Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Fertőzés okozhatta halálát

A sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetben vasárnap reggel elhunyt elítélt alapbetegsége – asztmája – és halála nincs ok-okozati összefüggésben – tudta meg a Kisalföld.

Lapunk információi szerint Z. Zs. 27 éves elítélt halálához keringésének összeomlása vezethetett, amit egy súlyos, ám gyakorlatilag tünetmentes vírusfertőzés okozhatott. Vélhetően ez húzódhatott a fiatalember szívére. Ezt az értesülésünket a büntetés-végrehajtás orvos ezredese, dr. Heylmann Katalin sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.
Dr. Heylmann Katalin hangsúlyozta, minden fogva tartott halála rendkívülinek minősül, ezért két szakértő jelenlétében boncol az igazságügyi orvos.

Különleges kórkép, rendkívüli eset

A szerdai boncolás azt állapította meg, hogy a sopronkőhidai börtönben elhunyt fiatalember alapbetegsége és halála nincs ok-okozati összefüggésben. A halál okáról az orvos-ezredes részleteket nem mondott, annyit azonban elárult: különleges, főleg fiatalemberek körében előforduló kórkép vezetett Z. Zs. halálához. „Ez bárkivel előfordulhat" – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a sopronkőhidai cellatársakat érinti-e mindez, illetve tartani kell-e valamiféle következménytől, dr. Heylmann Katalin egyértelmű és határozott nemmel válaszolt. „Erről szó sincs" – mondta nyomatékkal.

Bereczki Zsolttól, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának osztályvezetőjétől a tegnap délután Budapesten tartott sajtótájékoztatót megelőzően megtudtuk, hogy Z. Zs. börtönben kapott kezelését megfelelőnek találta a vizsgálat.
Úgy tudjuk, a hajnali fél hatkor tett körletfelügyelői értekezleten Z. Zs. még aludt. Hat óra után ébredt és rosszullétre hivatkozott. A sopronkőhidai intézet nyilvántartása szerint ezt 6.20-kor jelezte is. Az ápolószemélyzet hörgőtágítót, harminc perc eltelte után pedig gyulladáscsökkentő injekciót adott be a betegnek, aki az asztmára szedett gyógyszereit egyébként magánál tarthatta a zárkában is. A jegyzőkönyvekben szerepel az is, hogy Z. Zs. később a saját lábán ment le a földszintre, ahol hirtelen összeesett – és meghalt.

A sopronkőhidai intézetben történt szomorú haláleset ügyében a győri katonai ügyészség is vizsgálatot folytat. Pk arra keresik a választ, hogy pontosan mi és mikor történt azon a Z. Zs. számára tragikus reggelen a fegyházban. A szigorú rend szerint működő intézet naplójának bejegyzései szerint ugyanis 6.20 órakor jelezte az elítélt a rosszullétét, az egészségügyi személyzet bejegyzésének időpontja viszont egy órával későbbi.

Korábban:

Asztma okozta az elítélt halálát? (2002-08-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztma okozta az elítélt halálát?

Vizsgálóbizottság indult Sopronkőhidára. A szigorúan őrzött fegyház és börtönben azt kell a… Tovább olvasom