Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Egyik zsebből a másikba megy a törlesztés

Csorna - A csornai önkormányzat egészségügyi intézménye ötvenmillió forinttal tartozik a város fűtőcégének, amely így anyagilag megrendült. Az önkormányzat – a fenntartó és tulajdonos – ígéri a kifizetést.
A csornai Margit kórház közel ötvenmilliós adóssága már-már a Csornahő Kft. működését veszélyezteti. Erről Szabó István, a cég ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Kisalföld január 4-i számában. Az önkormányzat ígéri az összeg megfizetését.

Az ügy érdekessége, hogy a Margit kórház önkormányzati fenntartású, a Csornahő Kft. pedig száz százalékban városi tulajdonban van. Az adósság megtérítésével tehát az önkormányzat egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt. Így fogalmazott lapunk érdeklődésére Turi György polgármester is.

– Érdekes a helyzet, de mindenképpen rendezni kell – mondta elöljáróban. Azt ugyanis nem engedhetjük meg, hogy az egyik városi társaság egy másik városi intézmény miatt kerüljön nehéz helyzetbe.

Csornahő: A kft. működését veszélyezteti a kórházi adósság.

– Többször tárgyaltunk már a kft. vezetőjével és ígéretet tettünk a tartozás kifizetésére. Ezt a célt szolgálja többek között az egymilliárd forintos kötvénykibocsátás is. Mihelyt a pénz megjelenik a számlánkon, ismét egyeztetünk a Csornahővel. Mivel mindkét félnél az önkormányzat a fenntartó, illetve a tulajdonos, vélhetően születik megegyezés.

A Margit kórház „csornahős" adóssága több éve halmozódik, mára megközelítette az ötvenmillió forintot. Emiatt a kft. kénytelen volt negyvenmillió forintos folyószámlahitelt felvenni.

A Kisalföld 2005 márciusában arról számolt be, hogy a kórház már 27 millió forinttal tartozik a hőszolgáltatónak. Az összeg egy év alatt halmozódott fel. Gondok persze korábban is jelentkeztek, de az intézmény év végére mindig rendezte adósságát. A nehéz helyzetben a Csornahő akkor 20 millió forintos működési hitelt vett fel. Ezt követően a képviselő-testület többször is tárgyalta a kórház adósságállományát. 2005 szeptemberében arról írtunk, hogy a kórház, ha lassú ütemben is, de megkezdte a törlesztést.

kórház: Az önkormányzat kifizeti a felhalmozott fűtésszámlát.

2006-ban a hátralék összegéből 11 és fél millió forint átutalása történt meg a képviselő-testület határozata alapján. A fennmaradó adósság törlesztésére 2007 végéig vállaltak garanciát.

Ma már tehát közel ötvenmilliós az adósság. És hogy a hőszolgáltató továbbra is működőképes legyen, szüksége van a pénzre. A kötvénykibocsátással várhatóan megoldódik a helyzete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverarzenál és náci jelképek egy osztrák férfinál

Hegyeshalom-Vág - Különféle lőfegyvereket, és II. világháborús katonai könyveket, jelképeket is… Tovább olvasom