Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

A jóindulatú méhizom daganatokról

A méhben igen gyakran előforduló, nem rosszindulatú daganatot myomának (leiomyoma, fiboid) hívjuk.
A méhben igen gyakran előforduló, nem rosszindulatú daganatot myomának (leiomyoma, fiboid) hívjuk. A méh falának különböző részeiről indulhat ki, általában izom- és  kötőszövetből épül fel.

Természetesen a fájdalom és a vérzészavar nem csupán myomával (méhizomdaganat) függhet össze. A korrekt diagnózis felállításában a tapintó kéz mellett szerepük van a különböző képalkotó eljárásoknak is. Ilyen az ultrahang, a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI), de sokszor a vérzészavar miatt elvégzett küret szövettanából derül fény az méhizomdaganat meglétére. A piciny, a méh ürege felé növekvő myomák felfedezésében a méhtükrözés nyújthat értékes segítséget. 

Figyeld és várakozz!

A myoma okozta panaszok kezelést igényelnek, ami manapság korántsem jelenti a méh teljes eltávolítását. Az ún. méhmegtartó eljárások legkonzervatívabb módja a „tartsd szemmel és várakozz" eljárás. Ha a myoma panaszt nem okoz, lehetőség van a rendszeres kontroll melletti várakozásra, különösen akkor, ha a fibroid a 40-es évek végen alakul ki vagy kerül felismerésre.

Méhen belüli eszköz

Méhizomdaganat és terméketlenség
Számos elmélet próbálja megmagyarázni a myoma és a meddőség kapcsolatát.  A daganat anatómiailag torzíthatja a méhet, deformálhatja a méhüreget, elzárhatja a petevezetők méhből kiinduló szakaszát, megváltoztathatja a méhnyálkahártya vérellátását és ezen az úton zavarhatja a beágyazódást. Más teóriák szerint a fibroidok negatív szerepet játszhatnak a spermiumok feljutásában, a petesejt és az embrió vándorlásában. Vitathatatlanul legfontosabb tényező a myomák elhelyezkedése: a falban lévő és az üreg felé növekvő jóindulatú daganatok gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. Számos vizsgálatban tanulmányozták a myomák hatását a lombikprogram eredményességére. Végső következtetésként  elmondható, hogy a myomás méhben a beágyazódások, a terhességek és a szülések aránya kb. 30%-kal,  40 év felett akár 50%-kal alacsonyabb volt, mint azoknál kontrollszemélyeknél, akiknél myomát nem lehetett kimutatni. Az összefoglaló közlemények azt állapították meg, hogy a 4–5 cm-es vagy annál nagyobb myomák egyértelműen csökkentik a terhesség létrejöttének valószínűségét, függetlenül attól, hogy milyen a viszonyuk a méh üregéhez. A rendelkezésre álló adatok alapján a méh üregét deformáló gócok egyértelműen csökkentik a teherbeesés gyakoriságát, így műtéti eltávolításuk gyermekvállalás előtt mindenképp indokolt.       
Terápiás hatású lehet a hormontartalmú, „aktív" méhen belüli eszköz felhelyezése, amely csökkentheti a myoma nagyságát és megszünteti a vérszegénységet okozó bő vérzést. Számos gyógyszeres terápiás lehetőség is csökkenti a myoma nagyságát akár 30–40%-kal, de hatása rövid idejű, és alkalmazásának megszüntetése után a myoma gyorsan visszanyeri eredeti nagyságát, így a végleges megoldásra nem alkalmas.

Miniműtét

Az invazív módszerek közül gyakran alkalmazott műtéti típus a myomagóc kiágyazása (myomectomia) a méhtestből hasi műtét (minilaparotomia), hastükrözés  (laparoszkópia) vagy méhtükrözés (hiszteroszkópia) segítségével. A daganat típusa, elhelyezkedése, nagysága dönti el, hogy kiknél lehet és melyik típusú műtéti eljárást alkalmazni.

A tápláló ér elzárása

Radiológiai módszerekkel végezhető el a gócot ellátó artéria embolizációja.  A beavatkozáskor kis katétert vezetnek a myomát ellátó artériába, majd megfelelő anyagot odajuttatva elzárják azt. A beavatkozás gyakorlatilag ambulanter elvégezhető, legfeljebb egy éjszakás intézeti bennfekvést igényel, és a páciens egy héten belül újra munkába állhat. Sajnos hazánkban még nem rutineljárás, míg pl. az USA-ban évente 13–14 ezer ilyen jellegű műtétet végeznek.

Méheltávolítás

Amennyiben a konzervatív út nem járható, szükség lehet a méh részleges vagy teljes eltávolítására. A részleges (subtotalis) méheltávolítás során csupán a beteg méhtestet operálják ki, a méh alsó része (méhnyak, cervix), a petevezetők,  a petefészkek nem kerülnek eltávolításra.  A totális méheltávolítás során az egész méh kivételre kerül. Ezt a műtéti típust hasi és hüvelyi úton is el lehet végezni, javallatát egyénileg kell és lehet felállítani.

Dr. Kőrösi Tamás
szülész-nőgyógyász főorvos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom