Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

˝Félek, a másik is követi˝ - elvesztette egyik lábát az Ásványrárón élő asszony

Hiszem, hogy az alkoholbetegségből ki lehet gyógyulni, és a cigarettáról is lemondhatunk - vallja az Ásványrárón élő Dávid Jánosné, akinek érszűkület miatt nemrég életmentő műtét során levágták a jobb lábát. Kilátástalan helyzetében egykori munkatársból lett barátja, Kaszás Ildikó állt mellé.
 
Súlyos lelki terheket cipel a máriakálnoki születésű, de néhány éve Ásványrárón letelepedett Dávid Jánosné. A kétezres évek elején vált el férjétől és azóta gyermekeivel sem tartja a kapcsolatot.

– A válásom után mélypontra kerültem, fél évig az alkohol rabjává váltam, de abból mára kikerültem – kezdi történetét a 60 éves Zsuzsa. A szülei haláláig élt Máriakálnokon. Utána eladták a családi házat, s a rá eső részből vásárolta meg a jelenlegi ásványrárói otthonát, mely egy egészséges ember számára élhető, de a bajban lakója fogollyá válik. Márpedig a baj az jött...

Idén januárig az asszony Jánossomorján dolgozott, ám annyira érszűkületes lett a lába, hogy a munkahelyéről elbocsátották. Azóta nincs jövedelme, az egészségügyi hozzájárulást sem fizette. Közben egészségi állapota is egyre romlott, azonban segítséget senkitől sem kért. 

– Láttam, hogy valami nincs rendben vele. Érdeklődtem tőle, szüksége lenne-e valamire. Akkor mondta, hogy kötszerre, mert át kellene kötöznie a lábát. Kértem, mutassa meg, hát az a látvány, ami fogadott... – veszi át a szót az egykori munkatársból lett barát, Kaszás Ildikó. A hajdúszoboszlói származású fiatal lány őrangyalként állt Zsuzsa mellé: háziorvoshoz, majd a győri kórházba vitte az asszonyt. Félő volt, hogy vérmérgezést kap, de így is két és fél napot várt az életmentő műtétre, mely során térd felett amputálták a jobb lábát. Ildikó mindvégig fogta a kezét és erőt adott neki a kilátástalan helyzetben. És ennél többet is, hiszen az ügyintézésen túl a fizikai munkából is kivette a részét.
Dávid Jánosnét kerekesszékbe kényszerítette lába elvesztése.
Dávid Jánosnét kerekesszékbe kényszerítette lába elvesztése.
– Zsuzsa azzal szembesült, amikor hazajött a kórházból, hogy nem tud a saját házában közlekedni. A Vöröskereszt támogatásával szereztünk egy kerekesszéket, de azzal bent nem tudott járni a küszöbök és a szintkülönbségek miatt. A házban előtte nem volt szennyvízhálózat és csak hideg víz áll rendelkezésére.
Többek között egy automata mosógép könnyítené meg az asszony életét.

– Tatainé Popp Rita polgármester és az önkormányzat támogatásával megoldották a csatornázást – avat be Ildikó, aki maga is keverte a betont, árkot ásott, sőt, egy szobát is maga festett ki. A kinti illemhelyet is a házba költöztették. Még sok mindenre szükség lenne, hogy egy mozgássérült számára lakható legyen az otthon. Például, hogy a régi bojlert be tudják üzemeltetni, hogy legyen meleg víz. Csúszásmentes padló, zuhanyzó, mosogató, automata mosógép könnyítené meg az asszony életét.

– Félek, hogy a másik lábam is követi az amputáltat, ezért nagyon komolyan veszem az orvosi utasításokat. A dohányzásról leszoktam – jegyzi meg Zsuzsa, akit alapítványunk 150 ezer forinttal segít otthona akadálymentesítésében.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se kocsma, se bolt, mégis több száz résztvevő az araki falunapon

- A kocsmát nem hiányoljuk, viszont egy boltnak örülnénk Arakon. A régi házakból, ha kihalnak,… Tovább olvasom