Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Nem működött az ajtó és a klíma a vonaton Szentgotthárd és Sopron között

A vasúttársaságtól megtudtuk, a klímát már megjavították.

A napokban Szentgotthárdról Sopronba indultam, s örültem, hogy a pár hónappal ezelőtt átadott, korszerű FLIRT vonatra kell szállnom. Nagyon meglepődtem, hogy a szerelvényen az egyik ajtót papírral zárták le, ráírva, hogy nem működik. Ráadásul a vonat közepén a klímaberendezés a forró nyári napon nemhogy hűtött volna, de szabályosan fűtött. A kalauz rendes volt, mert szólt, hogy ha hátrébb vagy odébb megyek onnan, akkor már kellemes hőmérséklet közepette utazhatok. Mint megtudtam, nem egyedi esetről van szó, sorban jönnek elő a FLIRT vonat hibái. Hogy lehetséges az, hogy a vadonatúj FLIRT vonatokkal ilyen hamar gondok vannak? Milyen problémák fordultak már elő, s mennyire hatékonyak a garanciális javítások?

– vetette fel a kérdést soproni olvasónk.

Mint azt a vasúttársaság illetékesétől megtudtuk, az említett motorvonat ajtaja vélhetően szoftverprobléma, azaz a számítógépes vezérlés hibája miatt nem működik, ennek javítása folyamatban van. Emellett a szerelvényen rövid ideig a négy egység közül csak az elsőben és az utolsóban funkcionált a klímaberendezés. Erről a vonatkísérők személyesen tájékoztatták az utasokat, és felajánlották nekik, hogy a vonat elején vagy végén foglaljanak helyet, ahol megfelelően klimatizált helyek állnak rendelkezésre. A hibát azóta a gyártó Stadler cég kijavította.
A GYSEV Zrt. FLIRT3 motorvonatai új, egyedi fejlesztésű típusként álltak forgalomba 2019. év elején. Egy új járműtípus forgalomba állását követő időszakban sajnos sűrűbben fordulhatnak elő különböző meghibásodások.

Ezeket a gyártó szakemberei legtöbbször helyszíni, garanciális javítás keretében tudják megoldani, általában néhány óra alatt. A GYSEV és a Stadler műszaki szakemberei napi kapcsolatban állnak egymással annak érdekében, hogy a garanciális javításokat minél gyorsabban és az utasforgalom minél kisebb zavarásával lehessen elvégezni.

A FLIRT3 motorvonatok közül három 2019. év eleje, hét vonat pedig idén április óta szállítja az utasokat. A statisztikák azt mutatják, hogy kiemelkedően jó a járművek rendelkezésre állása: a 10 új vonat összesen csaknem félmillió kilométert tett meg úgy, hogy mindössze két esetben fordult elő olyan jellegű meghibásodás, amely miatt a vonat ideiglenesen nem szállíthatott utasokat.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteher és autó ütközött Röjtökmuzsaj és Csapod között

Kisteher és autó ütközött Röjtökmuzsaj és Csapod között
A járműveket áramtalanították. Tovább olvasom