Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Keller Péter: A vízben egyenlő vagyok másokkal

Hálás a Győri Zabolátlan Sportegyesület tagjainak és új edzőjének egy nagy összegű támogatásért Keller Péter.
 
A többszörös országos bajnok paraúszó boldog, mert ennek segítségével új lendületet kapott és összeegyeztetheti egyetemi tanulmányait a sporttal. Az úszó vágya, hogy mozgássérült csapattársai is támogatást kaphassanak.

– Számomra az úszás esély, lehetőség, egészség, szenvedély és kikapcsolódás: a vízben egyenlő vagyok az egészséges úszókkal is.

Óriási sikerélmény, amikor lehagyom a többieket. Ilyenkor magamnak és a környezetemnek is bizonyíthatok – vallja csillogó szemekkel a paraúszó Keller Péter, akit nem várt meglepetés ért a győri Aqua Sportközpont átadóján. A Győri Zabolátlan Sportegyesület szenior úszói ugyanis összefogtak és nevezési díj címén egy nagy összeget gyűjtöttek össze húszéves sporttársuk javára, miután Petrov Iván edzőtől megtudták, az ígéretes tehetségnek gondot okoz eljutni az edzésekre vámosszabadi otthonából.

Keller Péternek nagyon tetszik az új győri uszoda, itt versenykörülmények között készülhet a megmérettetésekre. Fotó: Mészáros Mátyás
Keller Péternek nagyon tetszik az új győri uszoda, itt versenykörülmények között készülhet a megmérettetésekre. Fotó: Mészáros Mátyás


– A sportközpont megnyitóján úszóversenyt is rendeztek. Éppen a rajthoz készülődtem, amikor Iván – aki Jakabos Zsuzsa, Sors Tamás mestere s több paraúszót is edzett korábban – megkért, miután túl vagyok a futamokon, keressem fel őt. Az irodájában várt a Zabolátlanok egyik képviselőjével és átadták számomra az összeget. Sőt, a szenior úszók felajánlották, néhány edzés előtt saját autójukkal jönnek el értem. Nem akartam hinni a szememnek és a fülemnek. Sosem kaptam még ilyen támogatást senkitől. Sokan mellettem állnak és biztatnak, hogy jó úton haladok, de anyagilag ők nem támogatnak. Boldog vagyok és hálás – mondja a mérnök informatikusnak tanuló Péter.


Az arthrogryposis multiplex congenitávala (csontdeformálódás, hiányos vagy sorvadt izomzat) született úszó már kitalálta: autót szeretne venni az összeg segítségével, ugyanis családja egyetlen járműve öt éve egy baleset következtében használhatatlanná vált, azóta pedig nem engedhették meg maguknak, hogy újat vásároljanak.

– Ha összejön a pénz az autóra, édesanyám szinte bármikor fuvarozhatna edzésekre, így az egyetemi tanulmányaimat is könnyebb lenne összehangolni a sporttal. A tanulás is fontos számomra – mondja az S5 és S6 kategóriában már többször országos bajnokságot nyert fiú.

Péter úszás közben csak a lábait tudja használni, de sosem sajnáltatja magát, jó érzéssel tölti el, hogy családja és barátai büszkék rá. Óvodás kora óta rendszeresen edz. Eddig az Egyetértés Győr SE igazolt versenyzőjeként tempózott, napjainkban tagja a Győri Úszó Sportegyesületnek is. Azt mondja, óriási előrelépés, hogy utóbbi csapatban lehetősége nyílt versenymedencében gyakorolni, ugyanis a győri mozgássérültcsoport csak a Fekete István Általános Iskola tanmedencéjét használhatta.


– Az lenne az igazi siker, ha a parasport nagyobb figyelmet kapna és társaimnak is lehetősége lenne pályát használni valamelyik nagyobb uszodában. Tehetséges a győri csapat, boldog lennék, ha rájuk is figyelnének – fogalmaz Péter, aki úszás nélkül már nem tudná elképzelni az életét.

Amikor arról kérdezem, mi a legnagyobb vágya, ennyit mond:

– Nyugodt családi háttér és stabil munkahely, ami mellett addig kapaszkodhatok az úszók ranglistáján, ameddig csak lehet. Szeretnék nemzetközi versenyen is elindulni. Bízom Iván szakértelmében, a szorgalmammal nem lesz gond, ennyit biztosan állíthatok.Versenyzői kategóriák

A sportolókat fogyatékosságuk szerint kategóriákba sorolják, hogy hasonló képességű sportolók versenyezzenek egymással és hogy az egyes sportágakban figyelembe vehessék a fogyatékosságot is. Az úszásnál 1-től 10-ig osztályozzák a sportolókat a sérülés mértékétől függően, az 1-es kategóriában szerepelnek a legsúlyosabb fizikai fogyaté- kossággal élők. Betűkkel pedig magát az úszás formáját jelzik: az S kategória a gyors-, a hát- és pillangóúszást jelenti, az SB a mellúszást, míg az SM a vegyes úszást jelzi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda - Szedeák–Soproni Sördögök 73–84

Tovább olvasom