Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

Nissan: új fokozatmentes CVT-váltó

A Nissan Motor Co., Ltd., amely már jó ideje vezető szerepet vállal a CVT (folyamatosan változó áttételű sebességváltó)-technológia fejlesztésében és alkalmazásában, valamint a JATCO Ltd., a Nissan sebességváló-beszállítója, bejelentették, hogy közösen fejlesztik a kisméretű és könnyű CVT-váltók új generációját.

Az új CVT-váltó újszerű szerkezeti felépítésű lesz, mert kombinálja a hagyományos CVT-váltó ˝szíjas˝ áttételezését a külső fogaskerék-áttételekkel, és sokkal nagyobb a megvalósított áttételi viszonyszám. Az új CVT-váltó a tervek szerint a közeljövőben fog megjelenni a kompakt Nissan személyautókban.

Az új CVT-váltóval a világon a legnagyobb áttételi viszonyszámot kívánják elérni, a gyors elindulás és a nagy gyorsító képesség érdekében. Az új szerkezeti kialakítás révén a jelenlegi 6,0:1 –ről 7,3:1-re változott a kihasználható áttételi viszonyszám, ami 20 százalékkal nagyobb, mint a többi CVT-váltóé, ezáltal még jobb a gyorsító képesség és a gázpedál-reakció. A 7,3:1 –es áttétel nagyobb, mint a nagy lökettérfogatú motorral hajtott autókhoz használt átlagos, 7 fokozatú hagyományos automataváltóké, és így a sorozatgyártású autókban használt legnagyobb áttételek közé tartozik.


A forradalmi CVT-elrendezés a szíjas CVT-hajtást külső fogaskerekes váltóművel egyesíti, így a hosszirányú méret 10 százalékkal, a tömeg pedig 13 százalékkal csökken az azonos kategóriájú, de hagyományos CVT-váltóhoz viszonyítva.

A következő generációs CVT-váltó része az adaptív sebességfokozat-vezérlés (ASC), amely az indításhoz, a gyorsításhoz és az emelkedőn felfelé vagy lefelé haladáshoz legjobban illeszkedő áttétel automatikus kiválasztásával javítja az autó menetdinamikáját.

˝A Nissan úgy véli, hogy a CVT-váltóban, mint a belsőégésű motorok gazdaságos üzemanyag- felhasználását segítő vezető technológiában, nagyon jó lehetőségek rejlenek˝ - magyarázza Shuichi Nishimura, alelnök, a Nissan Hajtáslánc Műszaki Részlegének vezetője. ˝A Nissan 1991-ben kezdte meg a CVT-technológia alkalmazását, és ettől kezdve folyamatosan fejlesztette annak a motorral együttműködő vezérlését és egyéb rendszereit, bővítette a Nissan-gépkocsikban történő alkalmazás arányát. Az üzemanyag-fogyasztás további csökkentésére irányuló követelmény, amely együtt jár a CO2-kibocsátás mérséklésével is, ösztönzött bennünket arra, hogy megsokszorozzuk a JATCO céggel együtt a következő CVT-generáció kifejlesztésére tett erőfeszítéseinket.˝


A JATCO, a világ legnagyobb CVT-előállító cége az egyetlen olyan gyártó, amely teljes CVT-típussort kínál, a mini autóktól egészen a 3,5 l-es V6-os motorral hajtott nagy személyautók hajtására alkalmas méretben. Itt készül a világon gyártott összes CVT-váltó 43 százaléka.

A ˝Nissan Zöld Program 2010˝ elnevezésű középtávú környezetvédelmi program alapján a Nissan és a JATCO az üzemanyag-fogyasztás csökkentése céljából elérte a CVT-váltóval felszerelt autók 1 milliós eladási darabszámát, és bemutatták a 7 fokozatú automata sebességváltót. A két cég tovább folytatja a hatékony technológiák és termékek piaci bevezetését, a fenntartható mobil társadalom megvalósítása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nissan: tervezzünk Qashqai-parkolót!

A Nissan formatervezési versenyt hirdetett Európában a Tovább olvasom