Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Pálffy becsületébe taposott Friderikusz

Féléves szünet után Pálffy István képernyőre és címlapra is került: az MTV Panoráma című műsorát vezeti, illetve a bulvársajtó arról számolt be, hogy becsületsértésért és rágalmazásért bepereli Friderikusz Sándort.
Vendégágyról vendégágyra

– Féléves szabadságáról visszatérve máris a bulvársajtó kereszttüzébe került: címoldalon hozták, hogy munka nélkül havi kétmillió-négyszázezret keres, hogy az a szabadság nem is önszántából történt... Milyen volt a 2008-as éve?

– A félreértések elkerülése végett: tavaly életem egyik legjobb évét zártam. Ugyan anyagilag nem volt előnyös, de nem ez a legfontosabb számomra. Ilyen nehéz gazdasági környezetben visszafogottabban kell élni, nemcsak nekem, hanem szinte mindenkinek. Minden bulvárhírrel ellentétben, amikor nem dolgoztam, akkor nem kaptam fizetést. Amikor pedig dolgoztam, akkor az MTV tudósítóhálózatának fejlesztését készítettem elő. Nem annyiért, amennyit írtak, hanem a töredékéért. Soha nem volt ilyen fizetésem, soha. Hát mit képzelnek? Ezenkívül két könyvet írtam, és folyamatban van egy útikönyvsorozat előkészítése is, melyben az év települése, Kaposvár mellett például Kalocsáról és Hódmezővásárhelyről is írni szeretnék.


– Hogyan készíti az útikönyveket?

– Egyszerűen ott fogok élni! Másképp nem is lehetne. Ez egy speciális műfaj, mivel több városról van szó, többhetes ütemterv alapján élek és dolgozom. A helyi turisztikai szakemberekkel együttműködve készítem majd. Rendkívül fontos az odalátogatóknak a személyes kapcsolat: ilyenkor derül ki, hogyan látja városát például egy postás, vagy milyen ízeket kedvel egy szakács, és miről beszélgetnek a fagylaltárus lányok. Terveim szerint nyáron és ősszel jelennek meg a sorozat darabjai.


– Sarkítottan fogalmazva, ha éppen nem könyvet ír majd, akkor pereskedik. Köztudott, hogy Friderikusz Sándor könyvében azt állította, többször is részegen vezette a Jó estét Magyarország!-ot, valamint hogy autóját a csatorna dolgozói fizetésének terhére vették. Miért haragszik önre ennyire Friderikusz?

Pálffy István
Pálffy István

Friderikusznak minden konkurencia

– Először pereskedem emberrel életemben. Friderikusznak minden kolléga konkurencia: ő mindenkinek a bőrébe bele akar bújni. Akkoriban egyet nem tehetett meg: nem vezethette a Tényeket! Azt gondolta, hogy gyáva vagyok, és semmit nem lépek erre a gyalázatra. Hát nem! Ezt nem teheti meg, becsületsértésért és rágalmazásért büntetőfeljelentést tettem, valamint négymillió forintos kártérítést kérek. És a könyvével megegyező terjedelemben kell majd megjelentetnie, hogy valótlant állított rólam. Valójában ez lesz az igazi elégtétel, nem a pénz.


– Sokak szemében ezek a milliók jelentenék a legtöbbet, hiszen soha nem látott gazdasági mélypontra jutott a világ és az ország. Játsszunk el a gondolattal, ha döntéshozó helyzetbe kerülne, mit tartana a legfontosabbnak, hogy az ország talpra álljon?

– Soha nem szeretnék ilyen nehéz helyzetbe kerülni, de talán az lenne a legfontosabb, hogy végtelen türelemmel, kellő módszerességgel, radikálisan és gyorsan alakítsák át az összeomlás szélén álló nagy rendszereket. Sokaknak tudomásul kellene venniük, hogy az eredmények csak húsz év múlva látszanak meg: amit elrontottunk, azt a mi generációnk életében már nem tudjuk rendbe hozni.


Leleményes a Magyara bajok ellen

– Ennyire pesszimista?

– Szó sincs róla, de ez a realitás. A válság ugyanis legfeljebb csak gazdasági értelemben érhet véget 2010-ben, és nem tehetünk majd úgy, mintha mi sem történt volna. Két generáció is eladósodott, az egyik még a Kádár-időkben, a másik pedig az elmúlt években. A multinacionális cégek pénzszivattyúkként viszik ki az országból a milliárdokat, míg a kis- és középvállalkozások az életükért küzdenek.


– Ezek nagyon kemény szavak, aki depresszióra hajlamos, az ezt hallva még borúlátóbb lesz. Ebben a nehéz helyzetben mi adhat erőt?

– A magyar olyan nép, amely ezer éve minden probléma, vész és gond ellenére új megoldásokat, lehetőségeket tudott találni, nem tűnt el a süllyesztőben, mert leleményes.


– Ezt a közhelyet szokták mondani...

– Igen, mert így van. Amíg például más szájában megalszik a tej, addig a magyar kitalál valami újat, és megtalálja a bajok ellenszerét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság a péri országúton

Brutális módon öltek meg két asszonyt a Pér és Töltéstava közötti úton. Gyilkosaikat elfogták,… Tovább olvasom