Az idei szezon első erőpróbája

Ma 18 órakor Európa egyik legjobb női csapata, a litván TEO Vilnius látogat Sopronba, az MKB-arénába.

A zöld-sárgák riválisa a tavalyi sorozatban éppen Pécsett harcolta ki a Final Fourba jutást. Ez a találkozó lesz idén az első igazi erőpróba Székely Norbert együttese számára.

A soproniak szakvezetője, Székely Norbert is tisztában van vele, a csoportmérkőzések során most jön igazán a neheze, hiszen a Vilnius elleni összecsapás után jövő héten a kisebbfajta világválogatottal felérő Szpartak Moszkvához utazik csapata.

A Vilnius keretéből nem kevesebb mint hat kosaras – Bimbaite, Petronite, Sulciute, Streimikyte, Valentiene és Valuzyte – volt ott a szeptemberben, Brazíliában a világbajnokságon 6. helyezést elért balti nemzeti együttesben. Nos, egy ilyen erősségű alakulat ellen próbálja megőrizni szezonbéli veretlenségét az MKB-Euroleasing.

Székely Norbert: „Megvan a harci láz a lányokban, elszántan, jó hangulatban készül a csapat a mai meccsre. Az utóbbi hetek eredményei, a mutatott játék alapján van okunk rá, hogy egészséges önbizalommal fogadjuk a litvánokat. Persze azzal is pontosan tisztában vagyunk, hogy ez a mai meccs egészen más lesz, mint az eddigiek. Az ellenfél ugyanis messze a legerősebb csapat lesz, amellyel az idén találkoztunk.”
Azzal kapcsolatban, hogy a Vilnius meglepően sima hazai vereséggel (47–61) kezdte a sorozatot a Szpartak Moszkva ellen, a következőket mondta a soproniak edzője: „Azon a mérkőzésen még nem játszott a litvánoknál a kiváló amerikai bedobó, Katie Douglas. A következő meccsen már szerepelt, s nyertek is a litvánok.”

Stevan Karadzic, a klub mellett segítő szaktanácsadóként dolgozó, korábban Sopronban is szerepelt kiváló játékos és szakember rögzítette a Vilnius legutóbbi, az olasz Schio elleni 71–65-ös litván győzelemmel zárult találkozóját, sőt, össze is vágott a felvételből egy szakmailag tökéletesen feldolgozható elemző anyagot az ellenfél játékából.

„A tavalyi Vilniusból hiányzik az anyai örömök elé néző center, Baranauskaite, ez veszteség a számukra. A helyére érkezett Ebony Hoffmann amerikai középjátékos, aki borzasztó erőszakosan, keményen megy a lepattanókért. Rajta kívül ott van a hat litván válogatott. A pár meccs erejéig Sopronban is megfordult Streimikyte

óriási mentális erőt, tartást ad a csapatnak, csakúgy, mint az amerikai bedobó, Katie Douglas. Vele kapcsolatban lényeges, hogy ne engedjük, hogy a meccs elején elkapja a fonalat. Csapatvédekezéssel készülünk ellene, de az első számú őrzőjének mindig hatványozottan fontos lesz, hogy fegyelmezetten védekezzen” – mondta Székely Norbert.
Saját együttese háza tájáról a következőket mondta a soproniak trénere: „Felépült, és Cegléden biztató játékkal tért vissza Ivana Matovic. Jól indultunk, ez a mai meccs egy igazi vizsga lesz, és nagyon remélem, a csapat eddigi szereplése, valamint ez a kitűnőnek ígérkező mérkőzés sok szurkolónkat megmozgat majd. Drukkereink eddig is sokat segítettek, s remélem, telt ház előtt belehajtják a lányokat a győzelembe.”
Gorbunova lendületére is szükség lesz ma este.