Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Egyedi öltözet, kinézet az iskolákban

A kihívó öltözékért szólnak a pedagógusok, de nincsenek komoly tiltások a házirendben.

A köpenyt túlzásnak tartanák a diákok, de szerintük a tanár jelezheti a megjelenésre vonatkozó kritikáját. A piercinget néhol engedik, másutt tiltják.

Nemrégiben felmerült a kérdés, jogában áll-e az iskolának szabályozni tanulói megjelenését, kinézetét, öltözetét. Utánanéztünk, a közoktatásról szóló törvény szerint a ruházkodás, a hajviselet alkalmas arra, hogy véleményt fejezzen ki, de a tanulót megilleti a véleménynyilvánítás joga. Mivel a törvény általánosan fogalmaz, többnyire az adott intézmény házirendje az irányadó.

– Általános iskolában a műkörmöt, a festett hajat nem nézték jó szemmel – mondta Bellák Dóra, a Szent Orsolya-iskola növendéke. – A gimnáziumunk házirendje szerint piercing és tetoválás nem lehet a tanulókon. De nálunk nem jellemző az extremitás, a többség nem a külsejével akar kitűnni – fogalmazott.

A rendszerváltáskor megszűnt iskolaköpeny bevezetését már többször szorgalmazták. Főleg azért, mert elfedi az öltözéken is megmutatkozó társadalmi különbségeket. ˝A köpenyt túlzásnak tartom, de talán tompítana a cicomán. A vas- és villamosipari szakképzőben nem voltak szigorú szabályok, de nem szerették a kihívó ruhát, a feltűnő sminket a lányokon. Az iskolai előírások szerintem helyénvalóak, mert az intézményt a tanulói alapján is megítélik – fogalmazott a már egyetemista Zoli.

Tóth Anett úgy érzi, egyéniségéhez hozzátartozik a piercing és a tetoválás. Barátai, Szeremlei Szilvia, Füzi Sándor és Orbán Balázs is osztják a lány véleményét. fotó: Magasi
Tóth Anett úgy érzi, egyéniségéhez hozzátartozik a piercing és a tetoválás. Barátai, Szeremlei Szilvia, Füzi Sándor és Orbán Balázs is osztják a lány véleményét. fotó: Magasi

– Nálunk a Handlerban megengedő a házirend, az utcán viszont rácsodálkoznak a járókelők az átlagosnál eltérőbb viseletre. Külföldön elfogadóbbak az emberek. Nekem tetszik, ha az emberek vállalják az egyéniségüket, és szeretem, ha senki nem a külső alapján ítél. Én sem vagyok hétköznapi, a tetoválásaim és a szemöldökömben, a nyelvemben lévő piercingek mind hozzám tartoznak. A hajam sem átlagos – nyilatkozta Tóth Anett.

– Nem vagyunk szigorúak a diákjainkkal. Divattervezőket, fodrászokat képzünk, a kreativitás a tanulók külsejében is megmutatkozik olykor. Elvárás azonban, hogy mindig az alkalomhoz illően jelenjenek meg, iskolába illő külsőt öltsenek – mondta Steinbach Mária, a soproni Handler-iskola igazgatóhelyettese. 

Olvasóink írták

 • 10. jánosi 2009. november 12. 21:28
  „Ezek a mai fiatalok ................. pont olyanok, mint mi voltunk. Csak ők most, mi meg régen. Ez a baj !”
 • 9. lackojr 2009. november 12. 20:16
  „Ez egy hülye divat ami jelen korunkban hódít...A mai fiatalok nem nagyon veszik észre milyen idétlenül néznek ki.Majd pár év múlva mindegyik mikor visszaemlékezik erre a serdülő időszakára vagy visszanézi a képeket,elszégyelli magát...Tapasztalat.Köpenyt vissza!”
 • 8. blanyiza 2009. november 12. 14:15
  „Na nem mondom, nálunk is vannak eléggé kitűnő egyéniségek, de a köpenyt azért nem vezetném be. Egyrészt, mert az ésszerű határokon belül simán lehet normálisan, visszafogottan öltözködni, másrészt így a diákok csak jobban lázadnának. A tetoválással és a piercinggel sincs semmi bajom, ha ízléses, de azért magamnak nem csináltatnék. A hajfestésről meg annyit, hogy aki szeretné, csinálja, de ezt is csak ésszerűen. Se a diáknak nem jó, ha a lila/zöld/kék..stb. haja miatt esetleg figyelmeztetést kap, a tanárnak se, mert feleslegesen kell írnia:)”
 • 7. hozsuzs 2009. november 11. 20:45
  „miért durva a köpeny? Lányomék sulijában van, 4. osztályos és szereti. (a hasznáról nem is beszélve). A gimisek is hordják, mert jópofa szabású, a trendi cuccokhoz is megy. Sokszor figyelem az utcán, hogy nem a szép lányok csúfítják el magukat a túlzott piercinggel, tetkókkal, lehetetlen frizurákkal...így legalább őket is megnézik. Amíg az ember fiatal, minden áron EGYÉNISÉG akar lenni, ezért különböző divatirányzatokat követ (majmol), ami által máris nem egyéniség. Nem gondolnak bele, hogy ez a kor elmúlik, ahogyan a divat is, de a testmódosítások nyomát nehéz lesz eltüntetni pl. milyen lesz a fülcimpája annak aki üdítőskupaknyi lyukat tágít benne?”
 • 6. Shaki 2009. november 11. 18:28
  „Na igen, és a kedvencem a csőgatya! Ha jól áll, ha nem, mindenki ezt hordja. De hogy a 90%nak lasponya segge lesz a gatyában, nem érdekes, ez a divat!Igazán szép lányokat tesz összességében tönkre a hüle divat! De a pénz beszél, nemde?:)”
 • 5. cilfux 2009. november 11. 18:21
  „szerintem már a túl színes öltözködést is tiltani kéne. elképesztő hogy milyen színekben tudnak egyesek megjelenni. neon-tól elkezdve a csillogós anyagokon át a sok kis hülye ábrákig :D Meg a lányokon azok a rikító színű szűk gatyák is elég idétlenül néz ki.”
 • 4. Intel 2009. november 11. 17:35
  „Azért a köpeny durva lenne...
  Nem ez ellen kellene tenni...”
 • 3. zÖldike 2009. november 11. 16:02
  „Nekem át kellett festetnem a hajamat, mert nem "tetszett" az egyik tanárnak... De azt nem vettem észre, hogy másnak szóltak volna miatta... de erről annyit, hogy amíg nem a sulinak a színvonalát rontják, addig szerintem tökminegy, hogy hogy néz ki egy diák. attól még nem rontják a suli hírnevét, mint ahogyan nekem mondták... szóval így erről ennyit...”
 • 2. józanparaszt 2009. november 11. 14:18
  „ha már az eszével nem tud kitünni...”
 • 1. taimagic 2009. november 11. 12:24
  „Igen, vezessék be újra a köpenyt! Nálunk volt általános iskolába és senki se halt bele.
  A piercinget, tetoválást, hajfestést és a mobiltelefont 18 év alatt törvényben tiltanám.
  Amúgy se értem, hogy egy szép női testet miért kell így elrondítani.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kárt okoznak az elszaporodó rókák

Megszaporodott a rókák száma a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén. A szakemberek szerint… Tovább olvasom