Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A Renault és a Nissan egyesülését akarja a francia kormány

A francia miniszter szerint az egyesülés még nincs napirenden.
Nincs napirenden jelenleg a Renault és a Nissan egyesülése - közölte vasárnap Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, cáfolva az aznapi japán sajtóértesüléseket. 

A Nikkei című japán gazdasági lap vasárnap arról írt, hogy a francia kormány a Renault és a japán Nissan autógyárak egyesülését akarja a jelenlegi szövetségi forma helyett, ezt a követelést nyújtotta át a héten Tokióban tárgyaló Emmanuel Moulin, a francia gazdasági miniszter kabinetfőnöke. 
    
A japán lap tudni vélte, hogy a franciák új elnököt is ki akarnak nevezni a Nissan Motor Co Ltd élére az után, hogy az eddigi vezetőt, Carlos Ghosnt tavaly Japánban előzetes letartóztatásba helyezték jövedelmének eltitkolása miatt.
    
A francia cég a Nissan céggel fennálló megállapodása értelmében jogosult az elnök kinevezésére. 
    
A Nikkei azt írta, hogy Carlos Ghosn is tervezte a két autógyártó egyesülését. 
    
"Nincs napirenden az egyesülés. Ami a tárgyalóasztalon van az a Renault vállalatirányítása. Számunkra most a legfontosabb, hogy szilárd, stabil és végleges irányításra leljünk a Renault számára" - hangsúlyozta újságírók előtt kairói látogatásán.
    
A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal. A Renault-ban 15 százalékos részesedése van a Nissan cégnek, amelynek viszont 43,4 százaléka a Renault-é. A japán lap értesülése szerint a Nissan nem akarja az egyesülést, hiszen akkor a francia kormány lehetőséget kapna üzletpolitikájának a befolyásolására. 
    
Ghosn ellen december elején emeltek vádat amiatt, hogy a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelmet szerepeltetett az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett. Az ügyészség azzal is megvádolta a 64 éves üzletembert, hogy nem megfelelően látta el a vezérigazgatói feladatokat és megkárosította a Nissant.
   
A Nissan pénzügyi visszaélések okait vizsgáló különbizottsága szerint a laza vállalatirányítás okozta egyebek között a pénzügyi visszaéléséket.
    
Első tanácskozása után a testület egyik társelnöke bejelentette, hogy még három-négy alkalommal fognak tanácskozást tartani az előtt, hogy a vállalat igazgatótanácsa elé terjesztenék javaslataikat a vállalatvezetés javítására.
    
A bizottság, amelyben a Nissan három külországi igazgatója és négy másik tag vesz részt, várhatóan márciusban terjeszti elő javaslatait a vállalatirányításának szigorítására, az igazgató fizetésének, az elnök kiválasztásának jóváhagyását célzó rendszerre. 
    
A Nissan és japán partnere, a Mitsubishi Motors saját belső vizsgálatot folytat Ghosn pénzügyi visszaélései ügyében. Pénteken a két cég azzal is megvádolta a volt elnököt, hogy 9 millió jent vett fel helytelenül kettőjük közös vállalkozásától, ami felveti a lehetőségét annak, hogy a Nissan-Renault volt elnöke ellen az ügyészség újabb vádat fog emelni. 
    
Más belső vizsgálatok bizonyítékot tártak fel arra, hogy mindkét cégnél egy kis csoport segített a tranzakciók végrehajtásában - közölték a Reuters brit hírügynökséggel az ügyet ismerő források.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NMHH-piackutatás: a magyar emberek legnagyobb baja az okosautóval az, hogy okos

NMHH-piackutatás: a magyar emberek legnagyobb baja az okosautóval az, hogy okos
A válaszadók negyede használna önvezető autót. Tovább olvasom