Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Kis magyar valóság – tíz mai családmodell

Dr. Pálhegyi Ferenc tíz rajzot, tíz családmodellt mutatott be győri előadásán. Az öné melyikbe tartozik?

– Bár ma már a férfiak is tesznek fülbevalót a fülükbe és sokszor a nők viselik a nadrágot, nagyon kétségbe lennék esve, ha egy reggel arra ébrednék, hogy a feleségem ugyanolyan, mint én. Nálam csak ő lenne jobban kétségbeesve. Nem vagyunk egyformák, de ettől élhetünk harmóniában.

Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus szerint a gyerekek fejlődésének természetes közege a család. Fel lehet nőni családon kívül is, de azok a feltételek, amelyek szükségesek az egészséges személyiségfejlődéshez, csak ép családban adottak. A legfontosabb az apróságokat ölelő biztonság, amelyet a szülők egymás iránti szeretete táplál. Ahol ugyanis a szülők külön-külön szeretik a gyerekeiket, de egymással nem tudnak kijönni, a gyerek szorong, veszélyben van.
A nők és a férfiak különbözőek. Ideális tehát, ha egy családban jelen van mindkét szülő, vagyis mindkét nem viselkedéséből, magatartásából mintát kap a gyermek. Az apa képviseli az értékeket – hűség, szeretet, megbecsülés, tisztelet és nem elsősorban anyagiak –, amelyekért képes áldozatot hozni, amire pénzt és időt szán. Az anya példáján keresztül tanulják meg a gyerekek az önzetlen gondoskodást, a ragaszkodást és azt, hogyan kell a család szeretetteljes egysége felett őrködni.
Dr. Pálhegyi Ferenc tíz rajzot, tíz családmodellt mutatott be.

Dr. Pálhegyi Ferenc
A diktátor

1.  Oroszlánvégtagokban végződő, koronás fotelben terpeszkedve olvas az apa, leghűségesebb alattvalója, a felesége tálcán kínálja a király kedvenc italát, a korsó sört. A trónus mellett gyermekeik térdelnek, láthatóan apahiánytól szenvedve lesik minden szavát. Szerencsére a feminista vadászok ezt a fajtát csaknem kiirtották, de azért rejtekhelyen itt-ott ma is fellelhető, nagyon szívós fajta. Létét az önzés tartja fenn.

Az anyakirálynő 

2. Az ingatag birodalmat az anyakirálynő és családja váltja fel. Az anya büszkén, egyenes derékkal, koronával a fején és fakanállal a kezében ül a tűzhely tetején. Nem túl kényelmes trónus, de arról árulkodik, hogy az uralkodó okosabb, mint az előző, mert tudja, hogy a családi életet a konyhából a legkönnyebb irányítani. Lábainál megsemmisülten hever a korábbi zsarnok, míg a többi alattvaló, a gyerekek iskolai füzettel a kezükben várnak kihallgatásra.

Minden döntések asszonya

3. A korábbi királynő nehéz helyzetbe került, az anya megtörten vonszolja a nehéz bevásárlókosarat, a kisebbik gyerek húzatja magát, a nagyobbik úgy tesz, mintha emelné a szatyrot, de a legtöbb baj az anya hátán csüngő szakállassal, a férjjel van.  Ebben a családban a döntések terhe is az anyára nehezedik. „Anyukám, hova írassuk a gyereket, mit vásároljunk...?" – fogalmaz a férj.

Egymást túlüvöltve

4. Újabb életszerű modell: üvöltve veszekedő házaspár, háború, ahol a szavakba rejtett bombák egyet jelentenek: pusztulj. A rángatózó köldökzsinóron lógó gyerekek szüleik között vergődve az asztal alatt reszketnek. Az igazi kommunikáció, amely építi a kapcsolatot, a szeretetközlés. Ebben a modellben azonban mindenki csak a magáét mondja, s nem érzékeny arra az üzenetre, amely a másik felől jön. A bizonytalansággal elvész a gyerekek harmonikus személyiségfejlődésének minden esélye.

Egyenlők káosza

5. A modern család, az egyenlősdi, ahol mindkét szülőnek van mosogatóköténye, fakanala, vagyis joga különbözőképpen gondolkodni. Tudják, hogy kellenek szabályok az élethez, ám ebben az esetben kétféle is akad, és bár a szülők elégedettek, a gyerekek hol az egyikhez, hol a másikhoz igazodnak. Pedig  életük kezdetén szükségük lenne határozott iránymutatásra, egyszerű hasonlattal élve, sínre, amely bár utat mutat, száguldani is hagyja a vonatot. Bosszantó arra várni, hogy a lámpa zöldre váltson, de ha egyszer elromlik, eluralkodik a káosz.

A csonka család

6. Az egyik szülő elment, válás vagy tragédia miatt a másik fél szerepkörét is vállalnia kell annak, aki a gyerekekkel egyedül maradt, ám ekkor biológiai értelemben az anya már nem nő és az apa nem férfi.

Kapcsolat nélkül

7. Az apa munkájába merülve ül az aktáktól roskadozó íróasztalnál, az anya a konyhában főz.  A kettejük között hullámzó vízen ring a gyerekek hajója. Ám hiába vannak odakötve mindegyik parthoz, nincs valóságos kapcsolat közöttük, a szülők páros magányban élnek.

Szülők kedvence

8. A szülők törődésük és figyelmük helyett játékokból épített torony tetejére ültetett gyereket bálványoznak. Ebben a családban minden a gyerekért van, pedig ez az, ami a gyerek érdekét a legkevésbé szolgálja.

Anyós pajtás a főnök

9. A szülőket marionettbábokként mozgatja a mester, az anyós, aki segített megvenni a fiataloknak az első kocsit vagy az első lakást. Nem baj, ha valamelyik fél édesanyja segít, segítsen, amennyit tud. De a férj és feleség testi-lelki egységét könnyen megzavarhatja az érzelmi zsarnokság.

A jelképes bibliai család

10.  Az apa, kezében pásztorbottal vezeti a nyájat, a családtagokat, akik követik őt, a példáját. A gyerekek számára fontos, hogy apa hogyan beszél anyával, igazat mond-e, letagadtatja-e magát, amikor keresik. A pásztor gondoskodik legelőről, tiszta vízről és őrzi a nyájat. Bár társával együtt vezet,  a felelősségét nem hárítja át. Ezt a családmodellt, amelynek van összetartó ereje, arról lehet megismerni, hogy minden tagja számára jó érzés otthon, együtt lenni. Az ideális család titka a szeretet, amely többet jelent a puszta érzelemnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit tanítja Szandrát

Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné, hogy megmentse az egyre inkább elfeledett magyar… Tovább olvasom