléssel további munkára ösztönözhető nemzetek közé tartoznak többek között a franciák, akik közül a dolgozók 64 százaléka alapvetően nem akar a nyugdíjkorhatár után munkát vállalni. Amennyiben azonban fizetésemelés járna a nyugdíjazás utáni munkavállalásért, a franciák 52 százaléka nem vonulna azonnal nyugállományba. Hasonló a helyzet a válság által sújtott Görögországban is, ahol 34 százalék helyett 52 százalék dolgozna tovább fizetésemelésért cserébe.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. machers 2011. augusztus 09. 08:38
  „22. load 2011.08.09. 01:21
  A tovább dolgozási hajlandóságukat hangoztató országok nyugdíjasainak járandósága legfeljebb a nettó átlagbér fele.

  Tegyük hozzá, hogy ezt a szintet hamarosan mi is elérjük. Sőt...!”
 • 22. load 2011. augusztus 09. 01:21
  „A cikkben megemlített nyugdíjas elzárkózásnak egyetlen racionális oka van.
  Az, hogy Magyarországo az átlag nyugdíj a nettó átlag bér 70%-a.
  A maradék 30% közel van a munkába járó életmód rezsi költségéhez.
  A tovább dolgozási hajlandóságukat hangoztató országok nyugdíjasainak járandósága legfeljebb a nettó átlagbér fele.”
 • 21. fortuna54 2011. augusztus 08. 15:01
  „Nem minden ember egyforma.Én örültem a megérdemelt nyugdíjamnak,de nem álltam le.Kertészkedem,nagyokat sétálgatok és azon felül kondizni járok.Ám ez már hobi,nem az a nyomaztó kötelesség.Jó példaképed nagymamád életutja,én is valahogy ilyet szeretnék megélni.”
 • 20. pancser 2011. augusztus 08. 12:15
  „19! A példákból a leépülést, a testi, szellemi leépülést akartam hagsúlyozni, amelyet a feladat hiánya, a tétlenség erősen gyorsít. Lehet, hogy a nehéz fizikai munkát végzők gondolkodásmódját másképpen kell megítélni, de ezek igen kevesen vannak, hiszen a csákány, a lapát a zsákok kézi emelgetése már nem gyakori. De mondok neked valamit: az erős fizikai munka utáni gyors leállás több bajt hoz az egészségre mint akik a könnyebb munkát hagyják abba. Neveket tudok, embereket ismertem akik nem nagyon fosztogatták a nyugdíjkasszát mert igen korán haltak. A munka gyors abbahagyása, nem tesz jót a testi egészségnek. Csak folyamatosan szabad abbahagyni mindenféle munkát, illetve újat kell keresni. Úgy 75 után jön el az a kor, embere válogatja, amikor a fizikai aktivitás erősen csökken, de ez is egyéni. Nagymamám aki a családunkban élt, 90 évesen is gondját viselte a baromfiudvar lakóinak, minden tudott és senki nem szólhatott bele.”
 • 19. fortuna54 2011. augusztus 08. 11:17
  „17.pancser.Egy a nyugdij korhatárig dolgozó nehéz munkát végzö ember,nem nagyon szomorodik el ha végre eljött az idö a pihenésre.Ezért ugye még lehet normális gondolkozásu is az ember.Szerinted az lenne nórmális,ha mindenki dolgozna a haláláig?Le a kalappal a biciklizö nyugdíjas tanitónéni elött,még ha nejlonzacskós is.Gondolom elhizott üldögélö anyokák,nem csak a blokkházak tövében üldögélnek.Vagy szerinted,igen?”
 • 18. balintos66 2011. augusztus 08. 11:07
  „Magyarországon épp fordítva történik!!!Kevesebb bér is elég a nyugdíjasnak ,mivel neki már van egy biztos összeg amit mindenképp megkap!!!!A nyugdíjas munkavállalók alacsony szinten tartják a béreket,így a fiatalnak is kevesebbet akarnak fizetni amiből nem lehet megélni!!!!(pl.biztonsági őrök,stb.)Mellette nekik kevesebb gondjuk-bajuk van,nem kell a gyereket orvoshoz vinni,nem igen akarnak már nyaralni menni ráadásul nem beszélnek vissza még akkor sem ha igazuk lenne!!!!A lényeg:a munkaadónak olcsóbb megoldás 2-3nyugdíjas alkalmazása mint 1fiatal munkaerő rendesen bejelentve!A nyugdíjas meg örül mert van egy kis plusz pénze.Ennek a levét isszák a fiatalok és a munkavállalók.
  Félreértés ne essék,semmi bajom a nyugdíjasokkal,de amíg ők több helyről kapják a pénzt addig azok,akiknek ki kellene termelniük a nyugdíjukat azok nem tudnak megfelelő bérért elhelyezkedni.”
 • 17. pancser 2011. augusztus 07. 20:52
  „Az is a magyar mentalitásra jellemző, hogy sokan már a nyugdíjba menetel előtt megkezdik saját leépítésüket, elkezdenek nyavalyogni, állítólag mindenük fáj például. Aztán ez a megérdemlem a nyugdíjat szindróma. az eszükbe sem jut, hogy a nyugdíj nem érdem kérdése. A nyugdíjba menetel inkább szomorú, mint örömteli esemény egy normális gondolkodású embernek. Azért az ilyen egyáltalán nem akar a társadalom perifériájára szorulni. Szomorúan látom a blokkházak tövében elhízott testtel egész nap üldögélő anyókákat, a biciklivel közlekedő nejlonzacskós egykor népszerű és nagyszerű tanító nénit. Sokkal jobb lenne nekik ha dolgoznának.”
 • 16. fortuna54 2011. augusztus 07. 17:38
  „A magyar nyugdij plusz 5 százalék?”
 • 15. rozinéni 2011. augusztus 07. 16:32
  „aki megérte a nyugdijat örüljön neki, amugy az is igaz aki keményen ledolgozott 40 évet annak nem hiszem hogy van még kedve energiája tovább is dolgozni, kivéve persze ha alacsony a nyugdija, egyébbként ha sok nyugdijas nem dolgozna sokkal kevesebb lenne a munkanélküli, jo persze van aki azok közül se akar dolgozni, és a másik aki esetleg a minimál bérnél több nyugdijat kap azt én nem is engedném hogy dolgozzonaig aktiv keresőknek is épp anyibol vagy kevesebből kell eltartani a gyerekeit, további szép napot”
 • 14. zolikom 2011. augusztus 07. 15:37
  „"A nemzetközi adatok alapján két típus figyelhető meg: vannak olyan országok, amelyek polgárait jelentősen befolyásolja a nagyobb fizetés, másutt azonban inkább a munka öröméért és az állással járó megbecsülésért dolgoznának tovább a nyugdíjazás után."
  -Nálunk talán egyáltalán nem általános, hogy az állással járó "megbecsülés" következtében a munka öröm lenne, sokkal inkább kényszerű kenyérkereset.”
 • 13. soproni 2011. augusztus 07. 14:40
  „pancser! Tevékeny öregkor alatt Te mit értessz? Robotolni 8-10 órát naponta ? Szerintem akik aktívak voltak a munkásságuk alatt,azok a nyugdíjas éveikben sem fogják elhagyni magukat.Lehet kirándulni,kertészkedni , sportolgatni,unkázni,utazgatni és ezek az elfoglaltságok is képesek fiatalosan,egészségesen tartani a z idősebbeket .Ez mind-mind hasznos és kellemes időtöltés azoknak,akik átadják a helyüket a fiataloknak.(Anyukám 77 éves,de még felássa a kertjét)”
 • 12. pancser 2011. augusztus 07. 14:07
  „A magyar mentalitás nem éppen szerencsés, ez egyértelmű a hozzászólások alapján annak örüljünk, hogy megöregedtünk? Hurrá, 62 éves vagyok hál´ Istennek nem kell dolgozni! Aki így gondolkodik az nagyon hamar elmegy, kiesik a mindennapokból, így sokkal gyorsabb a szellemi és testi leépülés. Hozzá teszem senkinek sem akarom megmondani mit tegyen, hogyan viselkedjen. A tevékeny öregkor minden kutatás szerint hosszabbítja az életet!”
 • 11. soproni 2011. augusztus 07. 13:47
  „"A felmérés során összesen 2.430 (!) magyar munkavállaló válaszolt a kérdésekre" Elég széles körben végezték a felmérést :)
  Véleményem szerint azok,akik keményen ledolgoznak (tak)40 -45 évet,azok ,ha megérik a nyugdíjazásukat,akkor élnek is a méltón megérdemelt pihenéssel.”
 • 10. öröksoproni 2011. augusztus 07. 12:51
  „ilyen egy hülyeséget: azért nyugdíjas, mert már nem kell dolgoznia. Rengeteg fiatal állás nélküli vár egy-egy munkahelyre, ahová csak kihalásos alapon lehet bejutni. Másrészt, az idősebbek töredéke éri meg a nyugdíjat.”
 • 9. buggyant 2011. augusztus 07. 12:40
  „miért akarna dolgozni?????? ilyen hülye felmérést! hát tele munkanélkülivel az ország, ne a nyugdíjasokat akarjátok tovább dolgoztatni.”
 • 8. amalfi 2011. augusztus 07. 12:16
  „Én sem maradnék egy percet sem, vagy csak nagyon-nagyon magas fizetésért legfeljebb + 1-2 évet.
  Amire az ember nyugdíjas lesz, elfárad, elege van főnökből, beosztottból, munkából, fáj mindene. Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíj az biztosabb, mint az állás és a fizetés. Nyugdíj holnap is lesz, még ha kevesebb is, mint ma, de munka nem biztos.”
 • 7. bellotto 2011. augusztus 07. 12:03
  „Aki lehúzott 35-45 évet kemény munkával, nem kíván dolgozni és nem is szabadna engedni. Tisztességes bér és megérdemelt tisztességes juttatás kellene arra a pár évre mi még vissza van. Aki nyugdíj után dolgozik, az előző 35 évben tökét verte. Lenn meoldás: Aki akar dolgoni tegye, de addig csak a munkabért kapja nyugdíjat ne. Senki nem fog jelentkezni és lesz üres hely az aktívaknak. aki alkalmaz nyugdíjast fizessen valami adót.”
 • 6. pancser 2011. augusztus 07. 11:23
  „Szerintem ennek pszichés oka van. A magyar munkavállalók számára a nyugdíj egyfajta siker amit elértek az életben. A boldogság netovábbja az, ha nem kell dolgozni. A dolog másik oldala a magyar vadkapitalizmus. Itt az a jó munkavállaló, akinek se családja se macskája, éjjel nem alszik, hanem dolgozik albán bérért. Ha valaki jól érzi magát a munkahelyén azt a magyarországi munkaadók úgy tekintik, hogy azért vidám mert kevés a feladata. Persze az ilyen munkahelyi légkör után mindenki boldog, ha fityiszt mutathat a munkáltatóknak.”
 • 5. SzÁ 2011. augusztus 07. 11:18
  „Aki megéri a nyugdíjat, menjen nyugdíjba és adja át a helyét a rengeteg munkanélküli fiatalnak!”
 • 4. machers 2011. augusztus 07. 11:10
  „"Minden katona a tarsolyában hordja a marsallbotot."
  Napóleon katonái között elterjedt szólás. Lényege, hogy mindenki előtt ott áll az érvényesülés, a kiemelkedés lehetősége, ha a harcokból kiveszi a részét és derekasan küzd.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyerte? Íme a lottóötös számai, galériával!

Kisorsolták az ötös lottó 31. heti nyerőszámait. Mennyit talált el belőlük? Tovább olvasom