Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Költséges a kijózanítás

Sopronban évente közel háromszázan kerülnek különböző fokú alkoholmérgezéssel az Erzsébet Kórházba. Külön detoxikáló nincs, ezért a pszichiátriai osztályon egy négyágyas kórterembe kerülnek a „betegek”.
A magyar egészségügy hivatalosan nem ismeri a „kijózanító" intézményét, annak ellenére, hogy a kimutatások szerint mintegy 25 ezerre tehető azok száma, akik nem ismerik a mértéket és elveszítik önkontrolljukat, végül pedig a detoxikálókban végzik. Olyan intézményben, amely elvben nem létezik. A gyakorlatban azonban igen, hiszen szinte mindegyik kórházban van olyan részleg, ahol foglalkoznak az alkoholmérgezésben szenvedőkkel.

– Itt, a pszichiátriai osztályon, de egy elkülönített négyágyas kórteremben kezeljük a hozzánk behozottakat – mondja dr. Grubits János, a neurológiai osztály főorvosa, a kórház általános orvosigazgató-helyettese.
A társadalombiztosítás megtéríti az orvosi eljárás költségeit, de az elhelyezést, az ápolást figyelmen kívül hagyja.
A korábbi gyakorlat szerint a kijózanításért fizettek a detoxikálóban kezeltek. Már aki feladta a számára kiküldött csekk ellenértékét. Általában azonban „elfeledkeztek" róla.

Egy-egy kezelés költsége attól függően, hogy milyen mértékű az alkoholmérgezés, és milyen vizsgálatokat igényel – előfordulhat például sérülés gyanúja és akkor röntgen, vagy CT következhet – elérheti a 20-50 ezer forintot is.

A szakemberek szerint, ha a véralkohol szint eléri a 4,5 ezreléket, az már halálos lehet, de Grubits doktor találkozott olyan beteggel is, akinek 7 ezrelék alkohol volt a vérében és mégis túlélte. Persze nem kell ennyit inni, hogy valaki megérezze az elfogyasztott alkohol hatását. Már 1,5-2 ezrelék is magatartászavarokat idézhet elő, attól függően, hogy ki, mennyire bírja az alkoholt.

A soproni kórházban sokat tudnának mesélni dühöngő, kiabáló, agresszív kezeltekről. Az ilyenek lecsillapítása, megszelídítése sokszor szinte megoldhatatlan feladat a „könnyűsúlyú" ápolónők számára.
– A detoxikálóba kerültek között akad minden társadalmi rétegből – folytatja a főorvos. – Ilyen szempontból nincs különbség az emberek között. Ami viszont megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a stagnáló létszámon belül egyre több fiatalt – közöttük diákot – hoznak be. Azon is érdemes tűnődni, mennyi ember munkája szükséges ahhoz, hogy az önkontrollját veszített ember az utcáról a kórházba kerüljön és józanul távozzon.

Az esetek többségében szükség van rendőrök, mentősök, ápolónők és szakorvosok közbeavatkozására. Minimum nyolcan-tízen foglalkoznak a „beteggel", esetleg más rászorult(ak) rovására.
Sopronban csak ritkán fordul elő, hogy a detoxikáló mind a négy ágya foglalt legyen. Ha mégis többen vannak, akkor az igazi betegek közé kerülnek, ami egyáltalán nem szerencsés, de más megoldás nincs. Akik az Erzsébet kórházban élik meg a kijózanodás pillanatait még szerencsésnek mondhatják magukat, mert – sok detoxikálóval ellentétben – emberhez méltó, kulturált körülmények között kezelik őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni alkotók sikerfilmjei

Dercsényi Dezső Sajtódíjban részesült a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiójának alkotógárdája.… Tovább olvasom