Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A világ legerősebb söre akkorát üt, mint a tequila

A világ legerősebb söre, a Harcászati atompingvin (Tactical Nuclear Penguin) akkorát üthet, mint az égetett szesz.

A BrewDog bejelentése szerint különös nevű termékének alkoholfoka 32 százalék, vagyis nagyjából egy gyengécske agavépálinka vagy egy erősebb "kontyalávaló" erejével bír. A gyár az árát is az efféle "keményebb" italokéihoz méri: egy pintes (valamivel több mint fél liter) üveg ára 30 font (kilencezer forint). A cég igazgatója, James Watt a bemutatón meg is jegyezte, hogy a szupererős sör fogyasztását kizárólag kis adagokban javasolják, olyan hangulatban, ahogyan a whiskyvel tennénk "arisztokratikus nemtörődömséggel, azzal az életérzéssel, ahogyan például Frank Zappát hallgatjuk".

Ugyanakkor a skót Tudatos Alkoholfogyasztók nonprofit szervezet képviselője, Jack Law szerint az atomerős sör csak "cinikus trükk", semmi értelme egy pálinkaerős italt sörként eladni.

A sört aznap mutatta be a gyár, amikor a skót parlament éppen vitázni kezdett egy, az alkoholfogyasztás visszaszorítását szorgalmazó törvényjavaslatról, amely a szeszesitalok minimális árának meghatározásával akarja elejét venni az "olcsó berúgásnak" - jelentette a BBC hírszolgálata.

A BrewDog sörfőzde imádja az újításokat. Korábban már felelőtlenséggel vádolták Tokyo nevű, 18 fokos söre miatt. A botrányt követően azonban piacra dobta csökkentett alkoholtartalmú termékét, a Nanny State-et (Dadák birodalma). A legtöbb sörgyártó szerint sem sör az új termék.

A különféle alkoholos italok szeszfoka ugyanis az itókák meghatározó jellemzője. Eszerint a "valódi" sörök 2-12 százalékosak (az átlag 4 és 7 közötti érték). Az angolszász sörkultúra ismer egy ennél erősebb italt is, amelyet azonban már inkább "árpabornak" (barley wine) neveznek, de ennek alkoholtartalma is "csak" 8-15 százalék
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jimi Hendrixé minden idők legjobb gitárrifje

Jimi Hendrix Voodoo Child című dalának gitárriffjét választották minden idők legjobbjának egy… Tovább olvasom