Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Ezrek kóstolták a borokat a Soproni Borünnepen

Ezrek látogattak ki a XIX. Soproni Borünnep négynapos programkavalkádjára, amely hétfőn este ért véget.


Ragtime 2011-ben?

– A borünnep látogatottsága az előzetes reményeket is túlszárnyalta ideiglenes helyszínén, a kisvárkerületi parkolóban.  Az önkormányzat, a holding és a Bormarketing-műhely támogatására is szükség volt – mondta el portálunknak Vörös Péter főszervező, a soproni fúvósok titkára.

A borünnep négynapos programja a házigazda-rendező Sopron Város Fúvószenekara műsorával ért véget. Fotó: Magasi
A borünnep négynapos programja a házigazda-rendező Sopron Város Fúvószenekara műsorával ért véget. Fotó: Magasi

–  A négy nap során több ezren keresték fel a borosgazdák pavilonjait, s élvezték egy-egy pohár kitűnő bor mellett a fellépő fúvós- és más zenekarok, táncegyüttesek műsorát, vagy épp a régen látott barátok, ismerősök társaságát. Jellemző a borünnep népszerűségére, hogy amikor zivatar miatt kiürült a helyszín, az eső elállta után alig tíz perc alatt újra teljesen benépesült a borospavilonok és a színpad környéke.Vörös Péter hozzátette: még be sem fejeződött az idei borünnep, amikor megkeresték a világot bejárt Budapest Ragtime Bandtől. A megbeszéltek szerint a 2011-es Soproni Borünnepen ragtime-napot is tartanak a stílus neves hazai és külföldi reprezentánsaival. Ez új színfolt lesz a jövőre jubiláló, huszadik borünnep történetében, hiszen ragtime-együttesek még sosem léptek színpadra a borvidék termését bemutató rendezvényen.


Korábban:

Ünnepélyes keretek között nyitották meg pénteken a XIX. Soproni Borünnepet. Fotók a helyszínről.

Sopron Város Fúvószenekara műsorával és az Európai Borlovagrend soproni legátusának felvonulásával kezdődött meg pénteken a pünkösdhétfő estig tartó borünnep a kisvárkerületi parkoló területén.

Huszonnégy borosgazda terméseit kóstolhatják az érdeklődők, zenés és táncos műsorfolyam kíséretében. Fodor Tamás polgármester megnyitóbeszédében örvendetesnek nevezte, hogy Sopron, a kékfrankos fővárosa a borfogyasztási kultúra népszerűsítésében és a hagyományok őrzésében is dicséretes módon kiveszi a részét.

Soproni borünnep - Fotó: Torma Sándor


– A jeles soproni borok vidám seregszemléjén túl van mit ünnepelnie a borvidéknek? – kérdeztük Nagy Józsefet, a hegyközségi tanács titkárát.


A pünkösdhétfő estig tartó XIX. Soproni Borünnepen a borvidék teljes választéka megkóstolható. Fotó: Magasi
A pünkösdhétfő estig tartó XIX. Soproni Borünnepen a borvidék teljes választéka megkóstolható. Fotó: Magasi

– Mint minden más hazai borvidéknek, a soproninak is gondot okoz az értékesítés. A meglévő borkészletek, valamint az olcsó külföldi borok miatt a piac telített – válaszolta a szakember.

– Sújtja a termelőt a szőlőművelés és borkészítés költségeinek emelkedése is, gondoljunk csak a gázolaj árának folyamatos növekedésére. Ráadásul a bor árában – pontosan a túlkínálat miatt – nem is érvényesíthetők a többletköltségek. Viszont akadnak kedvező jelek: vannak borászaink, akik felvásárolják az elhanyagolt szőlőterületeket, s uniós támogatással korszerűsítésre, új ültetvények telepítésére is gondolnak. Ezek alapján is reméljük, a szép múltú Soproni borvidék dicséretes jövő elé nézhet.

Megnyitották: Huszonnégy borosgazda terméseit kóstolhatják az érdeklődők az idei borünnepen. Fotó: Magasi
Megnyitották: Huszonnégy borosgazda terméseit kóstolhatják az érdeklődők az idei borünnepen. Fotó: Magasi

A borünnep szombati, vasárnapi és hétfői programja délután 3 órától kezdődik. Hazai és külföldi fúvószenekarok, könnyűzenei együttesek, táncegyüttesek váltják egymást a színpadon, de vasárnap este 8-kor cigányzenekar is színpadra lép. A borünnep zárásaként, hétfőn este 8-kor a rendező Sopron Város Fúvószenekara ad koncertet.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. levi-levi 2010. május 28. 22:49
  „Jó hely lehetne a Deák tér városi rendezvények lebonyolításához ,ha az emberek vigyáznának a környezetre is , tudnának viselkedni sajnos még nem tartunk itt.
  De azzal is egyetértek, hogy nagyon szűkös, zsúfolt a Fő tér és a jelenlegi helyszín is.
  Az Ógabona tér a Színházig lezárható a forgalom elöl pár napra , tágas nincs zöld sem ,szerintem nem rossz ötlet.”
 • 40. Virgács1 2010. május 28. 18:55
  „Szerintem a Deák teret ilyen jellegű rendezvénye nem szabad felhasználni, mivel az emberek többsége "sajnos" ésszel nem éri fel, hogy vigyázzon a környezetére.
  Engem az döbbentett meg a legjobban, mikor sport eseményen voltam a sport centrumban és több embert is láttam, hogy a szemetet elszórja és a szotyolát köpködte össze- vissza a sport létesítményben.Vajon otthon is ezt csinálja? Szólni nem lehet nekik, mivel leordítják a fejedet. Magyarország 2010!! Itt tartunk.”
 • 39. c77 2010. május 28. 17:41
  „38
  Segitettem volna Neked!”
 • 38. Filtec 2010. május 28. 15:02
  „ 
   
   
   
  Pár napja a Deák-téren leültem 10 percre egy padra a pancsoló (szökőkút???) közelében.

  Egy hülye gyerek ész nélkül szórta a szemetet, kavicsot, földet, füvet a vízbe.

  Egy bácsi rászólt, hogy talán nem kéne beledobálni, mi lenne, ha minden gyerek ezt tenné?

  Hát a <moderálva> apja ott ült a másik padon, jó leordította a bácsi fejét, hogy mi köze, meg az az ő poronytya. Azt hittem nekimegy a bácsinak. Én biztosan földbe döngöltem volna az apukát, ha csak kezet emelt volna a kisöregre.
  Nevelje már meg a saját gyerekét.
   
   ”
 • 37. barbekju 2010. május 26. 18:54
  „A növényzetből biztos nem sok maradna, de sajnos most sem vigyáznak túlzottan a térre... :(
  Meg gondot okozna, mint helyszín a sok lakó miatt is.”
 • 36. c77 2010. május 26. 18:01
  „32es 35ötös
  Nálam "5"ötösre "vizsgáztak! Köszi.”
 • 35. soproni 2010. május 26. 16:31
  „34.Sajnos nálunk nem csak rendezvények ideje alatt tevékenykednek a zöld növényeket ellenfélnek néző vandálok.
  muskátli! Van olyan az életedben ami a kedvedre való?”
 • 34. Lárika 2010. május 26. 15:58
  „Méreténél fogva jó lenne a Deák tér, de szerintem a növényzetből nem sok maradna egy 3-4 napos rendezvény után :-(((((”
 • 33. barbekju 2010. május 26. 13:30
  „Bocsánat, valami oknál fogva kétszer is rosszul írtam a kóstol szavunkat....”
 • 32. barbekju 2010. május 26. 13:27
  „Én nem nagyon értem ezt a hozzáállást. Ha nincs a városban semmi az a baj, ha van az a baj.
  Igenis kellenek az ilyen rendezvények. Elég bátor megszólalás az, hogy egy borvidéket és annak borait összességében lehúzza valaki. Főleg úgy, hogy nem is ért a borokhoz.
  Arról van szó, hogy tényleg nem kötelező elmenni bizonyos rendezvényekre, amit nem érez közel magához az ember. Lehet, hogy kevés volt a hely, lehet, hogy voltak kevésbé jó zenekarok és az is lehet, hogy idén nem sikerültek a legjobban a borok, de nem minden évben ugyanolyan a termés és a minőség sem. Egyik évben jobb, máskor esetleg rosszabb. Az ember kimehet megkóstólhat borokat, és ha nem ért hozzá, akkor is eldöntheti, hogy ízlett -e neki vagy sem. De ha nem, az még nem jelenti azt, hogy ilyen negatívan kell nyilatkozni a borokról. Igenis vannak jó borok Sopronban, és a megítéléshez, mármint az ilyesfajtához, nem árt tisztában lenni a soproni borok és borászat helyzetével. Mondom ettől függetlenül is megállapíthaja valaki, hogy neki ízlett vagy sem adott bor. De ahhoz, hogy ilyen erőteljesen ítélkezzen valaki, ahhoz végig illik kóstolni a pincészetek borait és érteni is hozzá. Ettől függetlenül jók az ilyen rendezvények. Ha másra nem kikapcsolódásra és arra, hogy megkóstólva a haza termelők borait, eldönthessük, hogy melyik pincészethez menjünk bort vásárolni, ha akarunk. Ha meg nem akarunk, akkor lehet más tájak borait megvenni. Ezzel sincs baj. A probléma a hozzáállással van. Mindig lesz, hogy valami nem tökéleltes, mert olyat lehetetlen csinálni, hogy minden mindenkinek megfeleljen, de tudni kell, hogy hova megy az ember mielőtt elindul. Ha bizonyos dolgokra nincs felkészülve, akkor más kikapcsolódási lehetőséget kell választani. De az nem hozzáállás, hogy gondolkodás nélkül szidunk.... Van, akinek a pap, van akinek a papné.... Ez nem baj, különbözőek vagyunk, de meg kell találni a véleményünk kinyilvánításához a megfelelő hangnemet.

  Az valóban jó ötlet, hogy a Deák teret is használhatná a város a jövőben ilyen rendezvények helyszínéül. Fel van újítva, nagy a hely, lehetőség bőven adott. Reméljük talán másnak is eszébe jut majd.”
 • 31. muskátli 2010. május 26. 09:54
  „30/

  oda meg végképp nem megyek! Akik ott csápolnak egész éjjel, na azokról föleg megvan a véleményem. De inkább nem fejtem ki, mert meg leszed eddve itt.”
 • 30. Filtec 2010. május 26. 08:23
  „Én sem szeretem a borokat. Nem csak a soproniakat, semmilyet sem.
  De nem szólom le. Van, akinek ízlik, és ezt tiszteletben tartom.
  Ezen a borvidéken, talajon, éghajlaton nem olasz, nem Tokai borok teremnek.
  Ezt tudomásul kell venni.

  Tömegről! Pl. Volt Fesztiválon nincs tömeg? Ott még a nyakadba is hánynak, ellopják a bakancsodat, sátradat...”
 • 29. Cloeon_dipterum 2010. május 25. 23:32
  „Soproni Sör és Soproni Borvidék... Ami soproni az már csak jó lehet! :)”
 • 28. Odenburg 2010. május 25. 23:20
  „Nem tartjuk jó ötletnek a helyszín kiválasztását.
  Nagyon bezsúfolják a tömeget kis területekre, mind a hétvégén is
  Van a városnak szép hosszú Deák tere, az iskolától a Mátyás K. utcáig mind két oldalon le lehetne zárni az utcákat, és a kereskedők - bor utcáját kialakítani a rendezvények idejére.
  A Deák téri iskola előtti téren lehetne a nagy színpad, megszűnne a tolongás, zsúfoltság.
  A Fő tér felújítása után sem tenném be a rendezvényeket, mert nagyon kicsi zsúfolt a hely, sokan ezért nem látogatják a város rendezvényeit.
  Pedig jók az ilyen rendezvények , szinvonalasabb előadokkal még több érdeklődött lehetne kicsábitani.A Pannon muszikusok is jók voltak.”
 • 27. Cerwin 2010. május 25. 18:39
  „Nagyon sok a közhely a soproni borokkal kapcsolatban. Nemzetközi borversenyeken is van nyertes soproni bor. Konkrétan a Weningernek és a Ráspinak biztosan tudom, hogy van.
  Az nem borszakértő, aki lebecsül egy egész borvidéket...”
 • 26. c77 2010. május 25. 17:47
  „Szerintem a Tasner úr bora "5"-ös.”
 • 25. bonnita 2010. május 25. 16:58
  „Szerintem senki sem állítja,hogy a soproni borok a világ élvonalába tartoznak,..na és???
  Hagyományokat kéne teremtenünk,hogy élhetőbb és boldogabb országban éljünk.”
 • 24. edriana 2010. május 25. 16:58
  „Komolyan egyre kíváncsibbá teszel,mert nekem még életemben nem volt "szerencsém" ennyire negatív emberhez!
  Lassan kezdelek megsajnálni.De most komolyan az ércelődést félretéve,nem szabad ennyire negatívan élni az életet!Hidd el ha kicsit nyitottabb vagy a dolgokra mindjárt szebbnek tűnik minden! Én 600 ft-ért vettem 1 dl bort(drágán) nagy volt a tömeg és mégis nagyon jól éreztem magam kinn a barátokkal!”
 • 23. muskátli 2010. május 25. 16:26
  „11/Edriana

  Hát jobb is hogy nem megyek ilyen tömegbe ahol mindenki mindenki orra alá fingik, és még bocsánatot sem kér. A borok minöségéröl meg inkább ne is beszéljünk. Nem vagyok borivó, viszont vannak az ismeretségi körömben borszakértök akik nagyot röhögnek a soproni borokon. De a tisztelet úgy követeli hogy helyben inkább dicsérni kell, de a borosok háta mögött már más a véleményük. Én ezt nem tartom megfelelö viselkedésnek, ezért nem jutunk semmire, mármint az ország. Ezt nevezem seggnyalásnak. Ha nem tetszik valami, akkor inkább szemtöl szembe megmondom, nem igy. De mindegy, ez nem az én gondom.
  A nagy tömeg meg biztos jól jön a zsebtolvajoknak is. Ilyen tömegben nem is kell nekik megeröltetö munkát végezniük, föleg ha a kiszemeltek már egy kicsit másabb állapotban vannak.
  Vannak persze az ilyen rendezvényeknek tisztességre méltó látogatói is, az biztos. Viszont rengeteg a csöcseléknek nevezett osztályból jött is. Ilyen helyre tényleg nem szivesen megyek, az biztos.”
 • 22. pantani86 2010. május 25. 11:18
  „A magam nevében köszönöm a Fúvószenekarnak a szervezést, és a jó bulikat!
  Alkoholisták, részegen hőbörgők, homelessek, meg barmok pedig máskor is ott lesznek a városi rendezvényeken...ha meg biztonsági szolgálat lenne, aki figyel a rendre, az lenne a baj...
  És az hogy nem valami harmadrangú "megasztáros_szintipoppos_celebes_magyar_roma_hakni beütéssel" típusú zene volt, kifejezetten azt érte el nálam, hogy kilátogattam minden nap egy pohár finom borra...más városi eseményekre a "kultúrgatyi" miatt már el se megyek.
  A helyszín néha kicsit tényleg zsúfolt volt, én spec élveztem, hogy "él" a város.
  Ezúton is gratulálok Sterlik Dávid barátomnak a 2009-es Sterlik Kékfrankos Rozéjáért, méltán lett a város legjobb rozéja!:)”
41 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírokat rongáltak Nagycenken

A vázából ellopták a virágot, hiába a jószándék - fogalmazott beszámolójában a nagycenki kluboldalon… Tovább olvasom