Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Érdemes odafigyelni a nyári szélvédőmosó folyadékra

Sok bosszúságtól kímélhet meg bennünket a jó, rovarmaradványokat is oldani képes nyári szélvédőmosó folyadék, amelyből mindig legyen egy félflakonnyi tartalék a csomagtartóban. És ha a fúvókák is jó helyre spriccelnek, öröm lesz az autózás.
Találós kérdésnek sem rossz, hogy az üzemanyag után mit kell a leggyakrabban az autónkba tölteni.

Természetesen az ablakmosó folyadékot. Ez a roppant egyszerű „szappanos víz" sokkal több problémát képes okozni, mint azt sokan gondolnánk. Pedig egyszerű, mint a faék, ha koszos a szélvédő, akkor ráspriccelünk, és a törlőlapátok segítségével lemossuk az ablakot. De csak akkor, ha nem felejtettük el feltölteni a tartályt – egyébként ez a legnagyobb a motortérben. Fedele egyszerűen hozzáférhető helyen van, általában nem menetes, könnyen nyitható és zárható.

Ha kifogy a téli szélvédőmosó folyadék, akkor utántölteni már a nyárival érdemes. Az üzletekben, benzinkutaknál szerencsére nem árulnak mindig mindent, így nem nagyon tudunk mellényúlni, mostanára inkább a nyáriakat kínálják. Vannak, akik szerint ilyenkor már nincs szükség speciális ablakmosó folyadékra, hiszen felesleges attól tartani, hogy belefagy a tartályba. De a nyári szélvédőmosónak is vannak szezonális feladatai, olyan vegyszereket kell tartalmaznia, amelyek megkönnyítik az ablakra került szerves szennyeződések eltávolítását. A leggyakoribb a szélvédőn a szétkenődött rovarmaradvány.
A cél a zavartalan kilátás mellett az is, hogy a lebomló szerves anyag se az ablaktörlő gumiját, se magát a szélvédő üvegét ne rongálja. Ezért is szükséges a téli ablaktörlő folyadékot nyárira cserélni. Vásárlásakor érdemes odafigyelni annak összetételére, például arra, hogy ajánlja-e a gyártó a szélvédőre ragadt rovarmaradványokra. Ha ezeket képtelen oldani a folyadék, akkor az ablaktörlő gumija fog károsodni, karcolhatja az üveget. Így amit megtakarítunk a megfelelő nyári szélvédőmosón, elveszíthetjük az ablaktörlő gyakoribb cseréjén. 

A legtöbb autó már időben kijelzi kis piktogrammal, ha ki akar fogyni az ablakmosó, így nem fordulhat elő, hogy nagy szükségben csak a szivattyú üres kerregését kapjuk. Javallott, hogy egy fél flakon mosófolyadék mindig legyen a csomagtartóban betárazva, így egy gyors megállással segíthetünk magukon.

Könnyen félrehordhat – finomállítás

Bosszantó, ha a kis „spricnik" nem jó helyre fújják a mosószert. Velünk is elfordulhat, hogy a pirosnál előttünk álló autós annyira előzékeny, hogy a miénkre is spriccel egy kicsit. A fúvókák irányát úgy a legegyszerűbb beállítani, hogy egy gombostű hegyét a nyílásba illesztjük, és a kívánt irányban elfordítjuk. Két-három finomhangolás után megoldódik a hónapok óta fennálló probléma.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön tudja, hogyan kellene elraknia az autóról lecserélt gumit? Ilyen a helyes abroncstárolás

Ön tudja, hogyan kellene elraknia az autóról lecserélt gumit? Ilyen a helyes abroncstárolás
Több millió autós cserélte már vissza a téligumit a nyáriakra. A szakértők szerint még akkor is… Tovább olvasom