Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Korai fejlesztés: Verseny, amiből jobb kimaradni

Sopron - Keresztülzavarjuk a gyerekeket életük első évein, nem adunk időt és lehetőséget arra, hogy a saját tempójukban fejlődjenek. Röviden így sommázható annak a szakmai konferenciának az üzenete, ami tegnap kezdődött Sopronban.
 Siettetett gyerekek címmel szervezett kétnapos szakmai előadás-sorozatot a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának Társadalomtudományi és Pszichológiai Intézete. – A konferencia célja, hogy összesítsük a tudást és a tapasztalatokat a kisgyermekek gondozásával, nevelésével kapcsolatban. A tanulságok alapján ajánlásokat szeretnénk megfogalmazni a politikai döntéshozók számára is – mondta el az egyik szervező, Jávorszky Edit, a kar docense, hozzátéve: az óvodákat sem kerülte el a korai fejlesztési szemlélet, széles körben zajlik például az idegennyelv-tanítás, holott, mint az a tegnapi előadásokból is kiderült, nem érdemes siettetni a gyerekeket.

– A „siettetett gyerekek" kifejezést David Elkind amerikai gyermekpszichológus használta elsőként. Megfigyelte, hogy a gyerekek egyre többször kerülnek olyan helyzetbe, ami nem felel meg életkori sajátosságaiknak. Ennek több mint két évtizede, s a helyzet azóta csak rosszabb lett – fogalmazott előadásában a konferencia másik szervezője, dr. Vajda Zsuzsanna egyetemi tanár.

– Valóban, szinte keresztülzavarjuk a gyerekeket az első éveiken. Gondozás és nevelés helyett a „fejlesztés" lett a fő csapásirány. Pedig már maga a kifejezés is leleplező: fejleszteni ugyanis programot lehet. Az élőlény akkor fejlődik megfelelően, ha egyéni és életkori sajátosságainak megfelelően teheti. Ma mindennek célja és haszna kell hogy legyen, akkor is, ha gyerekről van szó. Ez nem csak a szülők hibás hozzáállása, ennél többről van szó: társadalmi és gazdasági kényszer. Általános jelenség, hogy a kicsiket ugyanazoknak a hatásoknak tesszük ki, mint a felnőtteket, nem vesszük figyelembe a szükségleteiket. A képességekre fókuszálunk, miközben háttérbe kerül egy sokkal fontosabb szempont, hogy a gyerek jókedvű és kiegyensúlyozott legyen. Pedig a fejlődésnek épp ez lenne a legfontosabb feltétele.

– Egészséges gyerek esetében a kicsi kori fejlődést nem lehet gyorsítani, a fejlődés egyes szakaszait nem lehet átugrani. A kisgyerek fejlődésének legfontosabb feltétele a szerető környezet, az állandóság az emberi kapcsolatokban. A gyerek siettetése ritkán hoz eredményt. Ebben a versenyben az fog győzni, aki kimarad belőle... – zárta előadását a pszichológus.

Olvasóink írták

 • 3. Rendpárti 2008. szeptember 16. 20:39
  „Köszönhető ez a sznob,nagyképű szülőknek, akik már a bölcsödében presztízst csinálnak abból, melyik gyerek milyen ruhába jár,mekkora születésnapi partija van,esetleg milyen értékű ajándékot kap!Meg azon versenyeznek,kinek a gyereke szarik előbb a bilibe!Siettet mindenki mindent, sajnos a normális szülőket is siettetésre kényszerítik,mert nem akarja,hogy a gyereke lemaradjon akármiben is!”
 • 2. alpokalja 2008. szeptember 16. 11:25
  „Igen!!!

  Minek is kellene sok okos és kiegyensúlyozott gyerek, akkor nem lenne szükség "gyerekagyturkálókra".
  A mai kor elvárása:
  -hagyjuk a gyerekeket had csinálják azt amit akarnak
  -ne mi szülők "tanítsuk" őket hanem majd a dadus az óvónéni meg a tanárok és persze a társai,hisz a vegyes csoport olyan jó(így persze kényelmes mert nincs felelősség)
  -ha valami gondunk van elmegyünk "orvoshoz" majd az megoldja(a jó fenét,csak körül kell nézni,és látható mit oldanak meg)
  Kedves szülők ne dőljetek be ennek a maszlagnak!!!!
  A gyerekeket játékososan olyan dolgokra lehet megtanítani amiről mi szülők nem is álmodhattunk(mert elhallgatták őket)
  Ne engedjétek magatokat megvezetni olyan embereknek akik pozícióból beszélnek.(ne legyen számotokra egy ilyen konferencia irányadó)
  Keressetek a neten kutakodjatok,tegyetek fel magatoknak kérdéseket,és válaszoljatok rá Ti.
  Próbáljatok a gyerekek fejével gondolkodni!!!
  De ebben az esetben elég ha csak gondolkodtok!!!!”
 • 1. Blaze 2008. szeptember 13. 11:34
  „Kicsit félreérthető a cikk, mivel keveri a szezont a fazonnal. A korai fejlesztés tudtommal a sérült gyermekek korai fejlesztése, hogy minél előbb utolérjék egészséges társaikat a fejlődésben. Ezt addíg kell elkezdeni, amíg végleg le nem maradnak, ezért is nevezték el így. Amiről a cikkben szó van, az tényleg káros lehet egy gyermek fejlődésére, de ezt zsenineveldének hívják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híd utca: a közigazgatási hivatal elutasította a kisajátítás

Sopron - A megyei közigazgatási hivatal elutasította az önkormányzat által kezdeményezett, Híd utcai… Tovább olvasom