Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Ismét a helyére került az óvoda tornya

Mosonmagyaróvár - A szakemberek a napokban emelték vissza a helyére a mosoni Ostermayer-óvoda tornyát, amit még tavasszal rongált meg a viharos szél. A rendkívül rossz állapotú szerkezetet az elmúlt fél év során teljesen felújították.
Több mint fél év után a napokban visszakerült a helyére a mosoni Ostermayer-óvoda felújított tornya. Amint arról korábban beszámoltunk, a tavaszi viharos időjárás erősen megrongálta az Ostermayer-óvoda patinás épületét. Méretes vakolatdarabok hullottak a járdára, megrepedt a fal, valamint az erős szél megdöntötte az épület tornyát. Emellett a torony tetején lévő keresztet is elfordította a szél. Az óvoda vezetője akkor az önkormányzatot kérte az életveszélyes állapot megszüntetésére. Félő volt ugyanis, ha így marad az épület, egy újabb széllökésnél az egész torony ledőlhet az utcára. Emiatt sürgős beavatkozásra volt szükség. A helyreállítás azért is fontos volt, mivel Moson történeti belvárosa örökségi védelem alatt áll, és az óvoda épülete helyileg is védett.

Visszatették: A szakemberek a napokban emelték a helyére az óvoda felújított tornyát. Fotó: Méhes Á.
Visszatették: A szakemberek a napokban emelték a helyére az óvoda felújított tornyát. Fotó: Méhes Á.


A városháza városfejlesztési osztályának szakemberei és a szemrevételezésre felkért ács-állványozó is egyöntetűen az azonnali beavatkozás szükségességét állapították meg. Elvégeztették a statikai vizsgálatot, amiben a toronyszerkezet falazott oldalának kibontását, a torony fa tartószerkezetének részleges cseréjét, a régi épületszárny teljes tetőszerkezetének megerősítését javasolják. A munkálatokhoz a tornyot le kellett emelni a helyéről. Mindezek költségét 6,5 millió forintra becsülték. Mivel az önkormányzat tavalyi költségvetésében az intézményfelújítási keretben nem állt rendelkezésre fedezet a munkálatok finanszírozására, a testület áprilisi döntése értelmében az általános tartalék terhére átcsoportosítottak 8,5 millió forintot erre a célra. Emellett az önkormányzat a Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) vis maior keretére is pályázott a költségek egy részének fedezésére.

A szakemberek már május közepén nekiláttak a munkálatoknak, leemelték a tornyot a helyéről és elszállították javításra. Mintegy féléves munka után a napokban készült el és került vissza a helyére a felújított torony, ami így újra régi fényében díszítheti Moson belvárosát.

Olvasóink írták

 • 5. Imcsi 2009. január 12. 20:01
  „Bocsi, azt elfelejtettem írni, hogy ez nem most volt, hanem amikor cserepezték a tetőt! Az Osztermayer utcából jöttem és a piros lámpánál volt időm nézegetni, csak kár, hogy nem fényképeztem le!”
 • 4. Denvair 2009. január 11. 06:58
  „Aki a járdán(!) sétált, annak ellenére, hogy azt lezárták, annak semmi kifogása nem lehetett volna abban az esetben, ha baleset éri. A képen is jól látni, hogy a gyalogos forgalomnak semmi keresnivalója nem volt a munkavégzés idején a főút azon oldalán.”
 • 3. Imcsi 2009. január 09. 21:39
  „DE azért azt félelmetes volt látni, hogy a tetőn biztosítás nélkül dolgoztak, lent pedig mit sem sejtve sétáltak a járdán az emberek!”
 • 2. Mérnök 2009. január 06. 15:01
  „Tévedsz, nem elfelejtették, hanem nem volt rá szükség. Az ilyen típusú munkavégzési szándékát bejelenti a kivitelező az állami közútkezelő kht-nek, aki a helyszín vizsgálata után dönt arról, hogy szükséges-e valamilyen elterelés, vagy félpályás lezárás, vagy bármi. Ez esetben nem volt...”
 • 1. csutak0807 2009. január 06. 07:33
  „Hát iogen.
  épen arra jártam és elfelejtették hogy rendöri forgalomterelésre is szükség lett volna. Kérdésem az lenne hogy vajon hol lehettek a rendörök.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Eurovegas közlekedésén szőröznek az osztrákok

Bezenye - A közlekedési vizsgálat hiányosságainak pótlását kérte az Osztrák Köztársaság a számára… Tovább olvasom