Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Megérkeztek: BMW 730d és 740d

Megérkezett a divatteremtők második generációja: a BMW 730d és BMW 740d modellváltozattal bővült ki az új 7-es sorozat. A modellek megfelelnek a BMW sikerreceptjének: nemcsak erősek és fürgék, hanem nagyon kényelmesek és gazdaságosak is.

Kattintson a képre!
A gázolajjal üzemelő 7-esek - élükön a világ első nyolchengeres DI-dízelmotoros limuzinjával, a 740d-vel - rövid időn belül ritkaságból az eladások éllovasaivá váltak, és modellmixre vetítve 35-85 százalék közötti piaci részesedésre tettek szert a legfontosabb európai piacokon.

Ennek megfelelően megrendelői oldalon nagy várakozás előzte meg az új 7-es dízelek érkezését. Nos, a két új modellváltozat nem hogy megfelel a velük szemben támasztott elvárásoknak, hanem fölényesen túl is teljesíti azokat. A második generációs közös nyomócsöves befecskendezésnek és a számos részletre kiterjedő, következetes továbbfejlesztésnek köszönhetően jelentős mértékben nőtt mind a hat-, mind a nyolchengeres hajtómű teljesítménye. A BMW 730d most 215 lóerőt ad le 4.000-es fordulaton, és 500 Nm maximális forgatónyomatékot szabadít fel a 2.000 és 2.750 percenkénti fordulat közötti tartományban. A BMW 740d esetében 255 LE/4.000 ford./perc és 600 Nm 1.900-2.500/ford./perc ez a két érték.

A világon egyedülálló módon mindkét dízelmotor hatfokozatú automata váltóval van felszerelve. A 735i-ből és a 745i-ben bemutatkozott erőátviteli szerkezet rendkívül hatékonyan és kulturáltan végzi a dolgát, ezért szakmai berkekben minden tekintetben egyhangú elismerést és rendkívül pozitív kritikát kapott.

Az automata közreműködése kiváló menetteljesítményekben jut kifejezésre: a BMW 730d 8,0 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, és 235 km/h végsebességet tud elérni. A BMW 740d 7,4 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, és 250 km/órával képes száguldani. Temperamentumuk ellenére átlagosan 8,5 illetve 9,7 liter gázolajjal is beérik száz kilométerenként.

A hétköznapi használat során válik igazán nyilvánvalóvá a motorok számottevő fejlődése: nem csak csendesebbek és finomabb járásúak, hanem egyúttal erősebbek és a hatfokozatú automata váltónak köszönhetően dinamikusabbak is, mint korábban. Az új 7-es sorozat dízel tagjai ezért kategóriájuk élén követelnek helyet maguknak, és ékesen szemléltetik a BMW dízelautó-gyártásban felhalmozott tudáskincsét.

Immár a 730d és a 740d is rendelkezik vagy rendelhető az új 7-es sorozathoz kifejlesztett valamennyi alap- és extrafelszereléssel. A teljes egészében alumíniumból készült futómű például az egyedülálló Dynamic Drive funkcióval, az adaptív lengéscsillapító-szabályozást biztosító EDC-K rendszerrel, valamint automatikus hátsó szintszabályozással is kiegészíthető. A két dízelváltozat alapfelszereltsége messzemenően megegyezik a nyolchengeres benzinesekével. Mindkettő csak hagyományos tengelytávval kapható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit ellenőrizzünk autónkon?

Az általánosnál sokkal fontosabb autónk állapota, felkészültsége, amennyiben azzal külföldre,… Tovább olvasom