Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mélyítik az Ikva medrét

Fertőszentmiklós - Két lépcsőben, a vízügyi igazgatóság, valamint a fertőszentmiklósi önkormányzat beruházásában mélyítik a települést átszelő Ikva medrét. A várost elöntő árvizeket kívánják így kivédeni.
Az elmúlt nyáron a nagy esőzések miatt az Ikva patak háromszor is kilépett medréből. Jelentős árvizeket okozott egyebek mellett Nagycenken, Ebergőcön, Fertőszentmiklóson is. A vízügyi igazgatóság, valamint a városi önkormányzat úgy döntött, hogy a település belterületén lévő szakaszon kimélyítik a patak medrét.

– A 85-ös számú főút elkerülő- szakaszán, a hídtól a város felé mintegy ötszáz méteren a vízügyi igazgatóság, a hídtól Röjtökmuzsaj irányában ezerháromszáz méter hosszan pedig az önkormányzat végezteti el a munkálatokat – mondta el a Kisalföldnek Horváth Tibor polgármester. – A költségekből városunk ötmillió forintot fedez, a többit pedig az igazgatóság. Azt várjuk ettől a lépéstől, hogy a jövőben megakadályozhatjuk az árvízveszélyt, mivel a mélyebb mederben gyorsabban elfolyik a víz. Emellett a patak mellett lévő házak pincéjében is csökken a talajvíz.

Olvasóink írták

 • 6. kanalaskotró 2008. október 17. 13:52
  „Ez a munka egy tipikus példája a vízügyi ágazatban történő semmittevésnek, ellentételezve a súlyos milliós költségoldallal.

  Kíváncsi lennék ennek a konkrét munkának a költség elszámolására, meglepődnénk mindannyian az a sejtésem.”
 • 5. xt 2008. október 16. 19:04
  „creat
  Hát ezt mondom én is, nem csökken itt semmi. A meder alján ki lett "cserélve" 1800m hosszban kb 5m*1m keresztmetszetben vagyis összesen 9000 m3 föld - vízre. De ettől még a víztükör teteje miért menne lejjebb? Ehhez végig kéne mélyíteni a Hansági főcsatornáig (és ott még magasságkülönbségnek kell lennie jelenleg valami zsilip 2 oldalán), akkor igen, de így...csak be lett pufferelve 9000 m3 víz.
  De talán majd erre téved egy szagértő...”
 • 4. creat 2008. október 16. 18:43
  „Hát igen, eddig sem éreztem magam vizügyi szakembernek, de most már látom, hogy nem is lesz belőlem. Nem értettem meg a megoldás lényegét. Sőt kicsit sem vigasztal, hogy vannak itt hozzám hasonlóan kevésbé jártasok a témában (konkrétan xt-re gondolok).
  Most akkor hogy lesz? A város előtt csökken a vízszint egy métert mondjuk, utána meg visszaemelkedik? Gyerekkoromban ment a varázsceruza című rajzfilm, ahol mindent megoldottak avval a ceruzával...
  Én úgy gondolom, hogy továbbra is pont annyi víz fog átfolyni az új mederkeresztmetszeten, mint amennyi a kotrás elötti és utáni szakaszon. Persze én meggyőzhető vagyok....”
 • 3. xt 2008. október 16. 18:15
  „Erről én is hallottam, csak mikor már? Jó lenne többet tudni róla! Pénz nem áll rendelkezésre, vagy megint papírokra kell várni, mert ebben profik vagyunk? (Mármint, hogy különböző hivatalok elkotlanak éveket azon, amiről aztán 2 nap alatt döntenek úgy is)”
 • 2. obi 2008. október 16. 18:04
  „xt!
  Nyitott kapukat döngetsz, ugyanis LESZ többfunkciós víztározó IS! Fertőszentmiklósi származású vagyok, a szüleim most is ott élnek, ők mondták.”
 • 1. xt 2008. október 16. 17:10
  „A megoldás egy - még a város előtt - létesítendő víztározó-szerűség lenne. Attól, hogy valami mély, még nem tudom miért folyna gyorsabban a víz, a víz attól folyik gyorsabban, ha a mederfelület folyásirányban meredekebb, arról meg ugye nem lehet szó, mivel 1 km-rel arrébb nem fog majd fölfelé folyni.
  Az, hogy mély, mindössze annyit jelent, hogy a régi meder "alatt" csináltunk helyet mondjuk 1 millió liter extra víznek (az bele is folyt gondolom pár óra alatt, vagyis addig alacsonyabb volt a vízállás tényleg), fölötte pedig helyreállt az eredeti állapot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kránitz: A városvezetés adjon számot tevékenységéről!

Sopron - Az elmúlt időszakban Sopront érintően 9,3 milliárd forint támogatás megítéséléről született… Tovább olvasom