Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A zöld szemű szörnyeteg

Adott esetben akár gyógyszerrel is kezelhető az, akinek már veszélyezteti párkapcsolatát a féltékenység.

Ehhez persze szakemberhez kell fordulni, hiszen antidepresszáns az utcán nem kapható.

Nyilván nem kell rögtön pszichiáterhez szaladnia annak, akit időnként behálóz az a bizonyos zöld szemű. Már Szent Ágoston is megmondta: ˝Aki nem féltékeny, az nem is szeret igazán.˝ Baj akkor van, ha a szeretet kényszeressé válik, és szorongást okoz. ˝Te nem érzed ezt a kínt, nem voltál féltékeny soha...˝ – dúdolhatnánk az EDDA slágerét.

Nyilvánvalóan túlzás, ha valaki rendszeresen arra kéri telefonon a párját: kapcsolja be a gyerek játék autóját, a porszívót vagy a turmixgépet, mindegy, csak meggyőződjön róla, hogy élete értelme valóban otthon tartózkodik, nem csavarog.A ˝zöld szemű˝ pszichológiája˝

– A féltékenység tulajdonképpen személyiségzavar, amely az alacsony önértékelésből és a partner iránti függőségből alakul ki – állítja Haraszti László, pszichiáter főorvos. – Egy szerelemben az énhatárok feloldódnak. Ezt jelzi kifelé a karikagyűrű, a névváltás és hogy együtt járunk vendégségbe. Ha az egység valamiért megbomlik, megkérdőjeleződnek az összetartozás kimondatlan szabályai. Ettől a szenvedő alany védtelenné, kiszolgáltatottá válik, ez pedig frusztrálttá, sőt, agresszívvé teheti. Ilyen esetben az antidepresszáns jó szolgálatot tehet: ellazít, növeli a toleranciaszintet és segít magunkon uralkodni – tette hozzá a szakember.


Ottilia a magánéletben

Csengeri Ottilia, a Budapesti Operettszínház dívája a színpadon – sok drámai és más szerep mellett – gyakran alakít olyan nőket, akik csak játszanak a férfiakkal, mint Kirké a Rock Odüsszeiában vagy Tangolita a Bál a Savoyban című darabban. – A magánéletben nem ilyen vagyok, mindig hosszú kapcsolataim voltak. Úgy gondolom, a féltékenység jellemhiba, az irigység egy speciális formája. Nekem szerencsére soha nem kellett irigykednem senkire, ezt az érzést nem is ismerem. Néhány esetben viszont rám, a munkámra, az elért sikereimre féltékenyek voltak, ami óhatatlanul megmérgezi a kapcsolatokat, ezért az ilyet minél előbb le kell zárni – mondta a művésznő.


Csengeri Ottilia a férfiakról: Szerencsére akad igazi, nemes jellemű férfi a közelemben.
Csengeri Ottilia a férfiakról: Szerencsére akad igazi, nemes jellemű férfi a közelemben.

 

Ahol ma sem szabad így érezni

Nem véletlen, hogy Othello vagy Carmen drámája nem Dél-Indiában, Nepálban született. Ott ugyanis a többférjűség dívik. Azért szabályozták így, mert a szegénység miatt csak több férfi tud eltartani egy családot. Hasonló a helyzet az eszkimóknál is. Az, hogy kölcsönadják a feleségüket a vándoroknak, csak félig igaz. Akkor hálhatnak idegenek a kedvesükkel, ha csökken a törzsben élők száma, mert fontosabb a csoport túlélése, mint egy férfi saját féltékenysége.


Ne erőltessük!

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetője saját bevallása szerint nem féltékeny típus a szerelemben. – Nem szeretem erőltetni a dolgokat, azt gondolom, a szerelemnek boldog állapotnak kell lennie, így soha nem alakult ki beteges harc vagy helyzet a kapcsolataimban. A szabadságban hiszek – összegezte. Persze vannak olyan kultúrák is, ahol muszáj féltékenynek lenni, gondoljunk csak a spanyol macsókra vagy az olasz amorózókra. Ők nyilván úgy gondolják, hogy ha a szerelem pozitív érzelem, akkor az azt védő érzés is az.

Juronics Tamás a szerelemről: Ha két ember együtt akar lenni, akkor együtt van, ha meg nem, hát nincs miről beszélni.
Juronics Tamás a szerelemről: Ha két ember együtt akar lenni, akkor együtt van, ha meg nem, hát nincs miről beszélni.

A nők is beleőrülnek

Azt gondolnánk, hogy csak a férfiak őrlődnek, pedig a féltékenység mindkét nem megrontója: gondoljunk csak a mitológiai Proknéra, aki megölte csalfa férjével közös gyermekét, és feltálalta a ház urának vacsorára. A híres Sikoly című kép festőjét, Edvard Munchot is barátnője lőtte le, amiért a férfi elhagyta. Igaz, a lövés ˝csak˝ a festő bal középső ujjának utolsó percét szakította le.

Olvasóink írták

  • 1. maradando 2010. január 13. 01:09
    „Van kékszemű szörny is ! És az még fertöző is lehett .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líra a női lélek mélyén

Háziasszony, aki a mindennapi rutinban, gyereknevelésben időről időre azt érzi, ki kell nyitnia az… Tovább olvasom