Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

ETO FKC: csak a jövő számít

Kézilabda - Jakab Lajos szerint szisztematikus munkával stabil NB I-es csapat építhető Győrött. Ennek alapja szerinte az utánpótlásképzés.
Jakab Lajos élete egybeforrt a kézilabdával és az ETO-val. Tízéves korában kezdett el játszani, előbb átlövőként szerepelt, majd a kapuban kötött ki. A felnőtteknél 1969-ben mutatkozott be, s egészen 1982-ig volt a győri csapat tagja. Több mint 200 NB I-es mérkőzés van a háta mögött s a válogatottságig is eljutott.

Miután felhagyott az aktív sportolással, az ETO-sportiskolában, majd az ifjúsági csapatnál lett edző. Később szakosztályvezetőként dolgozott, majd a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárának választották meg. Ebben a minőségében ott bábáskodott a győri női és férfiszakosztály egy klubbá válásánál, s két év után, 1993-ban már az „egy családhoz tartozó” Győri ETO szakosztályvezetőjeként tért vissza nevelőegyesületéhez.

Jakab Lajos 2003 végén egy kitérőt tett: a győri termálfürdő alkalmazásába állt, ám tavaly év végén az akkor már nagy nehézségekkel küszködő klubhoz visszatért, s most azon dolgozik az egyesület jelenlegi vezetőivel, hogy életben tartsák s ismét felívelő pályára állítsák a nagy múltú férfiszakosztályt.

„Az ETO az életem része, rengeteget köszönhetek a klubnak, így nem kérdés, hogy ha baj van, akkor sem fordítok hátat. Hogy milyen okok vezettek a mostani állapothoz? Nyilván lehetne sorolni naphosszat, de úgy érzem, semmi értelme annak, ha a múltat felhánytorgatjuk, esetleg sárdobálásba kezd valaki. Akkor sem foglalkoztam ezekkel a dolgokkal, mikor többen azt állították, én vagyok az egyik akadálya a férficsapat felemelkedésének. Hogy ez mennyire nem így volt, bizonyítja, hogy mikor hat éve távoztam egy időre a klubtól, akkor sem tolongtak a támogatók. Most van egy helyzet, a magam részéről sokkal inkább arra koncentrálok, hogy a jövő szebb legyen. Nyilván nem a korábbi sikerek elérésére gondolok elsősorban, de abban hiszek, hogy szisztematikus munkával egy stabil NB I-es csapatot fel lehet építeni középtávon” – mondta Jakab Lajos, aki szerint mindennek az alapja az utánpótlás.

„Egyértelmű, hogy háttérbázis nélkül nincs jövő. Kidolgoztunk egy koncepciót, mely iskolákban szeretnénk, ha továbbra is lenne kézilabda-oktatás, s mely intézmények azok, melyeket szeretnénk bevonni a kézilabdába. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy az ETO-ban kézilabdázó gyerekek megismerjék a múltat, hogy tudják, ki az a Fehérvári Zoltán, Dubánn Dénes vagy éppenséggel Iváncsik Mihály. Egy jó példa még az utánpótlás-nevelés fontosságára éppen a nyolcvanas évekbeli csapat, mely szinte egytől egyig győri játékosokból áll. Sajnos többen már nem élnek közülük, de jelzésértékű, hogy az elhunytak sírja is itt van a városban” – tette hozzá a sportvezető.

Az mindenképpen örömteli, hogy lehet még beszélni, tervezni a férficsapat jövőjéről, az már egy másik történet, hogy a munkát jelentősen megnehezíti, hogy a férficsapatnak hetente mindössze négy edzéslehetősége van a Magvassy-csarnokban...

Olvasóink írták

 • 3. tornacipő 2009. augusztus 30. 19:42
  „s vajon arról miért nem beszélek a tisztelt "szakemberek", hogy mi az oka annak, hogy a férficsapat heti két alkalomra kapja meg a Magvassy sportcsarnokot edzésre?
  szégyen, amit szijjártó meghosszabított karjai múveltek a férficsapattal”
 • 2. nasi12 2009. augusztus 29. 22:41
  „Szerintem a balhénak már vége.
  Ha a második vonalban megerősödünk, és jönnek végre a győzelmek is, akkor talán a közönség is visszatalál.
  A győzelmet soha nem kell megmagyarázni.
  Egyébként nekem nagyon tetszik az új eredményjelző tábla, a Magvassy kosárlabda csarnokban.
  Én tudnék egy gyors megoldást a férfi csapat anyagi gondjaira, amiután néhány éven belül akár bajnokok is lehetnénk.
  Csupán a sport kategóriáját kellene megváltoztatni filozófiai megoldással.
  Az új definíció így hangzik: A kézilabda, a kosárlabdasport olyan ágazata, amelyhez két kapu és két kosár szükségeltetik. A két kaput a talajra, míg a két kosarat a játéktér felett 25 méterre felfüggesztve kell elhelyezni.
  A keresztelő után már a fiuk is annyi támogatást kaphatnának, mint a KKKU-k.
  (kerek kosár körül ugrálók)”
 • 1. osztógép 2009. augusztus 29. 19:53
  „a régi sportvezetők, köztük Jakab Úr is felelős, hogy a férfi csapat ide jutott! tükörbe kellene nézni és egy kicsit gondolkodni, nem hülyeségeket nyilatkozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műfüves pálya helyett salakon

Labdarúgás - Ezerötszáz amatőr játékos vesz részt a Sopronban szervezett kispályás bajnokságban. A… Tovább olvasom