Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

4 fontos támogatás, amit még igénybe vehetsz!

Várhatóan júliustól számos támogatást von meg az állam az otthonteremtőktől. Ha viszont sietsz, sokat spórolhatsz!

Az utóbbi időben számos munkahely szűnt meg, emberek százait bocsátották el, sok helyen csökkentek a bérek, a hitelek törlesztőrészletei pedig nem várt terheket róttak az ügyfelekre. A válság az ingatlanpiacot is érintette, ám sok változást nem hozott: a lakásárak ugyan csökkentek, a szigorúbb hitelfeltételek következtében azonban a kereslet nem élénkült.

A következő hetekben viszont sokat változhat a helyzet a szakértők szerint. Amiatt ugyanis, hogy a kormány várhatóan júliustól a lakásvásárláshoz vagy felújításhoz kapcsolódó támogatások többségét megszünteti, roham várható a hitel- és a lakáspiacon: azok, akik június 30-ig benyújtják a hitelkérelmüket, még igénybe vehetik a megszűnő támogatásokat. Az alábbiakban megtudhatod, miért érdemes sietni.Támogatás használt lakás vásárlásához, fiataloknak

A Fészekrakó Program keretein belül elérhető Fiatalok Otthonteremtési Támogatása, a FOT a szocpolhoz hasonlóan egyszeri, vissza nem térítendő támogatás. Használt lakás vásárlása esetén vehető igénybe egy gyermek mellett akkor, ha házasságban vagy legalább egy éve élettársi kapcsolatban élsz, és sem te, sem a párod nem múlt el 35 éves.

Ha egyedülállóként szándékozol lakást venni, akkor csak abban az esetben jár, ha a vásárolni kívánt ingatlan legalább komfortos.
A FOT önerőként használható fel - Budapesten és a megyei jogú városokban - olyan lakás vásárlása esetén, amelynek értéke nem haladja meg a 12 millió forintot, vidéken pedig a 8 millió forintot. A támogatás összege egy gyermek után 450 ezer forint, a második gyermek után 750 ezer forint, a harmadik gyermek után pedig 700 ezer forint.

Támogatott hitel felújításhoz

Szintén igénybe vehető még az a - legfeljebb 5 millió forint értékű - kamattámogatott kölcsön, amelyet használt lakás felújítására, korszerűsítésére költhetsz.
Érdemes sietned az igénylésével, ha a közeljövőben tervezed a víz, a csatorna, a gáz vagy az elektromos közmű bevezetését a ház valamely helyiségébe, vagy központi fűtést tervezel kialakítani, esetleg ahhoz lenne szükséged kedvező kölcsönre, hogy az otthonod hő-, hang- vagy vízszigeteléséről gondoskodj, a tetőt vagy éppen a nyílászárókat újítsd fel.

A támogatott hitel azért kedvező, mert a futamidő első húsz évében az állam kamattámogatást biztosít. Ez azonban csak akkor jár, ha a felújítandó lakásnak vagy háznak legalább 50%-ban tulajdonosa vagy, és nincs más, államilag támogatott kölcsön a neveden.

Segítség lakásépítéshez vagy új lakás vásárlásához

A szocpollal együtt a LÉK, azaz a lakásépítési kedvezmény is csak júliusig vehető igénybe. Ez a vissza nem térítendő támogatás akkor is jól jöhet, ha nem építkezni szeretnél, hanem új lakást venni. Ha már van a tulajdonodban ingatlan - kivéve azt az esetet, ha csak 50%-ban vagy tulajdonos - vagy szolgálati lakás, esetleg lakásbérlet, az kizáró ok lehet.

Korhatár a támogatás esetében nincs, elegendő, ha az igénylő nagykorú, feltétel viszont, hogy legalább egy eltartott éljen vele közös háztartásban. A támogatás mértéke egy gyermek után 900 ezer forint, a második gyermek után másfél millió forint, a harmadik gyermek pedig 1,4 millió forinttal növeli az összeget.

Lakásfenntartási támogatás, ha szűk a keret

A lakásfenntartási támogatás jövője még bizonytalan, könnyen előfordulhat, hogy nem válik áldozatává a megszorításoknak. Mivel nem számít közvetlen támogatásnak, arról, hogy ki veheti igénybe, a helyi önkormányzat dönt.


A szabályoknak megfelelően azokat igyekeznek segíteni a lakásfenntartási támogatással, akik igen szerény jövedelemből élnek: jogosult minden olyan személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj összegét, azaz nem több 42 750 forintnál.

Kitétel az alacsony jövedelem mellett, hogy a lakás fenntartásának költségei havonta meghaladják a teljes jövedelem 2%-át.

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

  • 1. ortadon 2009. július 15. 05:32
    „Időben érkezett a cikk!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 csodás helyszín a felejthetetlen lánybúcsúhoz

Ha úgy szeretnétek együtt tölteni az utolsó napok egyikét, hogy az igazán emlékezetes legyen, van… Tovább olvasom