Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Sikkasztás miatt két év felfüggesztett a volt mosonmagyaróvári igazgatónak

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig enyhítésért fellebbeztek.
A Mosonmagyaróvári Járásbíróság elsőfokú ítéletében társtettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt dr. K.T. I.r. vádlottat két év végrehajtásában öt évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ötszázezer forint összegű pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat pedig egy év hat hónap végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és háromszázezer forint összegű pénzbüntetésre ítélte.

A keddi tárgyalásról itt írtunk >>

A bíróság ítéletével a vádlottakat kártérítés és a bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, valamint rendelkezett a bűnjelekről is.

A vádirat szerint a terheltek közösen, jövedelmüket és mindennapi életvitelüket vagyon elleni bűncselekményekkel egészítették ki, illetve tartották fenn egy elsősorban oktatási tevékenységre létrejött alapítványon keresztül, melynek kuratóriumi elnöke K. T. volt. Az alapítvány által létrehozott Nemzetközi Gazdasági és Üzleti Szakközépiskola (NGÜSZKI) igazgatója felváltva az első- és a másodrendű terhelt volt, az intézmény bankszámlája felett 2009 februárjától egészen 2015 áprilisáig külön-külön, önállóan rendelkeztek. 

A vádlottak 2010. szeptember elseje és 2015. április tizenötödike között egymás tevékenységéről tudva, a központi költségvetésből, a fenntartón keresztül a szakközépiskolának folyósított pénzből és egyéb bevételekből álló vagyon egy részét jogtalanul eltulajdonították, illetve azzal sajátjukként rendelkeztek. Árukat és szolgáltatásokat vásároltak a szakközépiskola nevében, illetve pénzéből. Ezt saját vagyonuk gyarapítására vagy személyes kiadásaikra használták fel, illetve amelyekkel a kizárólagos érdekeltségi körükbe tartozó betéti társaság vagyona növekedett – szól a tényállás. 

A vádirat szerint K. T. és társa összességében 19.761.037 forinttal rendelkeztek sajátjukként vagy tulajdonítottak el a szakközépiskola rájuk bízott bankszámlájáról. Ebben a férfi társa az elsőrendű terhelttel több mint 11,7 millió forint erejéig vett részt. A vádlottak a szakközépiskolának okozott kárból 1.895.875 forintot megtérítettek. Ezzel együtt elrendelték a vádlottak ingatlanának vagyoni zár alá vételét.

A bíróság a vádirati tényállás minden vádpontját megalapozottnak találta és az ítélet indokolásában rámutatott arra, hogy az elsőrendű vádlott által létrehozott alapítvány, valamint a szakközépiskola is végig a vezetése vagy irányítása alatt működött. Az alapítvány alapító okiratban foglalt célja, hogy létrehozza a szakközépiskolát és oktatási valamint oktatásszervezési tevékenységet folytasson.

Az alapítvány az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésérre jogosult, azonban a vádlottak ezt a jogszabályban meghatározott kört túllépték. A bíróság megállapította, hogy minden más célból felvett pénz a vádlottak vagyonának gyarapítását és szükségleteik kielégítését szolgálta.

A bíróság e körben nem fogadta el a vádlottak azon védekezését, mely szerint adminisztrációs hiba történt, és a könyvelés, valamint a számviteli fegyelem szabatos értelmezéséből fakadt a szakközépiskolát ért kár. A bíróság a kártérítés mértékének meghatározásakor figyelemmel volt arra, hogy a vádlottak a kár összegéből már 1.895.875 Ft-ot megtérítettek a sértett részére.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig enyhítésért fellebbeztek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a szlovák kormány, megépül az új Duna-híd

Gyalogos- és kerékpáros forgalomra szolgáló új Duna-híddal kötik össze a felvidéki Csallóközt és a… Tovább olvasom